Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der Wereld (II)

 <<    >> 
Les 2 SABBAT, 12 april 2014

GIDEON

“Dit is niets anders, dan het zwaard van Gideon, de zoon van Joas, de Israëlitische man; God heeft de Midianieten en dit ganse leger in zijn hand gegeven” (Richteren 7:14).

“Allen, die soldaten van het kruis van Christus willen zijn, moeten zich bewapenen en voorbereiden op de strijd. Zij moeten niet bang zijn voor dreigementen of terugschrikken voor gevaren. Zij moeten voorzichtig zijn in gevaar, maar toch standvastig en moedig de vijand het hoofd bieden en strijden voor de zaak van God.” -The Signs of the Times, 30 juni 1881.

Aanvullende studie:   Patriarchen en Profeten, blz. 500-505. 

ZONDAG 6 april

1. EEN MAN BEREID OM GOD TE GEHOORZAMEN

A. Toen de Midianieten en de Amalekieten bemerkt hadden, dat Gideon het altaar van Baäl had vernietigd en dat hij op het punt stond een leger te vormen, wat deden zij toen? Richteren 6:33.

B. Wat deed Gideon, met de hulp van de Heer, om strijd te voeren tegen de indringers? Richteren 6:34-35.

C. Welke aanwijzingen van de Heer brachten Gideons leger terug tot driehonderd man? Richteren 7:2-7.

“Hij (Gideon) was verbaasd, toen hij hoorde, dat zijn leger te groot was. Maar de Heer zag trots en ongeloof in de harten van Zijn volk... Velen werden bevreesd, toen ze het grote leger van Midian zagen. Toch zouden zij, die nu bevreesd waren, bij de overwinning van Israël de eer hebben opgeëist in plaats van deze aan God te geven.” -Patriarchen en Profeten, blz. 500.


MAANDAG 7 april

2. GEEN PLAATS VOOR DE ONVERSCHILLIGE EN GEMAKZUCHTIGE

A. Welke les kunnen wij leren van de manier, waarop de 32.000 mannen werden getest? Markus 8:34. Wat zijn enkele belangrijke kwaliteiten, waar wij naar moeten kijken bij het selecteren van mannen en vrouwen voor het evangeliewerk nu? Romeinen 12:11.

“God heeft in Zijn werk geen plaats voor mensen, die onverschillig en gemakzuchtig zijn. De mannen, die Hij gekozen had, waren de weinigen, die niet toestonden, dat hun eigen behoeften hun plicht in de weg stonden. De driehonderd uitverkoren mannen waren niet alleen moedig en zelfbeheerst, maar ze waren ook gelovig. Ze hadden zich niet verontreinigd met afgoderij. God kon hen leiden en door hen de verlossing van Israël tot stand brengen. Succes is niet van aantal afhankelijk. God kan evengoed door weinigen als door velen verlossing schenken. Hij wordt meer geëerd door het karakter van degenen, die Hem dienen, dan door het grote aantal aanbidders.” -Patriarchen en Profeten, blz. 501. “Wij willen zendelingen, die zendelingen zijn in de ruimste zin van het woord, die egoïstische overwegingen opzijzetten en de zaak van God op de eerste plaats laten komen, en die, terwijl zij werken met alleen het oog gericht op Zijn heerlijkheid, zich zullen houden als degenen, die klaar staan om te gaan, waar Hij gebiedt, en werken met al hun vermogen om de kennis van de waarheid te verspreiden.” -Gospel Workers, blz. 459.

B. Welke vraag, die weerklonk in de woorden tegen het volk van Juda, zullen ouders moeten beantwoorden, met het oog op de verantwoording, die aan hen gegeven is om hun kinderen op te voeden om bruikbaar te zijn (Spreuken 22:6)? Jeremia 13:20 (laatste deel).

“Ouders kunnen geen grotere zonde begaan dan de hun door God opgedragen verantwoordelijkheid te verzuimen door de kinderen niets te doen te geven; want deze kinderen zullen spoedig leren ledigheid lief te hebben en zullen opgroeien tot onbekwame, nutteloze mannen en vrouwen.” -Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 141.

“Hij (God) is ontevreden over hen, die te zorgeloos of te onverschillig zijn om bekwame, goed ingelichte werkers te worden. De Here vraagt ons Hem lief te hebben met heel ons hart, met onze gehele ziel, met al onze kracht en ons vermogen. Dit legt op ons de verplichting om ons verstand volledig te ontwikkelen, zodat wij onze Schepper met ons verstand kunnen liefhebben en kennen.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 202.


DINSDAG 8 april

3. HET ZWAARD VAN GIDEON

A. Wat zei de Heer tegen Gideon om hem te bemoedigen, nadat hij de nacht doorgebracht had in angst voor de op handen zijnde ontmoeting met de Midianieten en Amalekieten? Richteren 7:9-11.

B. Wat hoorde Gideon toevallig van twee vijandelijke soldaten en wat was Gideons antwoord? Richteren 7:13-15.

“Gideon erkende, dat God tot hem sprak door de mond van deze Midianitische vreemdelingen. Hij keerde terug tot de weinigen, die onder zijn bevel stonden en zei: ‘Staat op, want de Here heeft de legerplaats van Midian in uw macht gegeven’ (Richteren 7:15 )” - Patriarchen en Profeten, blz. 501.

C. Beschrijf het aanvalsplan, dat aan hem werd voorgesteld door goddelijke openbaring. Richteren 7:16-20. Wat deed het in paniek geraakte leger, toen zij in verwarring raakten door dit plan? Verzen

21-22.

“Op Gods aanwijzing bracht hij (Gideon) een plan om aan te vallen, dat direct ten uitvoer werd gebracht. De driehonderd mannen werden in drie groepen verdeeld. Iedere man kreeg een bazuin en een fakkel in een stenen kruik. De mannen werden zo geplaatst, dat ze het legerkamp van Midjan van verschillende kanten naderden. Midden in de nacht bliezen de drie groepen, op een teken van Gideon, op hun bazuinen; toen braken ze hun kruiken, zwaaiden de brandende fakkels en renden op de vijand toe onder de strijdkreet: ‘Het zwaard van de Here en van Gideon!’ (Richteren 7:20).

Het slapende leger werd wakker geschrikt. Aan alle kanten zagen ze het licht van brandende fakkels. Overal weerklonk het geluid der bazuinen met de kreten der aanvallers. Omdat ze geloofden, dat ze werden aangevallen door een overweldigende meerderheid, werden ze door paniek getroffen. Met luid geschreeuw sloegen zij op de vlucht, en daar ze hun metgezellen aanzagen voor hun vijanden, doodden zij elkaar.” -Patriarchen en Profeten, blz. 501-502.


WOENSDAG 9 april

4. GIDEON VOOR EEN BINNENLANDS CONFLICT

A. Wat deden duizenden mannen uit de stammen van Israël, zodra de oproep van Gideon hen bereikte? Richteren 7:23. Wat deden de mannen van Efraïm, toen Gideon hen op riep? Verzen 24-25.

B. Waarom werden de Efraïmieten boos? Hoe kalmeerde Gideons redelijk en verstandig antwoord de onterechte woede van de mannen van Efraïm? Richteren 8:1-3.

“De geest van afgunst had licht kunnen leiden tot een twist, die strijd en bloedvergieten als gevolg hadden kunnen hebben; maar het kalme antwoord van Gideon stilde de toorn van de mannen van Efraïm, en zij keerden in vrede terug naar hun woningen. Hoewel vastbesloten en onwankelbaar, als het om principes ging, en in de strijd een moedig held, openbaarde Gideon een geest van voorkomendheid, die men zelden ontmoet.” -Patriarchen en Profeten, blz. 504.

C. Wat moet iemand leren, voordat hij of zij een succesvolle zielenwinnaar kan worden? Spreuken 15:1, 33; 25:15; Kolossensen 4:6; 1 Petrus 3:15.

“De leidsman, aan wie God had opgedragen de Midjanieten te verslaan, bekleedde geen vooraanstaande plaats in Israël. Hij was geen vorst, priester of Leviet. Hij beschouwde zich als de kleinste van zijn vaders huis. Maar God zag hem als een moedig en oprecht man. Hij vertrouwde niet op zichzelf, en was bereid Gods leiding te volgen. God kiest niet altijd mannen van de grote talenten voor Zijn werk, maar Hij kiest hen, die Hij het best kan gebruiken… Het meeste kan God bereiken door hen, die zich bewust zijn van hun eigen onwaardigheid, en die Hem als hun Leidsman en Bron van kracht willen vertrouwen. Hij wil hen sterken door hun zwakheid te verenigen met Zijn kracht, en hen verstandig maken door hun onkunde te verenigen met Zijn wijsheid.

God zou veel meer voor Zijn volk kunnen doen, als ze ware nederigheid zouden bezitten; er zijn echter weinigen, die een grote mate van verantwoordelijkheid kunnen dragen, zonder dat ze zelfverzekerd worden en vergeten, dat zij van God afhankelijk zijn.

Daarom gaat God bij het kiezen van Zijn werktuigen vaak voorbij aan hen, die door de wereld als grote, talentvolle en kundige mannen worden beschouwd. Vaak zijn ze te trots en zelfverzekerd. Ze voelen zich in staat te handelen zonder God om raad te vragen.” -Patriarchen en Profeten, blz. 502-503.


DONDERDAG 10 april

5. DE GEEST VAN GIDEON UITEINDELIJK VERWARD

A. Hoe werkte Satan door de geest van Gideon om het volk van Israël op het slechte pad te brengen, nadat het leger van Israël een glansrijke overwinning behaald had op de Midianieten en Amalekieten? Richteren 8:24, 27.

“Omdat hij (Gideon) opdracht gekregen had te offeren op de rots, waar de Engel aan hem verschenen was, trok Gideon daaruit de gevolgtrekking, dat hij was aangewezen om dienst te doen als priester. Zonder op Gods goedkeuring te wachten besloot hij een geschikte plaats te zoeken om daar een eredienst in te stellen, gelijk aan de dienst in de tabernakel… Deze handelwijze bleek een valstrik voor hem en zijn gezin en ook voor Israël. Deze onwettige dienst bracht velen in Israël ertoe de Here geheel de rug toe te keren om de afgoden te dienen. Na de dood van Gideon namen velen, ook uit zijn eigen familie, deel aan deze afval. Het volk werd van God afgeleid door de man, die vroeger een eind aan hun afgoderij had gemaakt.

Weinigen zijn zich bewust van de verstrekkende invloed van hun woorden en daden. Dikwijls veroorzaken de dwalingen van ouders de noodlottigste gevolgen bij hun kinderen en kleinkinderen, lang nadat zij zelf gestorven zijn. Iedereen heeft een bepaalde invloed op anderen en zal aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van die invloed. Woorden en daden hebben grote macht en de eeuwigheid zal eenmaal laten zien, wat de gevolgen van ons leven zijn geweest. De indruk van onze woorden en daden zal op ons terugvallen in zegen of in vloek.” -Patriarchen en Profeten, blz. 504-505.


VRIJDAG 11 april

TERUGBLIK

1. Waarom was Gideon verbaasd, toen de Heer hem vertelde zijn leger te verminderen?

2. Waarom was een dergelijke stap noodzakelijk onder de huidige omstandigheden?

3. Wat zei de Heer tegen Gideon in de vroege uren voor de dageraad?

4. Wat stelde Gideon in staat om zo'n verstandig antwoord te geven om de onterechte woede van Efraïm te kalmeren?

5. Wat moet iemand leren, voordat hij of zij een succesvolle zielenwinnaar kan worden?

 <<    >>