Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der Wereld (II)

 <<    >> 
Les 12 Sabbat, 21 juni 2014

KONING HIZKIA

“Maar Jehizkia deed geen vergelding, naar de weldaad aan hem geschied, daar zijn hart verheven werd” (2 Kronieken 32:25).

“De vooruitzichten leken volkomen donker; maar de koning kon nog bidden tot de Ene, die tot dan toe zijn ‘Toevlucht en Sterkte, Hij is krachtig bevonden een Hulp in benauwdheden’ (Psalm 46:2), was geweest.” –Conflict and Courage, blz. 240.

Aanvullende studie:   Profeten en Koningen, blz. 211-215. 

ZONDAG 15 juni

1. KONING HIZKIA BIDT OM EEN WONDER

A. Wat werd er gezegd van Hizkia’s regering over Juda? 2 Koningen 18:1-3.

“Hizkia besteeg de troon met het vaste voornemen om alles te doen, wat in zijn macht lag om Juda te bewaren voor het lot, dat het rijk van het noorden had getroffen. De boodschappen van de profeten boden geen aanmoediging tot halfslachtige maatregelen. Alleen door een vastbesloten hervorming konden de dreigende oordelen worden afgewend.” –Profeten en Koningen, blz. 205.

B. Wat gebeurde er met koning Hizkia in het midden van zijn welvarend bewind? 2 Koningen 20:1. Hoe reageerde Hizkia op de ontmoedigende boodschap van de profeet? Verzen 2-3.

C. Welke boodschap bracht de profeet daarna aan Hizkia? 2 Koningen 20:4-6.

“Vol vreugde keerde de profeet terug met de woorden van zekerheid en hoop. Hij kreeg opdracht een klomp vijgen te leggen op de zieke plaats, en bracht de koning de boodschap van Gods barmhartigheid en beschermende zorg.” –Profeten en Koningen, blz. 212.


MAANDAG 16 juni

2. HIZKIA’S WONDERBARE ZEGENING

A. Wat vroeg Hizkia om er zeker van te zijn, dat de boodschap van God kwam? 2 Koningen 20:8.

“Evenals Mozes in het land Midjan, als Gideon in de tegenwoordigheid van de hemelse bode, als Elisa voor de hemelvaart van zijn meester, smeekte Hizkia om een teken, dat de boodschap van God kwam...

Alleen door Gods rechtstreekse tussenkomst kon de schaduw op de zonnewijzer tien treden teruggaan; en dit zou voor Hizkia het teken zijn, dat de Here zijn gebed gehoord had. ‘Toen riep de profeet Jesaja tot de Here, en Hij deed de schaduw op de treden waarlangs zij afgedwaald was op de trap van Achaz, weer tien treden teruggaan’ (2 Koningen 20:11).” –Profeten en Koningen, blz. 212.

B. Door welk wonder was de Heer nog steeds bereid om Zijn genade te tonen aan Zijn dienaar? 2 Koningen 20:7.

“Wie genezing zoeken door gebed, moeten niet nalaten gebruik te maken van de middelen tot genezing, die binnen hun bereik liggen. Het is geen ontkenning van het geloof om die middelen, waarin God voorzien heeft om pijn te verlichten en de natuur haar werking tot herstel te helpen, te gebruiken. Het is geen ontkenning van geloof om met God samen te werken en zich in de meest gunstige conditie tot herstel te plaatsen.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 193.

C. Welk lied schreef Hizkia in het erkennen van Gods barmhartigheid? Jesaja 38:10-20.

“Toen hij zijn vroegere kracht weer terughad, erkende de koning van Juda in lofzangen de barmhartigheden van de Here, en beloofde zijn verdere dagen te gebruiken in bereidwillige dienst van de Koning der koningen. Zijn dankbare erkenning van Gods medelijdende houding jegens hem betekent een inspiratie voor allen, die hun jaren wensen door te brengen tot eer van hun Maker.” –Profeten en Koningen, blz. 212.


DINSDAG 17 juni

3. DE FOUT VAN HIZKIA

A. Welke fout maakte Hizkia, toen hij de afgezanten van Babylon ontving? 2 Koningen 20:12-13.

“Het bezoek van deze boden van de vorst van een vergelegen land schonk Hizkia een gelegenheid de levende God te verheffen. Hoe gemakkelijk zou het voor hem zijn geweest om hen te vertellen van God, de Onderhouder van alles wat geschapen is, door wiens gunst zijn leven was gespaard, toen alle hoop verdwenen was! Welke geweldige veranderingen hadden er kunnen plaatsvinden als deze zoekers naar waarheid uit de vlakten van Babel ertoe gebracht waren de opperheerschappij van de levende God te erkennen!” –Profeten en Koningen, blz. 213.

B. Waarom laat de Heer vaak toe, dat wij fouten maken, zoals het gebeurde in het geval van Hizkia? 2 Kronieken 32:25, 31.

“Als Hizkia gebruik gemaakt had van de kans, die hij kreeg om te getuigen van de macht, de goedheid en het medelijden van de God van Israël, zou het verslag van de gezanten geweest zijn als een licht, dat het duister doordringt. Maar hij verheerlijkte zich boven de Heer der heerscharen.” –Profeten en Koningen, blz. 213-214.

C. Welke les moeten wij leren van het verhaal van de fout van Hizkia? Spreuken 2:6-11; 11:2; 16:18; 21:2.

“Het verhaal van het falen van Hizkia om tijdens het bezoek van de gezanten trouw te zijn aan zijn zending, bevat voor allen een belangrijke les. We moeten veel meer dan nu het geval is spreken over de kostbare betekenis van onze ervaringen, van Gods barmhartigheid en goedertierenheid, van de mateloze liefde van de Heiland. Als verstand en hart vol zijn van Gods liefde, zal het niet moeilijk zijn om anderen mee te delen, wat het geestelijk leven vervult. Grote gedachten, een edel streven, een duidelijke voorstelling van de waarheid, onzelfzuchtige bedoelingen en een ernstig verlangen naar godsvrucht en heiligheid zullen tot uitdrukking komen in woorden, die openbaren wat de aard van de ware schat is.” –Profeten en Koningen, blz. 214-215.


WOENSDAG 18 juni

4. HIZKIA,VERVULD MET BEROUW

A. Zo gauw als de Babylonische gezanten weg waren, zond de Heer Jesaja om Hizkia te berispen voor zijn fout. Wat zei de profeet? 2 Koningen 20:16-18.

“Aan Jesaja werd geopenbaard, dat de gezanten bij hun terugkeer een verslag zouden geven van de rijkdommen, die zij gezien hadden, en dat de koning van Babel met zijn raadslieden het plan zouden opvatten hun land te verrijken met de schatten van Jeruzalem. Hizkia had zwaar gezondigd; daarom ‘kwam er toorn te rusten op hem, op Juda en op Jeruzalem’ (2 Kronieken 32:25).” –Profeten en Koningen, blz. 214.

B. Wat zei de koning, toen hij zich, vervuld met berouw, vernederde voor de Heer? 2 Kronieken 32:26; 2 Koningen 20:19.

“Maar het verkeerde zaad was gezaaid, en het zou op zijn tijd opkomen en een oogst van verwoesting en jammer dragen. In zijn laatste jaren zou de koning van Juda veel voorspoed kennen, omdat hij zich vast had voorgenomen het verleden goed te maken en de naam van God, die hij diende, te eren; toch werd zijn geloof ernstig op de proef gesteld en hij moest leren, dat hij alleen door volledig in de Here te vertrouwen, kon hopen de overwinning te behalen over de machten der duisternis, die uit waren op zijn ondergang en de volkomen uitdelging van zijn volk.” –Profeten en Koningen, blz. 214.

C. Welk succes als zendelingen kunnen wij verwachten, als wij geen goed voorbeeld voor anderen zijn? 1 Timótheüs 4:12, 16; Hebreeën 12:13.

“Zij, met wie we dagelijks omgaan, hebben onze hulp, onze leiding nodig. Het is mogelijk, dat ze in een dergelijke geestesgesteldheid verkeren, dat een woord, op de juiste tijd gesproken, zal zijn als ingeslagen nagelen. Het kan zijn, dat enkelen van deze zielen morgen onbereikbaar voor ons zijn. Hoe is onze invloed op deze medereizigers?

Een ondoordachte daad, een onvoorzichtige stap en de hoge golven van een zware verzoeking kunnen een ziel meeslepen naar de ondergang.” –Profeten en Koningen, blz. 215.

“Eén voorbeeld is meer waard dan vele voorschriften.” –De Weg tot Gezondheid, blz. 117.


DONDERDAG 19 juni

5. WAKEN OVER ONZE LIPPEN EN ONS GAAN

A. Wat verwacht God van iedere ware volger van Christus? Jakobus 2:12.

B. Wat zal ons zonder excuus voor de rechterstoel van God laten staan? Romeinen 2:1-3.

“Elke dag in ons leven is vol verantwoordelijkheden, die wij moeten dragen. Elke dag maken onze woorden en daden een indruk op anderen, met wie we omgaan. Hoe noodzakelijk is het, dat we een wacht plaatsen voor onze lippen, en erop letten waar we gaan! Een ondoordachte daad, een onvoorzichtige stap, en de hoge golven van een zware verzoeking kunnen een ziel meeslepen naar de ondergang. Wij kunnen de gedachten, die we in de geest van een ander hebben geplant, niet wegnemen. Als het verkeerde gedachten zijn geweest, bestaat de mogelijkheid, dat we een reeks van omstandigheden in werking hebben gezet, die we niet kunnen afremmen.

Als we anderzijds door ons voorbeeld anderen helpen bij het vormen van juiste beginselen, geven wij hun de kracht om het goede te doen. Op hun beurt oefenen zij dezelfde weldoende invloed uit over anderen. Op deze wijze worden honderden en duizenden geholpen door onze onbewuste invloed. De ware volgeling van Christus versterkt de goede bedoelingen van allen, met wie hij in aanraking komt. Ten aanschouwen van een ongelovige wereld, die de zonde lief heeft, openbaart hij de macht van Gods genade en de volmaaktheid van Zijn karakter.” –Profeten en Koningen, blz. 215.


VRIJDAG 20 juni

TERUGBLIK

1. Wat gebeurde er met koning Hizkia in het midden van zijn welvarende regering?

2. Welk antwoord ontving hij, nadat hij ernstig tot de Heer gebeden had?

3. Welke fout maakte Hizkia, toen hij de gezanten van Babylon ontving?

4. Welke les moeten wij leren van het verhaal van de fout van Hizkia?

5. Hoe moeten wij waken over onze lippen en ons gaan om succesvol te zijn als christelijke zendelingen?

 <<    >>