Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 4 SABBAT, 25 april 2015

VOORKOMEN VAN ZIEKTE: GODS WEG (II)

“Zo nam de Heere God de mens, en zette hem in de hof van Eden, om die te bebouwen, en die te bewaren” (Genesis 2:15).

“In de naam van Jezus, spaar uw krachten, die verkwikt zijn door rust, zodat u meer en beter kunt werken… De discipelen van Jezus moesten onderwezen worden, hoe zij moesten werken en hoe zij moesten rusten.” –My Life Today, blz. 133.

Aanvullende studie:   Het Bijbels Gezin, blz. 410-431. 

ZONDAG 19 april

1. BELANGRIJK VOOR ONZE GEZONDHEID

A. Welk werk werd aan de mensheid gegeven, voor de zondeval, om gezondheid en geluk te bevorderen? Genesis 2:15. Welke zegeningen geven werk, ook na de zondeval? Psalm 128:2; Prediker 2:24.

“Bij de schepping was de arbeid bedoeld als een zegen. Het betekende ontwikkeling, kracht, geluk… En ook is hij een beveiliging tegen verzoeking. Haar tucht, die daarvan uitgaat, werkt remmend op genotzucht en bevordert vlijt, reinheid en vastberadenheid.” –Karaktervorming, blz. 216.

B. Wat zijn enkele van de gevolgen van luiheid? Spreuken 12:24; 19:15; Prediker 10:18.

“Luiheid en vadsigheid zijn geen vruchten, die een christelijke boom draagt. Vadsigheid is een grote vloek. God heeft de mens gezegend met zenuwen, organen en spieren, en hun wordt niet toegestaan te verschrompelen door onwerkzaamheid, maar zij moeten versterkt en gezond gehouden worden door oefening. Niets te doen te hebben is een groot ongeluk, want ledigheid is en zal altijd een vloek voor de mensheid zijn.” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 142.


MAANDAG 20 april

2. MATIGHEID BIJ WERKEN

A. Welke raad is ons gegeven in Prediker 3:1? Wat is het gevolg, als wij deze raad negeren en ons overwerken?

“Overwerk u niet. Het is veel beter enkele dingen, die voor deze dag gepland waren, te laten liggen, dan zich van streek te laten maken en overbelast te raken, waarbij men de moed verliest, die noodzakelijk is om de taken van de volgende dag te volbrengen. Schendt vandaag de wetten van de natuur niet, opdat u de kracht voor de volgende dag niet verliest.” –Geest, Karakter en Persoonlijkheid, blz. 394.

“Teveel werk leidt soms tot verlies van zelfbeheersing. Maar God dwingt ons nooit tot haastig en ingewikkeld handelen. Veel mensen laden lasten op zich, die onze genadige Hemelse Vader hen helemaal niet heeft opgelegd. Taken, die Hij hun nooit gevraagd had te doen, jagen hen, de één na de ander, wild op. God wil, dat wij beseffen, dat we Zijn naam niet verheerlijken, als we zoveel werk op ons nemen, dat we overbelast raken. Dan worden we in hart en hoofd zó moe, dat we ons gaan opwinden, ons gaan ergeren en gaan schelden.” –Boodschap aan Jonge Mensen, blz. 128.

B. Gedurende welk deel van de dag van 24 uur moeten wij zoveel mogelijk werken om onze gezondheid te behouden? Psalm 104:23; Johannes 9:4.

“Omdat het werk van opbouwen van het lichaam plaats vindt tijdens de uren van rust, is het van belang, vooral voor de jeugd, dat de slaap regelmatig en voldoende moet zijn.” –My Life Today, blz. 143.

“Ik weet uit de getuigenissen, mij van tijd tot tijd gegeven voor mensen, die met het hoofd moeten werken, dat slaap veel meer waarde heeft vóór dan na middernacht. Twee uur goed slapen vóór 12.00 uur ‘s nachts is meer waard dan vier uur erna.” –Manuscript Releases 7, blz. 224.

C. Welk nut heeft beweging op de geest? Prediker 5:12.

“Werkeloosheid is een vruchtbare oorzaak van ziekte. Bewegen verkwikt het bloed en maakt de bloedcirculatie regelmatig.

Want een gezonde jonge man versterkt met strikte, krachtige beweging het hele systeem… Zonder een dergelijke beweging kan de geest niet op de juiste manier werken. Deze wordt werkeloos, niet in staat om de krachtige, snelle actie uit te voeren, die ruimte zal geven aan de krachten.” –My Life Today, blz. 130.


DINSDAG 21 april

3. RUST VOOR DE VERMOEIDE

A. Welke middelen gaf God, zodat de krachten van de mens hersteld werden? Markus 6:31. Hoe weten wij, dat Christus, in Zijn menselijke natuur, onderworpen was aan dezelfde zwakheid? Markus 4:38; Johannes 4:6.

“Hoewel de tijd kort is en er een groot werk gedaan moet worden, is de Heer niet blij, als wij onze werktijd zo verlengen, dat er geen tijd zal zijn voor rust, voor Bijbelstudie en voor gemeenschap met God. Dit alles is van belang om de ziel te versterken, om ons te plaatsen in een positie waar wij wijsheid van God zullen ontvangen om onze talenten het allerbeste te gebruiken in dienst van de Meester.

Toen Jezus zei, dat de oogst groot was en de arbeiders weinig waren, spoorde Hij Zijn discipelen niet aan tot de noodzaak om zonder stoppen door te werken… Hij vertelt Zijn discipelen, dat hun kracht zwaar beproefd is, zodat zij ongeschikt zullen zijn voor toekomstige arbeid, tenzij zij een poosje rusten…

Nu is het nodig, dat Gods uitverkoren werklieden naar het bevel van Christus zullen luisteren om zich af te zonderen en een poosje te rusten.” –My Life Today, blz. 133.

“Laten meerdere gezinnen, die in een stad of dorp wonen, zich verenigen en hun bezigheden, die hen lichamelijk en mentaal hebben belast, verlaten, en een uitstapje maken naar het platteland, naar een mooi meer of naar een mooi bos, waar het landschap van de natuur prachtig is.” –Testimonies 1, blz. 514.

B. Wat is een vorm van rust en aan welke voorwaarden moet worden voldaan om deze rust doeltreffend te maken? Psalm 4:9.

“In eten, drinken en kleden moeten de gezondheidswetten ijverig worden gevolgd en het regelen van de slaapuren mag niet op goed geluk gebeuren. Geen student moet de gewoonte aanleren om ‘s avonds laat tot in de nacht op te blijven en dan de uren van de dag voor de slaap te gebruiken.” –Christian Education, blz. 124.

“De natuur zal … de kracht en sterkte in de slaapuren (van de kinderen) herstellen, als haar wetten niet overtreden zijn.” –Healthful Living, blz. 46.

“Sta op in de morgen. Sta vroeg op en zet uzelf daartoe aan, trek u dan terug op dat vroege uur en u zult zien, dat u veel pijnlijke aandoeningen zult overwinnen, die de geest verontrusten, die sombere gevoelens veroorzaken, ontmoediging en ongelukkige wrijving en u ongeschikt maken om iets te doen zonder grote belasting.” –Manuscript Releases 9, blz. 47.

“Dit te lezen, vaak door werkers die hoofdwerk verrichten in de slaaptijd, is zeer schadelijk voor de gezondheid.” –Manuscript Releases 9, blz. 46.


WOENSDAG 22 april

4. RUST VOOR HET LICHAAM, DE GEEST EN DE ZIEL

A. Welke andere vormen van rust kennen wij behalve de rust als gevolg van slapen? Leviticus 23:3; Matthéüs 11:28. Betekent de Sabbatsrust extra slapen op deze dag?

“Niemand mag zo vrij zijn om geheiligde tijd te gebruiken op een onprofijtelijke manier. Het mishaagt God, wanneer Sabbatvierders zoveel van de Sabbat verslapen. Hierdoor doen zij hun Schepper oneer aan, en door hun voorbeeld zeggen ze, dat de zes dagen voor hen te kostbaar zijn om daarin rust te nemen. Zij moeten geld verdienen, al onthouden ze zich daardoor de nodige slaap, hetgeen zij wel weer inhalen door op geheiligde tijd te slapen. Ze verontschuldigen zich dan door te zeggen: ‘De Sabbat werd gegeven als een rustdag. Ik zal mij die rust niet laten ontnemen door naar een kerkdienst te gaan, want ik heb rust nodig’. Dezulken maken een verkeerd gebruik van de geheiligde dag. Zij moeten, vooral op die dag, hun gezinnen voorgaan in de viering daarvan en opgaan naar het huis des gebeds, met de weinigen of met de velen, al naar gelang dit is… Van al de dagen der week is geen één zo gunstig voor gewijde gedachten en gevoelens als de Sabbatdag.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 299.

B. Wat is het verschil tussen ontspanning en vermaak, en waar is de beste plek voor rust en ontspanning voor Gods volk? Markus 6:31. Hoe zit het met meditatie en het persoonlijke gebed? Genesis 24:63; Lukas 6:12.

“Tussen ontspanning en vermaak is een verschil. Ontspanning versterkt en bouwt op. Door ons van onze dagelijkse zorgen en bezigheden weg te roepen geeft ze verkwikking voor geest en lichaam en stelt ons aldus in staat met nieuwe kracht tot de ernstige levenstaak terug te keren. Vermaak daarentegen wordt gezocht ter wille van het plezier en leidt vaak tot excessen; het verbruikt de krachten, die nodig zijn voor nuttige bezigheid en wordt een beletsel voor het ware levenssucces.” –Karaktervorming, blz. 209. .

“Wie het geestelijke en lichamelijke welzijn van meer belang achten dan geld of de eisen en de gewoonten van de maatschappij, moeten er voor zorgen, dat hun kinderen de zegen ontvangen van de lessen der natuur en van ontspanning te midden van de natuur. Het zou in het belang van het opvoedingswerk zijn, wanneer elke school zo was gelegen, dat voor de scholieren land ter beschikking was, met toegang tot bos en veld.” –Karaktervorming, blz. 213.


DONDERDAG 23 april

5. OEFENEN IN NUTTIG ZIJN

A. Wat zijn enkele voordelen, die bereikt worden door lichaamsbeweging?

“Niet alleen zullen de organen van het lichaam versterkt worden door bewegen, maar de geest zal ook kracht en kennis verkrijgen door de werking van die organen.” –Testimonies 3, blz. 77.

“Verstandig bewegen zou het bloed naar de oppervlakte brengen en zo de inwendige organen ontlasten. Kwieke, maar geen wilde bewegingen in de open lucht, met een vrolijke geest, zullen de bloedsomloop bevorderen, een gezonde gloed aan de huid geven en het bloed, verlevendigd door de zuivere lucht, sturen naar de armen en benen.” –Testimonies 2, blz. 530.

B. Wat moeten wij bedenken, als wij overwegen sport en spel te doen voor beweging? 1 Korinthe 10:31; Handelingen 24:16.

“Onder de jongeren hebben de liefde voor voetballen en andere verwante zelfzuchtige bevredigingen hun misleidende invloed gehad. Waakzaamheid en gebed en de dagelijkse toewijding aan God zijn niet gehandhaafd.” –Manuscript Releases 6, blz. 127.

“Andere atletische spelen … prikkelen het verlangen naar vermaak en opwinding, en kweken zo tegenzin voor nuttige arbeid, neiging om praktische plichten en verantwoordelijkheden van zich af te schuiven.” –Karaktervorming, blz. 212.

“Er zijn vormen van ontspanning, die zeer gunstig zijn voor lichaam en geest. Een verlicht, opmerkzame geest zal voldoende middelen vinden voor vermaak en verstrooiing, niet alleen onschuldig, maar leerzaam.” –Testimonies 4, blz. 653.


VRIJDAG 24 april

TERUGBLIK

1. Welke zegen gaf God voor de mensheid vanaf het begin als belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid?

2. Wat betekent matigheid in werken?

3. Waarom hebben veel mensen geen rustgevende slaap?

4. Welke andere vormen van rust behalve slaap helpen ons bij het herstellen van onze lichamelijke en geestelijke krachten?

5. Wat zijn de beste bronnen van ontspanning voor christenen en waarom?

 <<    >>