Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lessen uit de brieven van Petrus (I)

 <<    >> 
Les 13 SABBAT, 29 juni 2024

Weest nuchter, en waakt

Tekst om te onthouden: “Weest nuchter, en waakt; want uw tegenpartij, de duivel, gaat rond als een briesende leeuw, zoekende, wie hij zou kunnen verslinden” (1 Petrus 5:8).

“Vanaf de dagen van Adam tot in onze tijd heeft onze aartsvijand zijn macht gebruikt om te onderdrukken en te verwoesten. Hij is zich nu aan het voorbereiden op zijn laatste strijd tegen de gemeente.” –De Grote Strijd, blz. 469.

Aanvullende studie :   –Selected Messages, bk. 1, blz. 126-127; 
  –De Grote Strijd, blz. 36-44. 

ZONDAG 23 juni

1. Weten, waar hij over spreekt

A. Welke ernstige vermaning schreef Petrus in het besluit van zijn eerste brief? 1 Petrus 5:8.

“Satan is voortdurend aan het werk, maar slechts weinigen hebben enig idee van zijn activiteiten en sluwheid. Het volk van God moet er op voorbereid zijn, de geslepen vijand te weerstaan… Daarom is Satans voetstap onhoorbaar, zijn daden onmerkbaar, en al zijn bedoelingen verhuld. Hij durft het niet aan om zich openlijk te laten zien, om de sluimerende krachten van de christen niet wakker te maken, zodat hij in gebed naar God gaat…

De mens is Satans gevangene en is van nature geneigd om zijn suggesties op te volgen en te doen, wat hij vraagt. Uit zichzelf heeft hij niet de kracht om met succes weerstand te bieden aan het kwaad… Alleen door Christus wordt Satans macht beperkt.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 238-239.

B. Wat leerde Petrus later als het geheim, dat hem zou hebben geholpen de overwinning te behalen in het paleis van Kajafas tijdens het proces tegen Jezus? Matthéüs 26:38, 40-41.

“Zelfvertrouwen leidt tot het verwaarlozen van de waakzaamheid en van nederig, boetvaardig gebed. Er zijn uiterlijke verleidingen, die gemeden moeten worden en innerlijke vijanden en verwarringen, die overwonnen moeten worden, want Satan past zijn verleidingen aan de verschillende karakters en temperamenten van individuen aan.” –Testimonies for the Church, vol. 3, blz. 445.


MAANDAG 24 juni

2. Weten, wie uw vijand is

A. Noem naast de kenmerken van een leeuw ook een andere manier, waarop de vijand van onze ziel zijn prooi vaak benadert. 2 Korinthe 11:14.

“Satan is voortdurend op zoek naar de ondergang van degenen, die onwetend zijn over zijn listen, maar toch geen speciale behoefte voelen aan de gebeden en raad van ervaren en goddelijke vrienden. Veel van de jongeren, die, met goede voornemens om een christelijk leven te leiden, komen terecht in een klasse van jonge mensen, die hen bij de hand nemen en hen, onder het mom van vriendschap, rechtstreeks in de valstrik van Satan leiden. De vijand komt niet altijd als een briesende leeuw; hij verschijnt regelmatig als een engel des lichts, die een vriendelijke houding aanneemt en bijzondere verleidingen presenteert, die voor onervaren mensen moeilijk te weerstaan zijn.”––Testimonies for the Church, vol. 4, blz. 207.

B. Via welke wegen van de ziel behaalt Satan het meeste succes, vooral in dit tijdperk van bijna universele mobiele telefoon- en internettoegang? 1 Petrus 2:11; 1 Johannes 2:16.

“Veel jongeren … lezen alles, wat ze kunnen verkrijgen. Spannende liefdesverhalen en oneerbare foto’s hebben een verderfelijke invloed. Romans worden door velen gretig gelezen, en als gevolg daarvan raakt hun verbeelding verontreinigd… Foto’s van vrouwen in een staat van naaktheid worden regelmatig verspreid (vooral online)… De begeerte van het oog en verdorven hartstochten worden opgewekt door aanschouwen en lezen. Het hart wordt bedorven door de verbeelding. De geest heeft plezier in het overdenken van taferelen, die de lagere en minderwaardigere hartstochten doen ontwaken. Deze verdorven beelden, gezien door een verontreinigde verbeelding, bederven de moraal en bereiden de misleide, verliefde wezens voor om wellustige hartstochten de vrije teugel te laten. Dan volgen de zonden en misdaden, die wezens, die naar het beeld van God zijn gevormd, naar het niveau van de beesten slepen, waardoor ze uiteindelijk in de verdoemenis zinken. Vermijd het lezen en zien van dingen, die onzuivere gedachten oproepen. Ontwikkel de morele en intellectuele krachten…

Ik doe een beroep op ouders om controle te houden over het lezen (en internettoegang) van hun kinderen.” .”––Testimonies for the Church, vol. 2, blz. 410.

“Door eetlust beheerst Satan de geest en het gehele wezen.” –Christian Temperance and Bible Hygiene, blz. 37.

“Veel christelijke moeders, die door hun voorbeeld en door de manier, waarop zij hun kinderen opvoeden, deze klaarstomen tot gulzigaards en wijndrinkers. Men laat kinderen vaak eten, wat ze willen en wanneer ze maar willen, zonder op hun gezondheid te letten.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 205.


DINSDAG 25 juni

3. De enige manier naar de overwinning

A. Wat moet iedere christen hebben om Satan te weerstaan? 1 Petrus 5:9 (eerste deel); Jakobus 4:7.

“Ze (Eva) wantrouwde Gods woorden, en dit veroorzaakte haar val. In het oordeel zullen mensen niet veroordeeld worden, omdat ze te goeder trouw een leugen geloofd hebben, maar omdat ze de waarheid niet hebben geloofd, omdat ze verzuimd hebben de waarheid te leren kennen.” –Patriarchen en Profeten, blz. 30.

“Als ze slechts een theorie hebben, een oppervlakkig geloof, dat ze niet kunnen verklaren, zal een plotselinge verleiding ervoor zorgen, dat ze wegdrijven met de huidige koers richting de wereld.” –Our High Calling, blz. 332.

B. Wat maakt, dat veel christenen een gemakkelijke prooi zijn voor Satan, ook al beweren ze het Woord van God te geloven? Spreuken 19:2; Hosea 4:6 (eerste deel); vergelijk met Romeinen 10:17; 15:4.“

“Verzoekingen schijnen vaak zo onweerstaanbaar, omdat hij, die wordt verzocht, zich Gods beloften niet onmiddellijk voor de geest kan halen om Satan te bestrijden met de wapens van de Schrift.” –De Grote Strijd, blz. 555.

C. Welke waarheid moet een bemoediging zijn voor iedere ziel onder de belegering van Satans aanvallen? 1 Petrus 5:9-10; 1:6-7; 2 Korinthe 4:17.

“Aldus schreef Petrus aan de gelovigen in een tijd van bijzondere beproeving voor de gemeente. Velen waren reeds deelgenoten van het lijden van Christus geworden, en spoedig zou de gemeente een periode van vreselijke vervolging ondergaan… Spoedig zouden gevaarlijke wolven komen, die de kudde niet zouden sparen. Maar geen van deze dingen zou ontmoediging brengen aan hen, wier hoop gevestigd was op Christus. Met woorden vol bemoediging en opgewektheid richtte Petrus de geest der gelovigen van de beproevingen… naar ‘een onvergankelijke en onbevlekte en onverwelkelijke erfenis’. ‘De God van alle genade’, zo bad hij vurig, ‘die u in Christus geroepen heeft tot Zijn eeuwige heerlijkheid, Hij zal u, na een korte tijd van lijden, volmaken, bevestigen, sterken en grondvesten’.” –Van Jeruzalem tot Rome, blz. 385.


WOENSDAG 26 juni

4. De gemeente in Babylon

A. Met welke episoden uit de geschiedenis vergelijkt Petrus de christelijke gemeente als verstrooid in “Babylon” en onderdrukt door aardse machten? Daniël 3:1-6; Esther 3:8; 1 Petrus 5:13.

“In een land waar afgoderij algemeen was, het prachtige beeld van onschatbare waarde in de vlakte van Dura, dat de heerlijkheid … van Babel moest voorstellen, gewijd zou worden als voorwerp van aanbidding… Een bevel werd gegeven, dat op de dag van inwijding allen hun trouw zouden bewijzen aan de macht van Babel door zich voor het beeld te buigen…

“Op die dag, rijk aan gebeurtenissen, schenen de machten der duisternis een duidelijke overwinning te behalen…

Maar God had anders besloten. Niet iedereen had de knie gebogen voor het afgodisch teken van menselijke macht…

Hij (de koning) wees op de brandende oven en herinnerde hen aan de straf, die hen te wachten stond, als ze zouden volharden in hun weigering zijn wil te doen. Maar vastbesloten getuigden deze Hebreeën van hun verbondenheid met de God des hemels.” –Profeten en Koningen, blz. 308-309.

“Het besluit, dat ten slotte uitgevaardigd zal worden tegen het overgebleven volk van God, zal veel overeenkomst vertonen met het besluit, door Ahasveros tegen de Joden uitgevaardigd. Ook nu zien de vijanden van de ware gemeente in het kleine aantal mensen, dat de Sabbat viert, een Mordechai in de poort. De eerbied van Gods volk voor Zijn wet is een aanhoudende aanklacht tegen hen, die de vreze des Heeren hebben losgelaten en Zijn Sabbat vertreden.

Satan zal de haat opwekken tegen de minderheid, die weigert in te stemmen met gangbare gebruiken en tradities.” –Profeten en Koningen, blz. 370.

“De machten van de aarde en van de hel stelden zich in slagorde op tegen Christus in de persoon van Zijn volgelingen. De heidenen wisten wel, dat hun tempels en altaren zouden moeten verdwijnen, als het evangelie zegevierde. Daarom bundelen zij al hun krachten om het christendom te vernietigen.” –De Grote Strijd, blz. 36.

B. Waarom is er tegenwoordig op de meeste plaatsen weinig of geen vervolging? Johannes 15:19.

“Het is alleen te wijten aan de geest van geschipper met de zonde, aan het feit, dat de grote waarheden uit Gods Woord met zoveel onverschilligheid worden beschouwd, en er zo weinig ware godsvrucht is in de gemeente, dat het christendom ogenschijnlijk zo populair is in de wereld. Maar als er weer een herleving komt van het geloof en de kracht van de eerste gemeente, zal de geest van vervolging weer worden aangewakkerd, en het vuur van de vervolgingen opnieuw worden ontstoken.” –De Grote Strijd, blz. 44.


DONDERDAG 27 juni

5. Lessen in het einde van de brief

A. Wie hielp Petrus bij het schrijven van zijn brief? 1 Petrus 5:12.

B. Hoe weten we, dat Silvanus een actieve zendeling was en medewerker van Petrus en Paulus (die hen hoogstwaarschijnlijk hielp met de Griekse grammatica bij het schrijven van enkele van hun brieven)? 2 Korinthe 1:19; 1 Thessalonicensen 1:1; 2 Thessalonicensen 1:1. Hoe kwam dit overeen in het leven van Ellen G. White?

“Toen mijn man nog leefde, trad hij op als helper en raadgever bij het verzenden van de boodschappen, die aan mij werden gegeven… De instructie, die ik in een visioen ontving, werd getrouw door mij opgeschreven…

Daarna onderzochten we de zaak samen, mijn man verbeterde de grammaticale fouten en verwijderde de onnodige herhalingen. Dan werd het zorgvuldig gekopieerd voor de geadresseerden, of voor de drukker…

Na de dood van mijn man voegden trouwe helpers zich bij mij, die onvermoeibaar werkten aan het kopiëren van de getuigenissen en het voorbereiden van artikelen voor publicatie.

Maar de berichten, die de ronde doen, dat iemand van mijn helpers materie mocht toevoegen of de betekenis van de boodschappen veranderen, die ik uitschrijf, zijn niet waar.” –Selected Messages, bk. 1, blz. 50.

C. Welk goed christelijk gebruik werd door de apostelen ingevoerd en moet vandaag de dag nog steeds onder gelovigen in praktijk worden gebracht? 1 Petrus 5:14.

“De heilige groet, … moet immer in zijn waar karakter beschouwd worden. Het is een heilige kus. Hij moet beschouwd worden als een teken van gemeenschap onder christenvrienden, wanneer zij van elkander scheiden, en wanneer zij elkander weer ontmoeten na een afwezigheid van weken of maanden… Er kan geen schijn van kwaad zijn, wanneer de heilige kus gegeven wordt op de rechte tijd en plaats.” –Eerste Geschriften, blz. 135.


VRIJDAG 28 juni

TERUGBLIK

1. Hoe gaat zelfvertrouwen vaak vooraf aan een val in verleiding?

2. Hoe kunnen mijn hartstochten of eetlust ervoor zorgen, dat ik ten prooi val aan de listen van Satan?

3. Waarom zou een veelvuldiger en toegewijde persoonlijke Bijbelstudie mij helpen?

4. Leg de balans uit tussen goede openbare verbindingen tegenover een verkeerd geschipper.

5. Wat kan ik doen om de gemeente vooruit te helpen bij het verspreiden van het evangelie?

 <<    >>