Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der Wereld

 <<    >> 
Les 4 SABBAT, 25 januari 2014

MOZES

“Door het geloof heeft Mozes, nu groot geworden zijnde, geweigerd een zoon van Farao's dochter genaamd te worden. Verkiezende liever met het volk van God kwalijk behandeld te worden, dan voor een tijd de genieting der zonde te hebben. Achtende de versmaadheid van Christus meerdere rijkdom te zijn, dan de schatten in Egypte; want hij zag op de vergelding des loons’ (Hebreeën 11:24-26).

“Hij (Mozes) zag verder dan het prachtige paleis, verder dan de vorstenkroon, naar de hoge eer, die betoond zal worden aan de heiligen des Allerhoogsten in een koninkrijk, waar geen zonde bestaat.” -Patriarchen en Profeten, blz. 215.

Aanvullende studie:   Patriarchen en Profeten, blz. 209-224. 

ZONDAG 19 januari

1. HET GEZIN, HET EERSTE EVANGELISATIE VELD

A. Welke verantwoordelijkheid voelde Jochebed aangaande de opvoeding van haar zoon? Exodus 2:7-9; Handelingen 7:20-21.

“God had de gebeden van de moeder gehoord; haar geloof was beloond… Vol geloof maakte zij gebruik van de gelegenheid, die ze had om haar kind de kennis van God bij te brengen. Vol vertrouwen had zij het gevoel, dat hij gespaard was voor een belangrijk werk, … waar hij omringd zou zijn door invloeden, die hem gemakkelijk van God zouden kunnen afvoeren... Ze trachtte zijn geest te vullen met de vrees voor God en liefde voor waarheid en recht en bad ernstig, dat hij bewaard zou blijven voor alle verderfelijke invloeden.” -Patriarchen en Profeten, blz. 212-213.

B. Hoe moeten ouders hun kinderen opvoeden? Spreuken 22:6.

“Heel het toekomstige leven van Mozes, de grote zending die hij vervulde als leider van Israël, getuigt van de belangrijkheid van het werk van de christelijke moeder. Geen enkel werk kan hieraan gelijkgesteld worden.” –Patriarchen en Profeten, blz. 213.


MAANDAG 20 januari

2. MOZES’ TWEEDE SCHOOL: HET HOF VAN DE KONING

A. Welke opleiding ontving Mozes aan het hof van de koning van Egypte? Handelingen 7:22.

“Aan het hof van Farao ontving Mozes de hoogste burgerlijke en militaire opleiding. De vorst had besloten, dat zijn aangenomen kleinzoon zijn opvolger op de troon zou worden, en voor deze hoge roeping werd de jongen opgeleid. ‘En Mozes werd onderwezen in alle wijsheid der Egyptenaren en was machtig in zijn woorden en werken’ (Handelingen 7:22). Zijn bekwaamheid als een militaire leider maakte, dat hij populair was bij de Egyptische legers en in het algemeen werd beschouwd als iemand met een opmerkelijk karakter.” -Patriarchen en Profeten, blz. 214.

B. Bespreek de invloed van de opvoeding, die Mozes in zijn Hebreeuwse huisgezin had ontvangen.

“Volgens de wetten van Egypte moesten allen, die de troon van de Farao’s bestegen, lid van de priesterkaste zijn. Mozes moest als de te verwachten erfgenaam ingewijd worden in de mysteriën van de nationale godsdienst. Deze taak moesten de priesters verrichten. Maar hoewel hij een ijverige en onvermoeide leerling was, kon men hem niet ertoe brengen deel te nemen aan de aanbidding van de goden… Hij bleef onwankelbaar in zijn voornemen om alleen eer te bewijzen aan de ene God, die hemel en aarde geschapen had.” –Patriarchen en Profeten, blz. 214.

C. Welke keus maakte Mozes, toen hij met het verlies van de kroon werd bedreigd? Waarom? Hebreeën 11:24-26.

“Mozes was geschikt om een ereplaats in te nemen onder de groten der aarde, om te blinken aan het hof van het heerlijkste koninkrijk en daar de scepter te zwaaien. Zijn intellectuele grootheid onderscheidt hem ver boven de grote mannen aller tijden. Als geschiedschrijver, dichter, filosoof, legeraanvoerder en wetgever heeft hij zijns gelijke niet gehad.” –Patriarchen en Profeten, blz. 215.


DINSDAG 21 januari

3. MOZES’ DERDE SCHOOL: SCHAPEN WEIDEN

A. Waarom was deze derde school van schapen weiden belangrijk voor een man, die God wilde voorbereiden op het grote werk, dat voor hem was? Exodus 2:15-16, 21; 3:1; Hebreeën 11:27.

“In de school van zelfverloochening en moeilijkheden moest hij (Mozes) geduld leren, moest hij zijn hartstochten matigen. Alvorens hij verstandig kon besturen, moest hij leren te gehoorzamen. Zijn hart moest ten volle in harmonie zijn met God, eer hij de kennis van Gods wil aan Israël kon overbrengen. Door zijn eigen ervaring moest hij voorbereid worden om vaderlijke zorg uit te oefenen over allen, die zijn hulp nodig hadden.” -Patriarchen en Profeten, blz. 218.

B. Wat was het resultaat in Mozes’ karakter aan het einde van de veertig jaar van scholing in de woestijn? Numeri 12:3.

C. Wat moet hij of zij leren, voordat iemand een aanvaardbaar werk kan doen voor God, waar hij of zij verplicht is om met mensen om te gaan? Romeinen 12:18.

“Bij allen, die gekozen zijn om voor God een werk te doen, is het menselijke element zichtbaar. Toch zijn ze geen mensen gebleven van vast gewortelde gewoonten en karakter, die voldaan waren te blijven, zoals zij waren. Ze verlangden vurig wijsheid van God te verkrijgen en te leren om voor Hem te werken. De apostel zegt: ‘Indien echter iemand van u in wijsheid te kort schiet, dan bidde hij God daarom, die aan allen geeft, eenvoudigweg en zonder verwijt; en zij zal hem gegeven worden’ (Jakobus 1:5). Maar God zal de mens geen goddelijk licht mededelen, wanneer deze voldaan is in de duisternis te blijven. Om hulp van God te ontvangen moet de mens zijn zwakheid en gebreken beseffen; hij moet zich bezighouden met de grote verandering, die in hem moet plaatsvinden; hij moet opwaken tot ernstig, volhardend bidden en werken. Verkeerde gewoonten en gebruiken moeten losgelaten worden; en alleen door een vastbesloten streven deze fouten te verbeteren en te leven volgens juiste beginselen, kan de overwinning behaald worden. Velen bereiken nooit de plaats, die zij hadden kunnen bekleden, omdat ze wachten tot God datgene voor hen zal doen, wat zij door de kracht, die Hij hun ter beschikking heeft gesteld, zelf hadden kunnen bereiken.” –Patriarchen en Profeten, blz. 218-219.


WOENSDAG 22 januari

4. GEEN EXCUUS VOOR MENSELIJKE ZWAKHEID

A. Hoe verwijderde God de verlegenheid van Mozes en geen zelfvertrouwen hebben met de verontschuldiging van ‘zwaar van tong’ zijn? Exodus 4:10-12.

“Iemand zal macht en bekwaamheid verkrijgen, als hij de verantwoordelijkheden aanvaardt, die God op hem legt, en met heel zijn hart ernaar streeft zich te ontwikkelen om ze op de juiste wijze te volbrengen. Hoe nederig zijn positie ook moge zijn, hoe beperkt zijn bekwaamheid, die mens zal tot ware grootheid komen, die in vertrouwen op goddelijke kracht ernaar streeft zijn werk getrouw te volbrengen.” -Patriarchen en Profeten, blz. 223.

B. Welke zwakheid van Mozes maakte God boos? Hoe had zijn neiging om toe te geven aan zijn vrouw geleid tot ongehoorzaamheid aan God? Exodus 4:24-25.

“Op de weg van Midjan ontving Mozes een schrikwekkende en vreselijke waarschuwing van Gods ongenoegen. Een engel verscheen hem op dreigende wijze, alsof hij hem onmiddellijk wilde vernietigen. Hij kreeg geen verklaring, maar Mozes herinnerde zich, dat hij een van Gods geboden had veronachtzaamd; door te zwichten voor de overredingskracht van zijn vrouw had hij nagelaten zijn jongste zoon te besnijden… Zulk een veronachtzaming door de leider, die door God was gekozen, kon slechts de kracht van Gods geboden bij het volk verzwakken.” –Patriarchen en Profeten, blz. 223.

C. Wanneer mensen zijn geroepen om een werk voor de Heer te doen, wat laat dan zien, dat zij nauwgezet moeten zijn om hun plicht te kennen en te doen? 1 Samuël 15:22; Jakobus 4:17.

“Terwijl ze (velen) weigeren om bepaalde eisen van de Heer te geloven en te gehoorzamen, volharden zij in het aanbieden van hun vormelijke dienst aan God. Gods Geest antwoordt niet op zulk een dienst. De Here kan deze niet aanvaarden, als men door gaat met het overtreden van één van Zijn geboden, al is men nog zo ijverig in het doen van zijn godsdienstplichten.” –Patriarchen en Profeten, blz. 579.


DONDERDAG 23 januari

5. BELANGRIJKE BEKWAAMHEDEN VOOR CHRISTELIJK DIENEN

A. Wat is de eerste en belangrijkste bekwaamheid, die iedere zielenherder moet hebben? Johannes 21:15-17.

“De vraag, die Christus aan Petrus had gesteld, was veelbetekenend. Hij noemde slechts één voorwaarde voor discipelschap en dienen. ‘Hebt gij Mij lief?’ zei Hij. Dit is het meest noodzakelijke vereiste. Petrus mocht het andere hebben bezeten, zonder de liefde van Christus had hij geen trouwe herder over de kudde des Heren kunnen zijn. Kennis, welwillendheid, welsprekendheid, dankbaarheid en ijver zijn alle hulpmiddelen voor het goede werk; maar zonder de liefde van Jezus in het hart is het werk van de christenprediker een mislukking.” -De Wens der Eeuwen, blz. 713.

B. Wat is het bewijs, dat Mozes deze belangrijke geschiktheid had verkregen? Exodus 32:9-12, 32-33. Wilde God in feite Israël vernietigen, of wilde Hij Mozes beproeven?

“Wie had voor Israël kunnen pleiten, als God hen werkelijk wilde verdelgen?... Terwijl Mozes pleitte voor Israël, vergat hij zijn bedeesdheid door de diepe belangstelling en liefde voor hen, waarvoor hij door de kracht van God zoveel had kunnen doen. De Here luisterde naar zijn smekingen en schonk gehoor aan zijn onzelfzuchtig gebed. God had Zijn dienstknecht op de proef gesteld; Hij had zijn trouw en liefde voor dat dwalende, ondankbare volk getest en Mozes had op schitterende wijze de proef doorstaan.” -Patriarchen en Profeten, blz. 283, 284.


VRIJDAG 24 januari

TERUGBLIK

1. Wat was de eerste school, die Mozes bezocht?

2. Wat was de tweede school, die hij bezocht?

3. Wat was de derde school, die hij bezocht?

4. Hoe was elk van deze scholen noodzakelijk voor de opleiding van Mozes voor zijn levenswerk?

5. Wat is de eerste vraag, die gesteld wordt aan iedere toekomstige zielenherder?

 <<    >>