Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der wereld (III)

 <<    >> 
Les 12 SABBAT, 20 september 2014

NEHEMIA, EEN BESLUITVAARDIG HERVORMER

“Gedenk mijner, mijn God, ten goede” (Nehemia 13:31).

“Door (Nehemia)... wilde God Zijn volk zegenen in het land van hun vaderen.” –Conflict and Courage, blz. 262.

Aanvullende studie:   Profeten en Koningen, blz. 386-408 

ZONDAG 14 september

1. GOD HELPT NEHEMIA

A. Wie was Nehemia? Welk nieuws ontving hij uit Jeruzalem, dat hem leidde tot rouwen, vasten en bidden? Nehemia 1:2-5.

“Dikwijls had Nehemia zijn ziel uitgestort voor zijn volk. Maar nu, terwijl hij bad, kwam een heilig voornemen in hem op. Hij besloot dat, als hij toestemming van de koning zou krijgen en de nodige hulp om aan uitrustingen en voorraden te komen, het op zich te nemen de muren van Jeruzalem te herbouwen en Israëls nationale kracht te doen herleven. Hij vroeg de Here hem genade te schenken in de ogen van de koning, zodat zijn plannen uitgevoerd konden worden.” –Profeten en Koningen, blz. 387.

B. Hoe lang had Nehemia gewacht op een mogelijkheid om hierover tot de koning te spreken? Vertel over hun gesprek. Nehemia 2:2-3.

C. Hoe bracht het gebed van Nehemia de kracht van de Almachtige tot zijn hulp? Hoe bad hij? Nehemia 2:4-6.


MAANDAG 15 september

2. BELANGRIJKE LESSEN VOOR ONS

A. Welke les moeten wij leren van het gebed van Nehemia? Nehemia 2:4 (laatste deel).

“Een mogelijkheid om te bidden, zoals Nehemia deed in dit uur van benauwdheid, staat open voor de christen onder omstandigheden, waarin andere vormen van bidden onmogelijk zijn. Mensen, die zwoegen in de drukte van het leven en bijna verpletterd worden door hun zorgen, kunnen God smeken om hulp. Reizigers te land en ter zee kunnen, als ze in gevaar verkeren, zich toevertrouwen aan de bescherming van God. In tijden van plotselinge moeilijkheden of gevaren kan het hart roepen tot Hem, die beloofd heeft Zijn getrouwe gelovigen te hulp te komen, als ze Hem aanroepen. Onder elke omstandigheid, te allen tijde kan de ziel, die terneergedrukt is onder zorg en smart, of heftig wordt aangevallen door de verleiding, zekerheid, steun en hulp vinden in de nimmer falende liefde en macht van een God, die vasthoudt aan het verbond.” –Profeten en Koningen, blz. 388.

B. Verklaar de zorg van Nehemia om een duidelijke omschrijving te verkrijgen van het aan hem verleende gezag en de voorrechten. Nehemia 2:7-9.

“Dit voorbeeld van verstandig vooruitzien en beslist handelen zou een les voor alle christenen moeten zijn. Gods kinderen moeten niet alleen in geloof bidden, maar ze moeten ijverig en voorzichtig handelen. Ze komen met veel moeilijkheden in aanraking en hinderen zelfs vaak Gods werk voor hen, omdat ze menen, dat voorzorgen en nauwgezette maatregelen weinig met godsdienst te maken hebben. Nehemia meende niet, dat hij klaar was, toen hij voor God had geweend en gebeden. Hij deed zijn smeekbeden samengaan met heilige ijver, doordat hij ernstige, biddende pogingen in het werk stelde voor het succes van zijn onderneming. Weldoordachte plannen en goed overdenken zijn nu even noodzakelijk voor het uitvoeren van geheiligde ondernemingen als in de tijd van het herbouwen van de muren van Jeruzalem...

De Here is nog steeds bereid te werken aan de harten van de mensen, die Zijn goederen bezitten, om de zaak van de waarheid te helpen. Zij, die voor Hem werken, moeten de middelen gebruiken van mensen, die God daartoe bereid maakt.” –Profeten en Koningen, blz. 388-389.


DINSDAG 16 september

3. LEREN WERKEN VOOR GOD

A. Wat was het eerste werk van Nehemia in Jeruzalem en hoe kreeg hij de medewerking van de mensen, die daar woonden? Nehemia 2:11-16.

“In het verborgen en zwijgend volbracht Nehemia zijn rondgang langs de muren. (Zie Nehemia 2:16)… De rest van de nacht bracht hij door in gebed, want hij wist, dat de volgende dag een ernstige poging zou moeten worden gedaan zijn ontmoedigde en verdeelde landslieden wakker te schudden en te verenigen.

Nehemia had een koninklijke opdracht, waarin de inwoners werd opgedragen hem te helpen bij het herbouwen van de muren van de stad, maar vertrouwde niet op uitoefenen van gezag. Hij wilde liever het vertrouwen en de sympathie van het volk winnen, in het bewustzijn dat eenheid van hart zowel als van hand noodzakelijk was voor het grote werk, dat voor hem lag.” –Profeten en Koningen, blz. 391.

B. Welk beroep deed Nehemia op de mensen en wat was hun antwoord? Nehemia 2:17-18.

“Toen hij de volgende morgen het volk bijeen had geroepen, bracht hij dusdanige bewijsredenen, dat hun sluimerende energie werd gewekt en ze zich verenigden.

De toehoorders van Nehemia wisten niets van zijn nachtelijke tocht en hij vertelde het hun ook niet. Maar het feit, dat hij dit onderzoek had gedaan, hielp ten zeerste mee aan zijn succes, want hij kon over de staat van de muren spreken met een nauwkeurigheid en juistheid, die zijn toehoorders verbaasd deed staan. De indruk, die op hem was gemaakt bij het zien van de zwakte en de verwoesting van Jeruzalem, schonk diepe ernst en kracht aan zijn woorden...

Dit alles vertelde Nehemia, en nadat hij hun had getoond, dat zowel het gezag van de Perzische koning als het gezag van Israëls God achter hem stond, vroeg Nehemia het volk zonder omwegen, of ze gebruik wilden maken van deze kansen en aan het werk wilden gaan om de muur te bouwen. Deze oproep drong door in hun hart. De gedachte, hoe Gods gunst jegens hen openbaar was geworden, maakte hen beschaamd over hun vrees...

Nehemia ging met heel zijn hart op in deze onderneming, die hij op zich had genomen. Zijn hoop, zijn energie, zijn enthousiasme werkten aanstekelijk en inspireerden anderen met eenzelfde moed en verheven doelstelling.” –Profeten en Koningen, blz. 391, 392.


WOENSDAG 17 september

4. TEGENSTAND VAN DE VIJANDEN

A. Welke methode zullen sommigen gebruiken om hun woede of angst te verbergen? Hoe lachten de vijanden van Israël hen uit, toen zij hoorden, dat de Joden opnieuw waren begonnen met bouwen? Nehemia 4:1-4.

B. Welk plan maakten de vijanden van Israël, toen zij merkten, dat hun angsten bewaarheid werden? Nehemia 4:11. Hoe probeerde Satan de bouwers te ontmoedigen door de Joden, die weigerden mee te werken in het werk? Vers 12.

“Ook van andere zijde kwam ontmoediging. De Joden, die bij hen woonden en die geen deel hadden aan het werk, verzamelden uitspraken en berichten van hun vijanden en gebruikten deze om de moed te verzwakken en ontevredenheid te veroorzaken.” –Profeten en Koningen, blz. 394.

C. Wat gebeurde er, toen de Joden geïnformeerd werden over het plan van hun vijanden? Hoe gingen zij door met het werk in plaats van bang te zijn? Nehemia 4:15-18.

“De tegenstand en ontmoediging, die de bouwers in de dagen van Nehemia ontmoetten van verklaarde vijanden en zogenaamde vrienden, kenmerken de ervaringen van hen, die in deze tijd voor God werken. Christenen worden op de proef gesteld niet alleen door de boosheid, verachting en wreedheid van vijanden, maar ook door de tegenstrijdigheid, laksheid en verraderlijkheid van zogenaamde vrienden en helpers. Verachting en smaad zijn hun deel. En dezelfde vijand, die verachtelijk maakt, gebruikt bij andere gelegenheden wredere en gewelddadiger methoden.

Satan maakt gebruik van elk ongeheiligd middel om zijn doel te bereiken. Onder degenen, die zeggen, dat ze Gods werk ondersteunen, bevinden zich mensen, die zich aansluiten bij Zijn vijanden, en die op deze wijze Zijn werk blootstellen aan de aanvallen van zijn bitterste vijanden... Maar, evenals Nehemia, moet Gods volk zijn vijanden niet vrezen noch verachten. Terwijl ze hun vertrouwen stellen in God, moeten ze gestadig voorwaarts gaan, Zijn werk onzelfzuchtig doen en de zaak, die ze verdedigen, aan Zijn voorzienigheid toevertrouwen.” –Profeten en Koningen, blz. 395.


DONDERDAG 18 september

5. SATANS PLANNEN ONTDEKKEN

A. Wat gebeurde er, toen de vijanden van Israël beseften, dat de Joden de muur bijna voltooid hadden? Hoe veranderden de vijanden hun tactieken? Nehemia 6:1-3.

“Onder het voorwendsel een overeenkomst tussen beide partijen (Sanballat en zijn bondgenoten) te sluiten, trachtten ze een bespreking te hebben met Nehemia en ze nodigden hem uit met hen samen te komen in een dorp in het dal Ono. Nehemia was echter door de Heilige Geest gewaarschuwd betreffende hun werkelijke bedoeling en weigerde.” –Profeten en Koningen, blz. 404.

B. Welke nieuwe strategie gebruikten Sanballat en zijn bondgenoten? Wat antwoordde Nehemia aan hen? Nehemia 6:5-8. Welke fout probeerde Nehemia zorgvuldig te voorkomen?

“Wie door een ondoordachte daad Gods werk blootstelt aan smaad, of de handen van zijn medewerkers verzwakt, laadt op zijn karakter een smet, die niet licht wordt weggenomen, en hij plaatst een ernstige hinderpaal op de weg naar toekomstige bruikbaarheid.” –Profeten en Koningen, blz. 407.

C. Beschrijf de stroom van gevoelens na de voltooiing van de muur en de poorten? Nehemia 8:16-17. Hoe voelden de vijanden van Gods volk zich? Nehemia 6:15-16.


VRIJDAG 19 september

TERUGBLIK

1. Wat deed Nehemia, voordat hij koning Arthahsasta antwoordde?

2. Hoe was Nehemia zorgzaam in alle maatregels?

3. Wat deed de hervormer het eerst in Jeruzalem en waarom?

4. Hoe kunnen wij profijt hebben van de tactieken van Satan nu, net als de bouwers van de muur in hun tijd?

5. Waartoe was Nehemia in staat te ontdekken over de vijanden?

 <<    >>