Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 1 Sabbat, 4 april 2015

GEZONDHEID VOOR IEDEREEN

“Geliefde, voor alle dingen wens ik, dat gij welvaart en gezond zijt, gelijk uw ziel welvaart” (3 Johannes 2).

“Het is Gods bedoeling, dat de zieken, de ongelukkigen, zij die door boze geesten bezeten zijn, door Zijn dienstknechten Zijn stem zullen horen. Door Zijn menselijke vertegenwoordigers wil Hij een Trooster zijn, zoals de wereld die niet kent.” –De Wens der Eeuwen, blz. 299.

Aanvullende studie:   De Weg tot Gezondheid, blz. 83-86, 403-407. 

ZONDAG 29 maart

1. EEN VERANDERING IN DE GEZONDHEID VAN DE MENS

A. Beschrijf de menselijke gezondheidstoestand voor de zondeval. Genesis 1:26- 27, 31.

“Toen de mens voortkwam uit de hand van zijn Schepper, bezat hij een verheven gestalte van evenredige bouw. Zijn gelaat had de frisse tint van gezondheid en straalde van leven en vreugde.” –Patriarchen en Profeten, blz. 20.

“Het feit, dat hij (de mens) zesduizend jaar lang het steeds toenemende gewicht van ziekte en misdaad heeft weerstaan, is afdoende bewijs van het uithoudingsvermogen, waarmee hij in het begin werd begiftigd.” –Bijbelkommentaar, blz. 3.

B. Hoe ging de menselijke gezondheid geleidelijk achteruit na de zondeval? Genesis 11:28; Psalm 90:10; Johannes 5:3.

“Mismaaktheid, zwakzinnigheid, ziekte en menselijk lijden hebben steeds zwaarder gedrukt op elke volgende generatie sinds de zondeval, en toch heeft de massa de ogen gesloten voor de werkelijke oorzaken. Zij denken er niet aan, dat zij zelf schuldig zijn, in grote mate, voor deze betreurenswaardige stand van zaken. Zij rekenen over het algemeen hun lijden toe aan de Voorzienigheid, en beschouwen God als de auteur van hun ellende. Maar het is de onmatigheid, in meer of mindere mate, die de basis is van al dit lijden.” –Selected Messages 2, blz. 411.


MAANDAG 30 maart

2. DE WENS VAN DE ZIEKE

A. Wat is de (soms onuitgesproken) kreet van elke zieke, die nog niet verlaten is door de Heilige Geest? Matthéüs 8:2; Markus 10:47.

“Hoe vaak vergeten zij, die gezond zijn, de overvloedige genadegaven, die dag na dag, jaar na jaar hun worden gegeven. Zij brengen God geen hulde of lof voor al Zijn goede gaven. Wanneer echter ziekte komt, wordt weer aan God gedacht. Het sterke verlangen om te genezen leidt tot ernstig gebed, en dit is goed. God is onze toevlucht, zowel in ziekte als in gezondheid.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 257.

A. Zelfs wanneer de zieke geen verlangen lijkt te hebben om te genezen, (zoals bij verslaving aan drugs of andere slechte gewoonten) wat is soms dan de werkelijkheid? Lukas 8:27-29.

“Met gezag beval Hij (Jezus) de onreine geesten van hen uit te gaan (de bezetenen van Gadara). Zijn woorden drongen door in de verduisterde geest van de ongelukkige mannen. Zij beseften vaag, dat er Iemand in de buurt was, Die hen kon redden van de duivelen, die hen kwelden. Zij vielen aan de voeten van de Heiland om Hem te aanbidden; maar toen hun lippen zich openden om Zijn genade af te smeken, spraken de boze geesten door hun mond (zie Lukas 8:28).” –De Wens der Eeuwen, blz. 287.

C. Welke algemene wens moeten wij hebben voor hen, die het dichtst bij ons zijn? 3 Johannes 2. Wie anders deelt deze wens? Johannes 5:6.

“God wenst, dat wij de standaard van volmaaktheid bereiken, wat ons mogelijk gemaakt wordt door de gave van Christus. Hij roept ons op de juiste keuze te maken, ons te verbinden met de hemelse machten en beginselen eigen te maken, die het goddelijk beeld in ons zullen herstellen. In Zijn geschreven woord en in het grote boek der natuur heeft Hij ons de beginselen van het leven geopenbaard. Het is onze taak kennis van deze beginselen te verkrijgen, en door gehoorzaamheid met Hem samen te werken in het herstel van zowel lichaam als geest.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 85.

“God wil, dat Zijn lichtdragers steeds een hoge standaard voor hen houden. Door voorschrift en voorbeeld moeten zij deze volmaakte standaard hoog houden hoger dan de valse standaard van Satan, die, indien gevolgd, zal leiden tot ellende, achteruitgang, ziekte en dood voor zowel lichaam als ziel.” –The Review and Herald, 12 november 1901.


DINSDAG 31 maart

3. GODS ANTWOORD

A. Welke oproep doet Christus nu aan ons? Matthéüs 11:28-30. Is dit alleen van toepassing op geestelijke gezondheid?

“De woorden van onze Verlosser: ‘Komt allen tot Mij. . . en Ik zal u rust geven’ (Matthéüs 11:28), zijn een recept tot genezing van lichamelijke, mentale en geestelijke ziekten. Ofschoon de mens lijden over zichzelf heeft gebracht door verkeerde gewoonten, wordt hij door de Verlosser met medelijden gadegeslagen. In Hem kunnen wij hulp vinden. Hij wil grote dingen doen voor degenen, die op Hem vertrouwen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 86.

“Ware godsdienst en de gezondheidswetten gaan hand in hand. Het is onmogelijk voor de redding van de mannen en vrouwen te werken zonder aan hen voor te houden de noodzaak om zondige genoegens weg te doen, die de gezondheid vernietigen, de ziel verlagen en voorkomen, dat de goddelijke waarheid indruk maakt op de geest. Mannen en vrouwen moeten geleerd worden om een zorgvuldige herziening te maken van elke gewoonte en daad, en in een keer weg te doen die dingen, die een ongezonde toestand van het lichaam veroorzaken en zo een donkere schaduw werpen over de geest.” –Counsels on Health, blz. 445.

B. Van waar komt de genezende kracht? Johannes 5:21; Maleáchi 4:2.

“Wanneer het evangelie in zijn reinheid en kracht ontvangen wordt, is het een geneesmiddel tegen de ziekten, die door de zonde veroorzaakt werden. De Zon der Gerechtigheid gaat op, ‘met genezing onder Zijn vleugels’ (Maleáchi 4: 2). Niet alles, wat de wereld schenkt, kan een gebroken hart helen, of vrede in het gemoed brengen, of zorgen wegnemen, of ziekte uitbannen. Roem, aanleg, talent, alles is machteloos om een hart vol droefheid blij te maken of een verwoest leven te herstellen. Het leven van God in de ziel is de enige hoop van de mens.

De liefde, die Christus uitstort in het gehele wezen, is een levende macht. Elk vitaal deel, de hersenen, het hart, de zenuwen, wordt daardoor met genezing aangeraakt. Daardoor worden de voornaamste vermogens tot activiteit geprikkeld. Het bevrijdt de ziel van schuld en droefheid, van angst en bezorgdheid, die de levenskrachten vernielen. Tegelijkertijd komen vrede en kalmte in het gemoed. Het plant een blijdschap in de ziel, die door niets vernietigd kan worden; vreugde in de Heilige Geest, heilbrengende, leven gevende vreugde.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 85-86.


WOENSDAG 1 april

4. CHRISTUS, ONS VOORBEELD IN GEZONDHEIDSWERK

A. Wat was het geprofeteerde werk van Christus? Jesaja 61:1-3. Hoe vervulde Hij deze profetie? Markus 1:32-34.

“Gedurende Zijn dienstwerk wijdde Jezus meer tijd aan het genezen van zieken dan aan het prediken. Zijn wonderen getuigden van de waarheid van Zijn woorden, dat Hij niet gekomen was om te verderven, maar om te redden. Zijn heil ging voor Hem uit en de heerlijkheid des Heren was Zijn achterhoede...

Waar Hij voorbijgegaan was, verheugden degenen, over wie Hij Zich ontfermd had, zich over hun gezondheid en beproefden zij hun nieuw gevonden krachten.” –De Wens der Eeuwen, blz. 298.

“Onze Heer Jezus Christus kwam naar deze wereld als de onvermoeide dienaar van ’s mensen noden. Hij heeft ‘onze zwakheden op Zich genomen, en onze ziekten heeft Hij gedragen’, opdat Hij in elke nood van de mensheid zou voorzien (Matthéüs 8:17). De last van ziekte, ellende en zonde kwam Hij wegnemen. Het was Zijn zending om de mens volledig herstel te brengen; Hij kwam om hem gezondheid, vrede en volmaaktheid van karakter te geven.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 13.

B. Hoe toonde Christus het verband tussen de geestelijke en de lichamelijke natuur van de mensheid? Johannes 5:14.

“Tot velen van de zieken, die genezen werden, sprak Christus de woorden: ‘Zondig niet meer, opdat u niet iets ergers overkome’ (Johannes 5:14). Op deze wijze leerde Hij hun, dat ziekte het gevolg is van het overtreden van Gods wetten, zowel de natuurlijke als de geestelijke. De grote ellende in de wereld zou niet bestaan, indien de mensen maar leefden in overeenstemming met het plan van de Schepper.” –De Wens der Eeuwen, blz. 722.

“De overtreding van de natuurlijke wet, met het daaruit voortvloeiend lijden en vroegtijdig overlijden, heeft zo lang geheerst, dat deze gevolgen gezien worden als het gestelde lot van de mensheid; maar God heeft het geslacht niet geschapen in zo'n zwakke toestand. Deze stand van zaken is niet het werk van de Voorzienigheid maar van de mens. Het is veroorzaakt door verkeerde gewoonten, door het overtreden van de wetten, die God heeft gemaakt om het bestaan van de mens te besturen. Een voortdurende overtreding van de wetten van de natuur is een voortdurende overtreding van de wet van God. Had de mens altijd de wet van de Tien Geboden gehoorzaamd, het beginsel van die voorschriften in hun leven laten zien, dan zou de vloek van ziekte, die nu de wereld overspoelt, niet bestaan.” –Counsels on Health, blz. 19-20.


DONDERDAG 2 april

5. MEDEWERKERS MET GOD

A. Welk werk vertrouwt Christus nu aan Zijn discipelen toe? Matthéüs 10:7-8.

“De volgelingen van Christus moeten werken, zoals Hij dat deed. Wij moeten de hongerigen voeden, de naakten kleden en de lijdenden en bedroefden troosten. Wij moeten hen, die twijfelen, bijstaan en de hopelozen met hoop bezielen… De zendeling kan niet alleen lichamelijke ziekten verlichten, maar hij kan de zondaar leiden tot de Grote Geneesheer, Die de ziel kan reinigen van de melaatsheid der zonde.” –De Wens der Eeuwen, blz. 298, 299.

B. Wat moeten zij, die gewijd zijn aan God, bedenken, wanneer zij geplaagd worden door ontevredenheid, ondankbaarheid of zelfs ongeloof? Jesaja 42:4; 53:3; Johannes 6:38.

“Beproevingen en obstakels zijn Gods uitverkoren methoden om zelfbeheersing te leren en zij zijn de door Hem gestelde voorwaarden van succes.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 403.

“Wij moeten ons behoeden voor zelfmedelijden. Geef nooit toe aan het gevoel, dat u niet naar waarde wordt geschat, dat uw inspanningen niet gewaardeerd worden, dat uw werk te moeilijk is. Laat de herinnering voor dat, wat Christus voor ons heeft gedragen, onze ontevreden gedachten tot zwijgen brengen. Wij worden beter behandeld dan onze Heer. ‘Zoudt u zich grote dingen zoeken, zoek ze niet’ (Jeremia 45:5). De Heer heeft in Zijn werk geen plaats voor hen, die meer haken naar de kroon dan naar het dragen van het kruis.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 408.


VRIJDAG 3 april

TERUGBLIK

1. Wat is nu de oorzaak van veel ziekte en lijden?

2. In welke twee situaties moeten wij denken aan God als onze toevlucht?

3. Wat is ons aandeel in het genezingsproces?

4. Als wij voortdurend natuurwetten overtreden, wat doen wij dan eigenlijk en wat zal het gevolg zijn?

5. Wat zijn enkele obstakels, die wij in het medisch zendingswerk zullen tegenkomen, en hoe kunnen wij deze overwinnen?

 <<    >>