Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der Wereld

 <<    >> 
Les 11 SABBAT, 15 maart 2014

DE VEROVERING VAN JERICHO

“Toen zeide de Heere tot Jozua: Zie, Ik heb Jericho met zijn koning en strijdbare helden in uw hand gegeven” (Jozua 6:2).

“Jericho was een heidense vesting, het middelpunt van de aanbidding van Asjera, de laagste en meest ontaardende van alle Kanaänitische vormen van afgoderij.” -Profeten en Koningen, blz. 143.

Aanvullende studie:   Patriarchen en Profeten, blz. 438-442. 

ZONDAG 9 maart

1. DE VORST VAN HET LEGER DES HEEREN

A. Toen de Israëlieten zich gelegerd hadden aan de oostelijke kant van de rivier de Jordaan, zocht Jozua de hulp van de Heer met het oog op de verovering van Jericho. Wie zag hij, toen hij op stond van het gebed? Jozua 5:13-15.

“Het was Christus, de Hoogverhevene, die voor de leidsman van Israël stond.” -Patriarchen en Profeten, blz. 439.

B. Welke aanwijzing gaf Hij hem? Jozua 6:2-5. Welke eerdere beloften van Christus gaven Jozua moed om zijn opdracht uit te voeren? Jozua 1:5-6, 9.

“Gehoorzaam aan Gods bevel schaarde Jozua de legers van Israël in slagorde… Ze moesten allen om de stad heen trekken, terwijl de ark van God meegedragen werd en de bazuinen weerklonken… De ark van God werd omgeven door een stralenkrans van Gods heerlijkheid, gedragen door priesters, die in priesterkleding waren gekleed. Het leger van Israël volgde, elke stam onder zijn eigen banier. Deze optocht trok rondom de gedoemde stad.” -Patriarchen en Profeten, blz. 439.

C. Op welke voorwaarde hebben wij nu dezelfde geruststellende zekerheid? Matthéüs 28:20; Jakobus 1:5.


MAANDAG 10 maart

2. GODS GENADE EN GERECHTIGHEID

A. Wat gebeurde er op de zevende dag? Jozua 6:15-16, 20-21.

“Alle inwoners van de stad (Jericho) met alle levende wezen, mannen en vrouwen, jongen en ouden, ‘tot runderen, schapen en ezels toe’ (Jozua 6:21), werden met het zwaard omgebracht… De stad werd verbrand, haar tempels en paleizen, haar prachtige gebouwen met rijke inboedel, de kostbare klederen, dit alles werd aan de vlammen prijs gegeven. Wat niet door het vuur verteerd kon worden, ‘het zilver, het goud en de koperen en ijzeren voorwerpen’ (vers 24), moest gewijd worden aan de dienst van de tabernakel. Zelfs de grond, waarop de stad was gebouwd, werd vervloekt; Jericho zou nooit weer als een vesting herbouwd worden; een oordeel werd uitgesproken over hem, die het wagen zou de muren, door God neergeworpen, weer te bouwen… De totale verdelging van de inwoners van Jericho was de vervulling van het bevel, dat Mozes met het oog op de inwoners van Kanaän had gegeven.” -Patriarchen en Profeten, blz. 440-441.

B. Hoe toonde Hij opnieuw, dat hij de rechtvaardigen niet vernietigt met de goddelozen, zoals de Heer al getoond had in het geval van Sodom (Genesis 18:32)? Jozua 6:22-23.

“Alleen de getrouwe Rachab werd met haar familie gespaard, zoals de verspieders haar hadden beloofd.” -Patriarchen en Profeten, blz. 440.

C. Welke verklaring van Jezus laat zien, dat er hoop is voor alle zondaars op voorwaarde van berouw? Matthéüs 21:28-31; Lukas 13:1-5. Welke zekerheid geeft Hij hun? Johannes 6:37.

“Elk leven, dat in zelfzucht wordt doorgebracht, is verspild, hoe anders het ook mag schijnen. Wie zonder God probeert te leven, verspilt zijn bezittingen. Hij verknoeit de kostbare jaren, verwoest de krachten van verstand, hart en ziel en werkt aan zijn eeuwige ondergang. De mens, die zich van God los maakt om zichzelf te dienen, is de slaaf van de mammon.” –Lessen uit het Leven van Alledag, blz. 118.


DINSDAG 11 maart

3. GODS GENADE EN GERECHTIGHEID (VERVOLG)

A. Waarom was de verwoesting van Jericho en haar inwoners nodig? Zou het niet beter geweest zijn om te proberen hen te evangeliseren? Genesis 15:13-16; Deuteronomium 9:4; Jesaja 26:10.

“(Zie Deuteronomium 7:2; 20:16). Velen menen, dat deze geboden strijdig zijn met de geest van liefde en barmhartigheid, die in andere delen van de Bijbel tot uiting komt, maar het waren werkelijk de besluiten van oneindige wijsheid en goedheid…

De inwoners van Kanaän hadden ruimschoots gelegenheid gehad om zich te bekeren. Veertig jaar eerder hadden de doortocht door de Rode Zee en de oordelen over Egypte getuigd van de almacht van Israëls God… De inwoners van Jericho kenden al deze voorvallen.” -Patriarchen en Profeten, blz. 441.

B. Hoe worden evangelisten gewaarschuwd voor de tegenstanders van de waarheid, die ongeneeslijk oneerlijk zijn? Matthéüs 7:6. Hoe waarschuwt de apostel Paulus ons niet te veel tijd te verspillen aan zulke mensen? Titus 3:10-11.

“(Zie Matthéüs 7:6). Jezus doelt hier op een klasse van mensen, die geen verlangen hebben te ontkomen aan de slavernij der zonde. Door toe te geven aan het verdorvene en slechte is hun natuur zo laag geworden, dat ze zich vastklemmen aan het kwaad en er niet van gescheiden willen worden. De dienstknechten van Christus moeten zich niet laten hinderen door hen, die het evangelie tot een zaak van spot en twist maken.” -Gedachten van de Berg der Zaligsprekingen, blz. 113.

C. Waarom moeten wij altijd bereid zijn om anderen het voordeel van kiezen te geven? 1 Samuël 16:7 (tweede deel).

“Velen kiezen liever de duisternis dan het licht, omdat hun daden boos zijn. Maar er zijn ook mensen, die, als de waarheid op een andere manier aan hen was voorgehouden, onder andere omstandigheden, aan hen een eerlijke kans gevend om de argumenten voor zichzelf af te wegen en om tekst met tekst te vergelijken in de Schrift, zouden bekoord zijn door zijn helderheid en zouden er beslag opgelegd hebben.” –Testimonies 3, blz. 426-427.


WOENSDAG 12 maart

4. GOD WIL NOG STEEDS GROTE DINGEN DOEN

A. Hoe werd het geloof van het volk van Israël getest in verband met het wonder, dat de Heer deed in Jericho? Hebreeën 11:30.

“De Vorst van het heer des Heren sprak alleen met Jozua; Hij openbaarde Zich niet aan de vergadering… Ze hadden kunnen zeggen: “Wat voor onzinnige bewegingen zijn dit en hoe belachelijk is het trekken rond de stad, terwijl op ramshorens wordt geblazen! Hierdoor wordt aan de versterkingen geen schade toegebracht!” Juist echter het herhalen van deze verrichting, eer de muren vielen, verschafte gelegenheid om het geloof van de Israëlieten te versterken. Ze moesten doordrongen worden van het feit, dat hun kracht niet gelegen was in menselijke wijsheid of macht, maar alleen in de God hun heils. Zo moesten ze leren volkomen op hun goddelijke Leidsman te vertrouwen.” -Patriarchen en Profeten, blz. 441-442.

B. Welke les leert deze gebeurtenis ons? Johannes 14:12; 1 Johannes 5:4.

“Bij de gebeurtenis van de inname van Jericho kon niet één van de legers van Israël bogen op de uitoefening van hun eindige kracht om de muren van deze stad omver te werpen, maar de Vorst van het leger des Heren plande deze strijd met de grootste eenvoud, zodat de Here God alleen de eer zal ontvangen en stervelingen niet verhoogd zullen worden. God heeft ons alle macht beloofd.” -Christ Triumphant, blz. 136.

“God wil grote dingen doen voor allen, die op Hem vertrouwen. De reden, dat Zijn volk niet meer kracht bezit, ligt in het feit, dat het te veel vertrouwt op eigen wijsheid en God niet de gelegenheid geeft Zijn macht voor hen te openbaren. Hij is bereid Zijn kinderen, die in Hem geloven, altijd te helpen als ze Hem met heel hun hart vertrouwen en gehoorzamen.” -Patriarchen en Profeten, blz. 442.

“De grootste overwinningen voor de gemeente van Christus of voor de individuele christen zijn niet de overwinningen, die door talent of door ontwikkeling worden behaald, of die te danken zijn aan de gunsten van mensen. Het zijn de overwinningen, die behaald worden in de binnenkamer met God, wanneer het ernstige, hartgrondige geloof beslag legt op de machtige arm van God.” -Patriarchen en Profeten, blz.172.


DONDERDAG 13 maart

5. HOE KUNNEN WIJ OVERWINNINGEN BEHALEN

A. Welke waarschuwing en belofte van Jezus moeten wij altijd in gedachten houden? Johannes 15:5, 7.

“Vanaf dat ogenblik zouden Christus’ volgelingen Satan beschouwen als een overwonnen vijand. Aan het kruis zou Jezus de overwinning voor hen behalen; Hij wenste, dat zij die overwinning zouden aanvaarden als de hunne. ‘Zie’, zei Hij, ‘Ik heb u macht gegeven om op slangen en schorpioenen te treden, en tegen de gehele legermacht van de vijand; en niets zal u enig kwaad doen’ (Lukas 10:19).

De alvermogende kracht van de Heilige Geest is de verdediging van iedere berouwvolle ziel. Niet één, die onder boetedoening en in geloof aanspraak heeft gemaakt op Zijn bescherming, zal Christus in de macht van de vijand laten komen. De Heiland staat aan de zijde van de Zijnen, die verleid en beproefd worden. Met Hem is geen falen mogelijk, geen verlies, geen onmogelijkheid of nederlaag; wij vermogen alle dingen door Hem, Die ons kracht geeft. Wanneer verleidingen en beproevingen komen, wacht dan niet om alle moeilijkheden te vereffenen, maar zie op Jezus, uw Helper.” -De Wens der Eeuwen, blz. 427.

“We kunnen niets van onszelf. In al onze hulpeloze onwaardigheid moeten we vertrouwen op de verdiensten van de gekruisigde en opgestane Heiland. Niemand, die dit doet, zal verloren gaan. De lange, zwarte lijst van onze overtredingen ligt voor het oog van de Oneindige. Het register is volledig; geen enkele van onze overtredingen is weggelaten. Maar Hij, die naar het geroep van Zijn dienstknechten in het verleden heeft geluisterd, zal het gebed des geloofs horen en onze overtredingen vergeven. Hij heeft het beloofd en Hij zal Zijn woord gestand doen…

Zij, die niet bereid zijn elke zonde los te laten en die niet ernstig smeken om Gods zegen, zullen deze niet ontvangen. Maar allen, die beslag willen leggen op Gods beloften … zullen slagen.” -Patriarchen en Profeten, blz. 171-172.


VRIJDAG 14 maart

TERUGBLIK

1. Toen Christus Zich openbaarde aan Jozua, welke aanwijzing gaf Hij samen met Zijn eigen verzekering?

2. Hoe toonde de Heere Zijn genade bij de verwoesting van Jericho?

3. Aan welke klasse van zondaars worden wij gewaarschuwd om niet te veel tijd te verspillen?

4. Hoe kunnen wij onze grootste overwinningen verkrijgen, persoonlijk en als gemeente?

5. Wat is het geheim om zonde in ons leven te overwinnen?

 <<    >>