Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 
Les 5 SABBAT, 2 mei 2015

ELEMENTEN VAN DE NATUUR IN GEZONDHEID

“En de Heere God had de mens geformeerd uit het stof der aarde, en in zijn neusgaten geblazen de adem des levens; alzo werd de mens tot een levende ziel” (Genesis 2:7).

“Gods geneesmiddelen bestaan uit eenvoudige, natuurlijke middelen, die het lichaam niet belasten of ontregelen door hun agressieve eigenschappen.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 362.

Aanvullende studie:   De Weg tot Gezondheid, blz. 224-229; 
  Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 367-368. 

ZONDAG 26 april

1. LUCHT EN DE ADEM DES LEVENS

A. Wanneer werd de eerste mens een levende ziel en wat is onmisbaar voor het menselijk leven? Genesis 2:7; Job 34:14.

“In God leven en bewegen wij en hebben wij ons bestaan. Elke hartslag, elke ademhaling is de ingeving van Hem, die in de neusgaten van Adam de levensadem in blies, de ingeving van de altijd tegenwoordige God, de grote IK BEN.” –The Review and Herald, 8 november 1898.

B. Waarom is het zo belangrijk frisse lucht te hebben en hoe kunnen wij op een gezonde manier ademhalen?

“Moedig hen (patiënten) aan de frisse buitenlucht diep in te ademen. Leer hun de diepe ademhaling en de buikspieren bij het ademen en spreken te oefenen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 221.

“Velen lijden aan ziekte, omdat zij weigeren ’s nachts in hun kamers de zuivere nachtlucht toe te laten. De vrije, zuivere lucht van de hemel is één van de rijkste zegeningen, die wij kunnen hebben.” –Testimonies 2, blz. 528.

“Het veronachtzamen van een juiste ventilatie is verantwoordelijk voor de suffigheid en dufheid, die het effect van menige preek vernietigen en het werk van de leraar zwaar en moeilijk maakt.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 226.


MAANDAG 27 april

2. WATER, EEN ONMISBAAR ELEMENT VOOR LEVEN

A. Waarom is water onmisbaar voor leven op aarde? Richteren 15:18-19.

“In gezondheid en ziekte is zuiver water een van ’s hemels kostbaarste zegeningen. Het juiste gebruik daarvan bevordert de gezondheid. Het is de drank, die God beschikte om de dorst van mens en dier te lessen. Het vrije gebruik van water om te drinken voorziet in de behoeften van het gestel en helpt de natuur om ziekte te weerstaan.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 198.

B. Welke kwaliteiten moet water hebben om drinkbaar en heilzaam te zijn voor de gezondheid? Exodus 15:23, 25. Wat zijn enkele andere toepassingen van water in de behandeling van ziekte? Hebreeën 10:22.

“De uitwendige toepassing van water is een van de gemakkelijkste en meest bevredigende manieren om de circulatie van het bloed te reguleren. Een koud of koel bad is een uitstekend versterkingsmiddel. Warme baden openen de poriën en helpen om gifstoffen uit te scheiden. Warme zowel als lauwe baden kalmeren de zenuwen en regelen de circulatie…

Er zijn vele manieren, waarop water kan worden toegepast om pijn te verlichten en ziekte tot stilstand te brengen. Iedereen zou het toepassen van deze eenvoudige handelingen thuis moeten kennen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 198, 199.

C. Welke watervervangers heeft Satan geïntroduceerd om de mensheid te verzwakken, lichamelijk en geestelijk, en wat is er verkeerd aan deze? Jesaja 55:2; Spreuken 23:31.

“Onze gezondheid wordt op geen enkele manier bevorderd door het gebruik van die producten, die voor een tijdje opwekkend werken, maar achteraf een terugslag geven, waardoor ons organisme slechter af is dan tevoren. Thee en koffie zwepen, voor zolang het duurt, de haperende krachten op, maar als hun onmiddellijke uitwerking verdwenen is, is een gevoel van neerslachtigheid het gevolg…

Het drinken van thee en koffie is zonde, schadelijk zingenot, dat net als elk ander kwaad, onze ziel schade doet.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 373.

“Drink nooit thee, koffie, bier, wijn of welke alcoholhoudende drank dan ook. Water is het meest geschikte vocht om onze weefsels te reinigen.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 369.


DINSDAG 28 april

3. MEER OVER HET WATER DES LEVENS

A. Wat moeten wij bedenken bij het drinken van zuiver water? Prediker 3:1.

“Veel mensen maken de fout koud water bij hun eten te drinken. Als men water drinkt tijdens het eten, vermindert dat de toevloed vanuit de speekselklieren. En hoe kouder het water is, hoe schadelijker dit is voor de maag. Wanneer men ijswater of ijslimonade bij het eten drinkt, dan legt dit de spijsvertering stil, totdat ons organisme voldoende warmte heeft toegevoerd, zodat de maag haar taak weer kan hervatten… Wij mogen ons eten niet zomaar wegspoelen. Tijdens de maaltijden is drinken niet nodig… Hoe meer vocht tijdens de maaltijden in onze maag terecht komt, hoe moeilijker het is het voedsel te verteren; want eerst moet het vocht worden opgenomen. Eet niet teveel zout; stop met eten van ingemaakt zuur; houd uw maag vrij van voedsel met scherpe specerijen; eet fruit tijdens de maaltijd. Dan zal de prikkel, die vraagt om zoveel drinken, weggaan. Maar als men dan iets nodig heeft om z’n dorst te lessen, dan is het drinken van zuiver water, enige tijd vóór of na het eten, alles wat onze natuur nodig heeft.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 368.

B. Welke voordelen ontvangen wij van water, ‘de gave van God’? Psalm 104:10-14. Wat kunnen wij leren van andere levende wezens, die God geschapen heeft?

“De stoffelijke wereld staat onder Gods leiding. De natuurwetten worden door de natuur gehoorzaamd. Alles spreekt en handelt naar de wil van de Schepper. Wolk en zonneschijn, dauw en regen, wind en storm, alle staan onder Gods toezicht en gehoorzamen onvoorwaardelijk aan Zijn gebod. Gehoorzaam aan Gods wet komt de korenaar uit de grond, ‘eerst de halm, daarna de aar, vervolgens het volle koren in de aar’ (Markus 4:28). Deze doet de Heer op hun juiste tijd komen, omdat zij Zijn werk niet weerstaan. Is het mogelijk, dat de mens, geschapen naar Gods beeld en begiftigd met verstand en spraak, als enige zijn gaven niet waardeert en aan Zijn wil ongehoorzaam is? Zullen redelijke wezens alleen in onze wereld verwarring veroorzaken?” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 46.

C. Welke verwijzingen zijn gemaakt naar water in het hemelse koninkrijk? Openbaring 22:1; 21:6.


WOENSDAG 29 april

4. DE GEESTELIJKE BETEKENIS VAN WATER

A. Welke twee godsdienstige verordeningen gebruiken water als belangrijkste instrument? Matthéüs 3:5-6; Johannes 13:3-5.

B. Wat is de betekenis van elk van deze verordeningen en wat symboliseert het water bij elk? 1 Petrus 3:21; Johannes 13:8.

“De doop is de plechtigste verzaking van de wereld. Die gedoopt zijn in de drievoudige Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, precies aan het begin van hun christelijk leven, getuigen in het openbaar, dat zij de dienst van Satan hebben opgegeven en leden van het Koninklijke gezin zijn geworden, kinderen van de hemelse Koning.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 2, blz. 409.

“Het voorbeeld van de voetwassing van Zijn discipelen werd gegeven in het belang van allen, die in Hem zullen geloven. Hij eiste van hen Zijn voorbeeld te volgen. Deze nederige verordening was niet alleen bedoeld om hun nederigheid en trouw te testen, maar om fris in hun herinnering te houden, dat de verlossing van Zijn volk werd verworven op voorwaarden van nederigheid en voortdurende gehoorzaamheid van hun kant.” –The Spirit of Prophecy 1, blz. 202.

C. Reinigt het water in de voetwassing ceremonie ons van zonde? Waarom wel of waarom niet? Lukas 22:3-6; Johannes 13:10-11.

“Christus maakte Zijn discipelen duidelijk, dat het wassen van hun voeten hen niet van hun zonden reinigde, maar dat de reiniging van hun hart door deze nederige dienst werd getoetst. Als het hart gereinigd was, was alleen deze daad noodzakelijk om dit feit te tonen. Hij had de voeten van Judas gewassen; maar Hij zei: ‘Gij zijt niet allen rein’. Judas bracht het hart van een verrader aan deze gebeurtenis, en Christus openbaarde aan allen, dat Hij wist, dat Judas de verrader van zijn Heer zou zijn en dat het wassen van zijn voeten geen instelling was om zijn ziel te reinigen van zedelijke onreinheid…

Wij hebben in Zijn voorbeeld de les, dat de instelling van de voetwassing niet mag worden uitgesteld, omdat er sommige belijdende gelovigen zijn, die niet van hun zonden gereinigd zijn.” –Bijbelkommentaar, blz. 403-404.


DONDERDAG 30 april

5. HET NUT VAN ZONLICHT

A. Welke zegeningen heeft God ons gegeven door de zon? Prediker 11:7; Deuteronomium 33:14 (eerste deel). Welke analogie wijst er op, dat de zon voorziet in genezing, lichamelijk en geestelijk? Maleáchi 4:2.

“De zon is een door God gegeven arts.” –Manuscript Releases 20, blz. 25.

“Laat uw oordeel overtuigd zijn, dat bewegen, zonlicht en lucht de zegeningen zijn, die de Hemel heeft voorzien om de zieken beter te maken en gezond te houden hen, die niet ziek zijn. God berooft u niet van deze vrije, door de Hemel gegeven zegeningen, maar u hebt uzelf gestraft door uw deuren voor hen te sluiten. Goed gebruikt zullen deze eenvoudige maar krachtige middelen de natuur helpen echte problemen te overwinnen, als deze bestaan, en zullen een gezonde toon geven aan de geest en kracht aan het lichaam.” –Testimonies 2, blz. 535.

B. Wat zijn enkele risico’s bij overmatige blootstelling aan de zon? Jona 4:8; Matthéüs 13:6 (ook al is dit een verwijzing naar planten, het kan ook letterlijk van toepassing zijn op ons). Welke bescherming gaf God aan de Israëlieten in de woestijn? Psalm 105:39.

C. Hoe beschrijft de Schrift de volmaakte balans van de natuur op de nieuwe aarde, en de werkelijke bron van licht daar? Jesaja 49:10; Openbaring 21:23.


VRIJDAG 1 mei

TERUGBLIK

1. Op welke manieren kunnen wij nut hebben van frisse lucht?

2. Welke rol speelt water in het behoud van gezondheid, zowel innerlijke als uiterlijke?

3. Waarom zullen wij niet drinken tijdens onze maaltijden?

4. Waarom zijn de ceremonies nog nodig, hoewel de doop en het avondmaal op zich ons niet reinigt van zonde?

5. Hoe kunnen wij profiteren van zonlicht, zowel lichamelijk als geestelijk?

 <<    >>