Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der Wereld (II)

 <<    >> 

Voorwoord

Tijdens dit kwartaal zullen wij zien, hoe in de tijd van de richters en de koningen Israël als natie er niet in slaagde het heilige toevertrouwde, dat zij van God ontvingen, uit te dragen. En wij zullen ook zien, dat omwille van hun nalatigheid God hen verstrooide onder de volken.

De Bijbel echter toont, dat niet allen verloren waren. Te midden van de algemene afval hield God een klein overblijfsel van trouwe aanbidders over. Onder deze weinige waardige zielen waren er enkelen, waardoor God een groot werk deed. Sommigen, waaronder degenen die ernstige fouten gemaakt hadden, maar later berouw kregen, worden genoemd onder de geloofshelden. De apostel Paulus schrijft:

‘En wat zal ik nog meer zeggen? Want de tijd zal mij ontbreken, zou ik verhalen van Gideon, en Barak, en Samson, en Jeftha, en David, en Samuël en de profeten. Die door het geloof koninkrijken hebben overwonnen, gerechtigheid geoefend, de beloftenissen verkregen, de muilen der leeuwen toegestopt, de kracht van het vuur hebben uitgeblust, de scherpte van het zwaard zijn ontvloden, uit zwakheid krachten hebben gekregen, in de krijg sterk geworden zijn, heerlegers der vreemden op de vlucht hebben gebracht. De vrouwen hebben hun doden uit de opstanding weder gekregen; en anderen zijn uitgerekt geworden, de aangeboden verlossing niet aannemende, opdat zij een betere opstanding verkrijgen zouden. En anderen hebben bespotting en geselen geproefd, en ook banden en gevangenis, zijn gestenigd geworden, in stukken gezaagd, verzocht, door het zwaard ter dood gebracht; hebben gewandeld in schaapsvellen en in geitenvellen; verlaten, verdrukt, kwalijk behandeld zijnde. Welker de wereld niet waardig was, hebben in woestijnen gedoold, en op bergen, en in spelonken, en in holen der aarde. En deze allen, hebbende door geloof getuigenis gehad, hebben de belofte niet verkregen. Alzo God wat beters over ons voorzien had, opdat zij zonder ons niet zouden volmaakt worden’ (Hebreeën 11:32-40).

De positieve ervaringen van deze helden bevatten lessen voor onze predikanten, arbeiders, kerkelijke functionarissen en voor ons allemaal.

Moge God onze Sabbatschool studenten, als zij deze lessen doornemen, zegenen!

SABBAT, 5 april 2014

EERSTE SABBATGAVEN

voor de Zendingsschool in Honduras

“Het grote werk van ouders en leerkrachten is karaktervorming, proberen het beeld van Christus te herstellen in hen, die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Kennis van de wetenschappen zinkt in het niet bij dit grote doel, maar alle ware onderwijs kan worden gebruikt om te helpen bij het ontwikkelen van een rechtvaardig karakter. De vorming van het karakter is een levenswerk en het is voor de eeuwigheid.” –Counsels to Parents, Teachers and Students, blz. 61.

“Een karakter, gevormd naar de goddelijke gelijkenis, is de enige schat, die een mens kan meenemen van deze wereld naar de volgende.” –The Youth’s Instructor, 17 augustus 1899.

De Midden-Amerikaanse Unie is een kerkelijke organisatie, opgericht door een aantal kleine landen gelegen in het centrum van het Amerikaanse continent. Deze Unie heeft veel energie gestoken in het onderwijs. Gedurende de afgelopen jaren is de doelstelling geweest om onze kinderen en jongeren in onze eigen scholen te onderwijzen. Het is een moeilijk werk geweest, maar de Heer heeft ons gezegend met uitstekende resultaten en veel mensen, in contact gebracht met ons opleidingswerk, zijn geïnteresseerd in de boodschap van het evangelie.

Wij weten, dat de opdracht luidt: onderwijs, onderwijs, onderwijs! Maar onze economische middelen zijn niet genoeg om dit werk voort te zetten. Onze harten worden belast bij deze gedachte. Hoe kunnen wij onze kinderen en jongeren een wereldse opleiding laten ontvangen, ontmoedigd worden, en dan een prooi worden van de listen van de vijand? Wij hebben een groot verlangen dit werk voort te zetten, maar wij hebben uw hulp nodig.

Daarom doen wij een beroep op al onze broeders en zusters over de hele wereld om ons te helpen bij dit grote werk. Denkt u alstublieft bij deze Eerste Sabbatgaven aan die kinderen en jongeren van de Midden-Amerikaanse Unie Conferentie. Wij danken u bij voorbaat en geven u de volgende woorden van de pen van inspiratie:

“In de hoogste betekenis zijn het werk van het onderwijs en het werk van de verlossing één, want in het onderwijs en ook in de verlossing, ‘kan niemand een ander fundament leggen, dan hetgeen gelegd is, hetwelk is Jezus Christus’ (1 Korinthe 3:11).” –Counsels for the Church, blz. 202.

Uw broeders en zusters van de Midden-Amerikaanse Unie

De Sabbatschool afdeling van de Generale Conferentie

 <<    >>