Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der wereld (III)

 <<    >> 
Les 11 SABBAT, 13 september 2014

EZRA, DE BEKWAME SCHRIFTGELEERDE

“Want Ezra had zijn hart gericht, om de wet des Heeren te zoeken en te doen, en om in Israël te leren de inzettingen en de rechten” (Ezra 7:10).

“De ervaring van Ezra... trok de gunstige aandacht van koning Arthahsasta, met wie Ezra vrijuit sprak over de kracht van de God des hemels en Zijn doel om Zijn volk naar Jeruzalem terug te brengen.” -The Review and Herald, 30 januari 1908.

Aanvullende studie:   Profeten en Koningen, blz. 372-383. 

ZONDAG 7 september

1. EZRA EN ARTHAHSASTA

A. Welke betekenis heeft de naam van Arthahsasta Longimanus, koning van Medo – Perzië, in de geschiedenis van Gods volk? Ezra 7:8, 10-14. In welk jaar werd het bevel van Arthahsasta uitgevaardigd?

“Ezra en Nehemia leefden en werkten onder zijn regering (van Arthahsasta). Hij vaardigde in het jaar 457 vóór Christus het derde en laatste bevel uit voor het herstel van Jeruzalem.” –Profeten en Koningen, blz. 372.

B. Welke positie had Ezra aan het hof van Arthahsasta? Hoe was hij instaat Gods volk te helpen, dat nog in ballingschap was? Ezra 7:1, 6, 10, 21.

“Tijdens zijn (Arthahsasta’s) lange regering toonde hij vaak zijn welgezindheid jegens Gods volk; en in zijn vertrouwde en geliefde Joodse vrienden Ezra en Nehemia erkende hij mannen, door God aangewezen voor een bijzondere taak.

De ervaring van Ezra, tijdens zijn leven onder de Joden, die in Babel gebleven waren, was zó gewoon, dat het de aandacht trok van koning Arthahsasta, met wie hij vrijmoedig sprak over de macht van de God des hemels en over Gods plan om de Joden weer in Jeruzalem te brengen.” –Profeten en Koningen, blz. 372.


MAANDAG 8 september

2. HET BELANGRIJKSTE WERK VAN EZRA

A. Welk ander belangrijk werk voltooide Ezra? Ezra 7:10.

“Het streven van Ezra om belangstelling te hernieuwen voor de studie van de Heilige Schrift, had succes door zijn nauwgezette, levenslange taak om de Heilige Schriften te bewaren en te vermenigvuldigen. Hij bracht alle exemplaren van de wet, die hij maar kon vinden, bijeen en liet deze overschrijven en verdelen. Het zuivere Woord, dat op deze wijze werd vermenigvuldigd en in handen gelegd van vele mensen, schonk een kennis, die van onschatbare waarde was.” –Profeten en Koningen, blz. 373.

B. Waartoe leidde zijn geloof in God, zijn liefde voor de mensen in Israël en zijn vriendelijke verbinding met de koning hem om te doen? Ezra 7:9.

“Het geloof van Ezra, dat God een machtig werk voor Zijn volk zou doen, bracht hem ertoe Arthahsasta te vertellen van zijn verlangen terug te keren naar Jeruzalem om een belangstelling te doen herleven voor de studie van Gods Woord, en zijn broeders te helpen bij het herstel van de heilige stad. Toen Ezra sprak over zijn absoluut vertrouwen in de God van Israël als een God, die ruimschoots in staat was Zijn volk te beschermen en voor hen te zorgen, was de koning diep onder de indruk. Hij begreep heel goed, dat de Israëlieten naar Jeruzalem wilden terugkeren om Jehova te dienen, maar het vertrouwen van de koning in Ezra was zó groot, dat hij hem zijn bijzondere gunst toonde door zijn verzoek toe te staan en hem rijke geschenken te geven voor de tempeldienst. Hij stelde hem aan als een bijzondere vertegenwoordiger van het Medo-Perzische rijk en gaf hem uitgebreide volmachten om de plannen, die in zijn hart waren, ten uitvoer te brengen.

Het besluit van Arthahsasta Longimanus om Jeruzalem te herstellen en te bouwen, het derde bevel sinds het einde van de zeventigjarige ballingschap, is opmerkelijk voor de uitdrukkingen aangaande de God des hemels voor het erkennen van wat Ezra had bereikt, en voor de vrijgevigheid van de giften voor het overblijfsel van Gods volk.” –Profeten en Koningen, blz. 373-374.

C. Vat het bevel van koning Arthahsasta samen. Ezra 7:12-21.


DINSDAG 9 september

3. LESSEN OM TE BEWAKEN EN TE BESCHERMEN

A. Welke voorzorg werd genomen bij het overbrengen van de heilige schatten (goud en zilver) van Babylon naar Jeruzalem? Ezra 8:24-29.

“Gods zegen maakte echter voorzichtigheid en voorzorg niet overbodig. Als bijzondere voorzorg in het beschermen van de schatten zonderde Ezra twaalf van de oversten der priesters af, mannen wier trouw gebleken was, en woog voor hen ‘het zilver en het goud af en de voorwerpen, die de heffing voor het huis van onze God waren, die de koning, zijn raadsheren, de vorsten en alle Israëlieten, die zich daar bevonden als heffing hadden gebracht’ (Ezra 8:24-25). Deze mannen kregen de ernstige opdracht als waakzame rentmeester zorg te dragen voor de schatten, die hun waren toevertrouwd…

Bij het aanwijzen van betrouwbare beambten als schatbewaarders van de goederen van de Heer erkende Ezra de noodzaak en de waarde van orde en organisatie in verband met Gods werk.” –Profeten en Koningen, blz. 377.

B. Welke les moeten wij allen, vooral gemeenteleiders en beambten, leren van de zorg en voorzichtigheid bij het overbrengen van de schatten van de Heer?

“De zorg, door Ezra getoond bij de voorzieningen voor het vervoer en de veiligheid van de schatten des Heren, leert een les, die de moeite van nauwgezette studie waard is. Alleen zij, die betrouwbaar waren gebleken, werden uitgekozen; en ze kregen duidelijke voorschriften betreffende de verantwoordelijkheid, die op hen rustte.” –Profeten en Koningen, blz. 377.

“Engelen van God zullen Zijn volk behoeden, terwijl zij op het pad van de plicht gaan, maar er is geen garantie voor bescherming voor hen, die zich moedwillig op het gebied van Satan begeven.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 163.

C. Wat deden Ezra en zijn metgezellen voor het vertrek, toen zij gereed waren voor de lange en gevaarlijke reis? Ezra 8:21, 23.

“De geest van oprecht vasten en bidden is de geest, die geest, hart en wil overgeeft aan God.” -Testimonies 3, blz. 324.


WOENSDAG 10 september

4. EZRA HANDELT IN OVEREENSTEMMING MET ZIJN VERKLARING

A. Waarom besloot Ezra geen groep soldaten te vragen ter bescherming op de weg van Babylon naar Jeruzalem? Ezra 8:22.

“In dit alles zagen Ezra en zij, die hem vergezelden, een gelegenheid om Gods naam groot te maken onder de heidenen. Geloof in de macht van de levende God zou sterker worden, als de Israëlieten zelf onvoorwaardelijk geloof zouden openbaren in hun goddelijke Leidsman. Daarom besloten ze volkomen op Hem te vertrouwen. Ze zouden niet vragen om een bescherming door soldaten. Ze zouden de heidenen geen kans geven de heerlijkheid, waarop God alleen recht heeft, toe te schrijven aan de macht van mensen. Ze konden het zich niet veroorloven in de geest van hun heidense vrienden twijfel te doen ontstaan aan de oprechtheid van hun afhankelijkheid van God als Zijn volk.” –Profeten en Koningen, blz. 376-377.

“Allen bleven echter veilig bewaard. Hun vijanden werden weerhouden hun kwaad te doen.” –Profeten en Koningen, blz. 378.

B. Welke uitdrukkingen van de koning, in zijn brief aan Ezra, tonen, dat Ezra een heilzame, geestelijke invloed op de koning en zijn raadgevers had? Ezra 7:11, 15, 21.

C. Hoe gebruikte God de verspreiding van de Joden om de kennis van de waarheid onder de aandacht van de heidenen te brengen? Wanneer gebruikte God een zelfde methode? Handelingen 8:1.

“Vanuit alle landen verzamelden zich de Joden uit de verstrooiing … in Jeruzalem. Wanneer dezen naar hun woonplaatsen zouden terugkeren, konden ze de tijding van de komst van de Messias door de gehele wereld verbreiden.” –De Wens der Eeuwen, blz. 21.

“Dikwijls schenen de Israëlieten niet in staat of wilden ze niet Gods bedoeling met de heidenen begrijpen… Christus is gekomen om elke scheidsmuur af te breken, om elke afdeling van de tempelvoorhof te openen, zodat iedere ziel vrije toegang kan hebben tot God.” –Profeten en Koningen, blz. 226, 227.


DONDERDAG 11 september

5. EEN WONDERBARE OPWEKKING EN REFORMATIE

A. Welke geestelijke toestand vond Ezra bij zijn aankomst in Jeruzalem onder hen, die eerder waren teruggekeerd? Ezra 9:1-3.

B. Wat waren de belangrijkste punten van het gebed, dat Ezra bad bij het openen van de bijeenkomst? Ezra 9:6-15.

C. Wat besloten de priesters en het volk in deze vergadering? Ezra 10:3-5, 7-12.

“Onder hen, die al eerder naar Jeruzalem waren teruggekeerd, bevonden zich velen, die heel hun leven trouw waren gebleven aan God; maar een groot aantal van hun kinderen en kleinkinderen had de heiligheid van Gods wet uit het oog verloren. Er waren zelfs mannen, die grote verantwoordelijkheden droegen, die in open zonde leefden. Hun leefwijze deed gedeeltelijk het werk door anderen gedaan om Gods werk te bevorderen teniet, want zolang het openbaar overtreden van de wet onbestraft bleef, kon Gods zegen niet op het volk rusten.” –Profeten en Koningen, blz. 379.

“(Zie Ezra 9:1-10:5) Dit was het begin van een wonderbare hervorming. Met eindeloos geduld en zeer veel wijsheid en nauwgezette overwegingen voor de rechten en het welzijn van ieder persoonlijk trachtten Ezra en zijn metgezellen de boetvaardige Israëlieten op de goede weg te leiden.” –Profeten en Koningen, blz. 381.


VRIJDAG 12 september

TERUGBLIK

1. Hoe was Ezra in staat om Gods volk te helpen onder Arthahsasta?

2. Welk werk deed Ezra om te helpen de Bijbel te bewaren?

3. Hoe hielp God hem door zijn vriendschap met de koning?

4. Welke lessen van goddelijke bescherming en persoonlijke verantwoordelijkheid kunnen wij leren van de manier, waarop de schatkist werd vervoerd?

5. Hoe was de verstrooiing van de Joden een instrument in evangelisatie?

 <<    >>