Back to top

Sabbath Bible Lessons

Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid

 <<    >> 

Voorwoord

De val van onze eerste ouders beïnvloedde niet alleen de geestelijke natuur van de mensheid, maar ook de lichamelijke natuur. Vanwege de zonde werd onze natuur onderworpen aan lichamelijk verval en dood. Vandaar dat het verlossingsplan voorziet in een volledig herstel van onze natuur, geestelijk, mentaal en lichamelijk, van de verwording en achteruitgang door de zonde.

‘Want de Zoon des mensen is gekomen, om te zoeken en zalig te maken, wat verloren was’ (Lukas 19:10). Goed begrepen is het evangelie van Jezus Christus niet alleen een kracht om ons te redden van zonde, een kracht om onze ziel te zuiveren door gehoorzaamheid aan de waarheid, het is ook een kracht om lichamelijke gezondheid te herstellen in ons lichaam door de natuurlijke gezondheidswetten, die God aan ons heeft geopenbaard.

In de bediening van Jezus, op deze aarde, is het opmerkelijk, dat Hij meer tijd besteedde aan het genezen van zieken dan aan het prediken van het evangelie. Ongetwijfeld is hier een les voor ons. Zielen leiden tot Christus en de zieken genezen moeten hand in hand gaan. Overal waar de juiste aandacht niet wordt besteed aan het gezondheidswerk (Matthéüs 10:7-8), gebaseerd op de beginsels van christelijke matigheid (Handelingen 24:25; Galaten 5:22-23), is het evangeliewerk ernstig beperkt.

Zoals algemeen bekend is, zijn er veel factoren, die de gezondheid beïnvloeden. De meeste mensen echter besteden weinig aandacht aan deze factoren, totdat het te laat is. Elk jaar besteden landen miljarden dollars aan gezondheidszorg. Op basis van onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (2011) besteden de Verenigde Staten gemiddeld $7.212 per persoon aan gezondheidszorg; Zwitserland besteedt $4.338; $4.110 wordt uitgegeven in Nederland; $3.808 in Duitsland; $3.359 in Frankrijk; en $3.796 in Canada. Wat velen misschien niet beseffen, is dat de Bijbel een volledig gezondheidsplan bevat, dat niet alleen geld zal besparen, maar ziekte in de eerste plaats voorkomt. Gods gezondheidsplan, als dit trouw wordt gevolgd, biedt de best mogelijke gezondheid, geest, ziel en lichaam, dat dit leven kan bieden.

De Sabbat Bijbel Lessen voor dit kwartaal, met de titel ”Gods Gezondheidsplan voor de Mensheid”, zal de Bijbelse beginsels nader bekijken, die tot een goede gezondheid leiden. Hoewel de boodschap van gezondheidshervorming niet het evangelie zelf is, kan het, verstandig naar voren gebracht, de weg openen voor de genezing van de ziel.

“Het evangelie van gezondheid heeft bekwame verdedigers, maar hun werk is erg moeilijk gemaakt, omdat er zo veel predikanten, voorzitters van conferenties en anderen in invloedrijke posities hebben nagelaten de kwestie van de gezondheidshervorming de juiste aandacht te geven. Zij hebben niet erkend, dat deze in verband met het werk van de boodschap als de rechterarm van het lichaam is.” –Counsels on Health, blz. 434.

Het is ons gebed, dat deze lessen onze lezers zullen inspireren dit werk zijn juiste plaats te geven onder het volk van God, en dat niet alleen elke ziel vooruitgaat en in een goede gezondheid zal zijn, maar dat vele zielen tot Jezus zullen worden geleid door de weg tot gezondheid.

De Sabbatschool Afdeling van de Generale Conferentie

 <<    >>