Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der Wereld

 <<    >> 

VOORWOORD

De Sabbat Bijbel Lessen voor dit jaar, 2014, dragen de titel Het Licht der Wereld.

Jezus zei: ‘Ik ben het licht der wereld; die Mij volgt, zal in de duisternis niet wandelen, maar zal het licht des levens hebben’ (Johannes 8:12). Dit is waar geweest vanaf het begin der wereld. Nooit zijn de dienstknechten van de Almachtige achtergelaten in duisternis.

“In de openbaring van God aan Zijn volk was licht altijd een symbool van Zijn tegenwoordigheid geweest. Op het scheppende woord was in de beginne licht verschenen in de duisternis. Licht was omhuld geweest in de wolkkolom bij dag en de vuurkolom bij nacht, waardoor het grote leger van Israël werd geleid. Licht straalde met ontzagwekkende majesteit rondom de Here op Sinaï. Licht rustte op het verzoendeksel in de tabernakel. Licht vulde de tempel van Salomo bij de inwijding ervan. Licht scheen op de heuvels van Bethlehem, toen de engelen de boodschap van verlossing brachten aan de herders, die daar de wacht hielden.

God is licht en in de woorden: ‘Ik ben het Licht der wereld’, verklaarde Jezus, dat Hij één was met God, en dat Hij verbonden was met de gehele menselijke familie. Hij was Degene, Die in den beginne het ‘licht had doen schijnen uit het duister’ (2 Korinthe 4:6)…

Wij kunnen de lijn van de grote leraars van de wereld zover volgen, als menselijke berichtgeving reikt; maar het Licht was eerder dan zij. Zoals de maan en de sterren van het zonnestelsel schijnen door het teruggekaatste licht van de zon, zo weerkaatsen, voor zover hun leer waar is, de grote denkers van de wereld de stralen van de Zon der Gerechtigheid. Iedere juweel der gedachten, iedere glimp van begrip komt van het Licht der wereld.” –De Wens der Eeuwen, blz. 403.

In onze studies zal de lezer bemerken, dat de nadruk gelegd wordt op het karakter, de invloed en het werk van de volgelingen van Christus door de eeuwen heen.

“Zoals de zon uit gaat met haar boodschap van liefde, zo moeten de volgelingen van Christus uitgaan met hun zending en het licht des hemels doen stralen op hen, die in de duisternis van dwaling en zonde zijn.” –Gedachten van de Berg der Zaligsprekingen, blz. 39.

Wij bidden, dat onze Sabbatschool studenten gezegend zullen worden als zij ieder kwartaal leren, hoe God gekozen mensen gebruikte om licht uit te stralen, waar licht hard nodig was, vanaf de tijd van Adam tot het einde van de pelgrimsreis van Israël door de woestijn.

SABBAT, 4 januari 2014

EERSTE SABBATGAVEN

voor het Bulgaarse Zendingsveld

Geliefde broeders en zusters in Christus. Wij groeten u met Hebreeën 13:16, ‘En vergeet de weldadigheid en de mededeelzaamheid niet; want aan zulke offeranden heeft God een welbehagen’.

De republiek Bulgarije, officieel een deel van de Europese Unie, is een land in de Balkan aan de westelijke kant van de Zwarte Zee. In het noorden ligt Roemenië, Servië en Macedonië liggen in het westen, Griekenland en Turkije in het zuiden en de Zwarte Zee ligt in het oosten. De ligging heeft het land gemaakt tot een historisch trefpunt van verschillende culturen vanaf de oudheid. Nu met een bevolking van 7,36 miljoen is het vooral geconcentreerd in de stedelijke centra van het land. Meer dan driekwart van de bevolking vereenzelvigt zich met de Oosterse Orthodoxe godsdienst. De Reformatieboodschap heeft haar oorsprong in het eerste decennium van de twintigste eeuw. Voorbij zijn de jaren, dat de gemeente “ondergronds” moest samenkomen. Door de komst van de democratie zijn wij in staat onze gemeente officieel te registreren en nu werken wij legaal en in vrijheid. Door grote inspanning en met Gods hulp zijn wij in staat geweest sinds onze registratie twee kerken te verkrijgen, één in het zuiden en de andere in het noorden van het land. Maar Bulgarije is een arm land met een laag inkomen. De financiële crisis in de wereld heeft onze toestand veel slechter gemaakt. Door de uitputting van onze middelen voor het onderhoud moeten onze kerkgebouwen nu nodig gerepareerd worden.

Wij willen ook op veel meer plaatsen evangeliseren in ons land en dat zal middelen vragen voor drukkosten van boeken en andere literatuur. Tot nu toe hebben wij steeds in kleine hoeveelheden geprint, zoveel als onze middelen het toelieten. Maar dit is niet genoeg om op grote schaal te werken, om evangelisatie te organiseren, niet alleen colportage maar ook het leiden van Bijbelklassen in openbare instellingen.

Voor deze doelen doen wij een oproep aan alle Sabbatschool studenten om royaal te geven, als de Eerste Sabbatgaven ingezameld zullen worden deze week.

Wij danken u bij voorbaat. Moge God u rijkelijk zegenen!

Uw broeders en zusters in Bulgarije

De Sabbatschool Afdeling van Generale Conferentie

 <<    >>