Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lessen uit de brieven van Petrus (I)

 <<    >> 
Les 10 SABBAT, 8 juni 2024

Een nieuw leven leiden

Tekst om te onthouden: “Om nu niet meer naar de begeerlijkheden der mensen, maar naar de wil van God, de tijd, die overig is in het vlees, te leven” (1 Petrus 4:2).

“Degenen, die waarlijk geheiligd zijn, zullen het Woord van God vereren en gehoorzamen, zodra het voor hen opengesteld wordt, en zij zullen een sterk verlangen uiten om te weten, wat de waarheid is op elk punt van de leer.” –Faith and Works, blz. 121.

Aanvullende studie :   –That I May Know Him, blz. 104; 
  –Profeten en Koningen, blz. 429-430. 

ZONDAG 2 juni

1. Een altijd bemoedigende gedachte

A. Wat raadt de apostel Petrus ons aan te overwegen om gesterkt en bemoedigd te worden, als we worden overvallen door talrijke verleidingen en beproevingen? 1 Petrus 4:1; Hebreeën 12:3.

“Wij kunnen ons geloof versterken en onze liefde bezielen door vaak naar de voet van het kruis te gaan en daar de vernedering van onze Heiland te overdenken.” –Our High Calling, blz. 361.

“(Zie 1 Petrus 4:1). Laten we ons afvragen: Wat zou onze Heiland in onze omstandigheden gedaan hebben? … Deze vraag wordt beantwoord door het voorbeeld van Christus. Hij deed afstand van Zijn koningschap, legde Zijn heerlijkheid af, gaf Zijn rijkdommen op en bekleedde Zijn goddelijkheid met menselijkheid, opdat Hij met de mensen in contact kon komen, waar ze ook waren. Zijn voorbeeld toont, dat Hij Zijn leven aflegde voor zondaren.” –Uit de Schatkamer der Getuigenissen 1, blz. 483-484.

“Christus werd op alle punten verzocht, zoals wij verzocht worden. Laten degenen, die gebukt gaan onder beproeving en verleiding, en die voelen, dat hun vrienden hen in de steek hebben gelaten, aan Christus denken… alleen in de woestijn, waar verleidingen doorstaan heviger zijn dan alle verleidingen, die tegen hen worden gebracht. Laat hen niet in wanhoop opgeven, maar een bevende hand van geloof uitstrekken om de hand te grijpen, die wordt uitgestoken om te redden. Laten zij hun hulpeloze zielen op Jezus werpen, die, omdat Hij het ook heeft meegemaakt, weet hoe Hij hen moet bevrijden, die verleid worden.” –Manuscript Releases, vol. 21, blz. 12.


MAANDAG 3 juni

2. Door lijden naar de overwinning

A. Waarom staat God toe, dat wij doelbewust lijden en ellende doorstaan? 1 Petrus 4:1 (laatste deel); 2 Korinthe 12:7-10.

“‘Toen de Heiland Zich aan Paulus openbaarde in de heldere stralen van Zijn heerlijkheid… werd hij lichamelijk verblind door de heerlijkheid van de tegenwoordigheid van Hem, die hij gelasterd had, maar dit was, opdat hij geestelijk zou zien, dat hij wakker geschud zou worden uit de loomheid, die zijn onderscheidingsvermogen had afgestompt en gedood.” –Bijbelkommentaar, blz. 440.

‘Eén grote angst, die mij had terneergedrukt, was, dat als ik de roeping van plicht gehoorzaamde en van mijzelf zou gaan verklaren als een begunstigde van de Allerhoogste met visioenen en openbaringen voor het volk, zou ik kunnen toegeven aan zondige verheffing, en … over mijzelf het ongenoegen van God brengen en mijn eigen ziel verliezen…

Ik smeekte nu, dat als ik moest gaan vertellen, wat de Heer mij had laten zien, dat ik voor onmatige verheffing moet worden behoed. De engel zei: ‘Uw gebeden worden gehoord en zullen verhoord worden. Als dit kwaad, dat u vreest, u bedreigt, zal de hand van God worden uitgestrekt om u te redden; door onheil zal Hij u tot Zich trekken en bewaar uw nederigheid. Breng de boodschap getrouw naar voren; volhard tot het einde, en u zult de vrucht van de boom des levens eten en drinken van het water des levens’.” –Christian Experience and Teachings of Ellen G. White, blz. 67-68.

B. Wat moet het doel van iedere christen zijn, ook al wordt hij verleid door de zondige verlangens van het vlees? 1 Petrus 4:2, 15; Efeze 4:17, 22-24.

“God verlangt meer van Zijn volgelingen dan velen beseffen. Als wij onze hoop op de hemel niet willen bouwen op een verkeerd fundament, moeten wij de Bijbel accepteren, zoals wij die lezen en geloven, dat de Heer meent, wat Hij zegt. Hij verlangt niets van ons, waarvoor Hij geen genade zal geven om het uit te voeren. Wij zullen geen excuus hebben op de dag des Heeren, als wij er niet in slagen de maatstaf te bereiken, die God ons in Zijn woord heeft voorgehouden.” –Getuigenissen voor de Gemeente 5, blz. 141.

“Bekering is een werk, dat de meeste mensen niet op waarde schatten. Het is geen geringe zaak om een aardse, zonde-liefhebbende geest te veranderen en om deze de onuitsprekelijke liefde van Christus te laten begrijpen… Wanneer hij (de ziel) deze dingen begrijpt, zal zijn oude leven hem walgelijk voorkomen. Hij zal de zonde haten… Hij heeft geen welgevallen meer aan zijn vroegere pleziertjes. Hij heeft een nieuwe geest, nieuwe genegenheden, nieuwe interesses, een nieuwe wil.” –Het Geloof Waardoor Ik Leef, blz. 139.


DINSDAG 4 juni

3. Enkele gewoonten om te overwinnen

A. Welke van de zondige begeerten noemt Petrus als gebruikelijk en moeilijk te overwinnen? 1 Petrus 4:3.

Wellust, begeerten: “De vrijheden, die mensen zich in deze verdorven eeuw veroorloven, mogen geen maatstaf zijn voor Christus’ volgelingen. Deze gangbare vrijpostigheden mogen onder christenen niet voorkomen… Lust, verdorvenheid, echtbreuk, zijn aan de orde van de dag onder mensen, die de waarheid niet kennen … wat is het dan belangrijk dat mensen, die belijden volgelingen van Christus te zijn, … dat zij zich door hun kuisheid en deugd onderscheiden van mensen, die zich door brute hartstochten laten overheersen!” –Het Bijbels Gezin, blz. 270.

Overdaad van wijn: “De enige weg, waarin iedereen zeker kan zijn tegen de kracht van onmatigheid is om zich geheel te onthouden van wijn, bier en sterke dranken… Die overwint, zal geëerd worden, en diens naam zal niet uitgewist worden uit de boeken des levens.” –Hoe Leid Ik Mijn Kind, blz. 475.

Pret maken en feesten: “Belijdende christenen, die oppervlakkig van karakter zijn en weinig geloofservaring hebben, worden door de verzoeker als lokvogels gebruikt. Deze groep staat altijd klaar voor vermaak of sportevenementen. En hun invloed trekt anderen aan. Jonge mannen en vrouwen, die trachten Bijbelgetrouwe christenen te zijn, worden overgehaald om aan dit soort feesten mee te doen… Zij zien niet in, dat deze vorm van verstrooiing in werkelijkheid een feestmaal van de Satan is, dat zielen ervan weerhoudt, … dat ze het witte karakterkleed ontvangen, wat de gerechtigheid van Christus is. Ze raken in de war over, wat ze als christenen moeten doen.” –Het Bijbels Gezin, blz. 430.

“Velen, die zijn overgegaan tot gezondheidshervorming, hebben alle schadelijke dingen weggedaan. Maar volgt uit dit feit, … dat men net zoveel kan eten, als men wil? Men gaat aan tafel zitten, … geeft zichzelf over aan zijn eetlust en eet veel te veel…

En wat voor invloed heeft te veel eten op onze maag? Zij raakt verzwakt, de spijsverteringsorganen verliezen hun kracht, en ziekte, met een hele reeks van kwalen, is het gevolg…

Zij voelen zich slecht, en het lijkt hun toe, dat hun kinderen heel slecht zijn. Ze kunnen niet rustig met hen praten, en evenmin rustig optreden in hun gezin. Iedereen om hen heen wordt door de ziekte mee aangetast. Allen hebben te lijden onder de gevolgen van hun zwakheid…

Maar zelfs gezondheidshervormers kunnen dwalen in de kwantiteit van hun voedsel.” –Adviezen over Dieet en Voeding, blz. 119-120.

Afschuwelijke afgoderijen: “Zij moesten zich niet aanpassen aan de gebruiken van de heidenen, noch de monumenten van hun afschuwelijke afgoderijen behouden. Hoe kostbaar het materiaal ook is, of voortreffelijk de afwerking, alles wat betrekking heeft op de heidense aanbidding moet vernietigd worden.” –The Signs of the Times, 13 januari 1881.


WOENSDAG 5 juni

4. Christen zijn overal en altijd

A. Wat is het meest voorkomende gevolg, waarmee we in dit leven te maken krijgen, als we kiezen om in overeenstemming met Gods wil te leven? 1 Petrus 4:4, 12.

“Naarmate de tijd nadert, zal Satan … mensen gebruiken om hen, die ‘bouwen aan de muur’ te bespotten en te belasteren.” –Profeten en Koningen, blz. 407.

“Onder tranen zullen zij (het volk van God) de goddelozen waarschuwen voor het gevaar, waarin ze zich bevinden door Gods wet te vertreden, en met onuitsprekelijk verdriet zullen ze zich berouwvol voor de Heere verootmoedigen. De goddelozen zullen spotten met hun verdriet en hun ernstige smeekbeden belachelijk maken. Maar de zielsangst en verootmoediging van Gods volk is een onmiskenbaar bewijs, dat ze kracht en adel van karakter, als gevolg van de zonde verloren, terugwinnen.” –Profeten en Koningen, blz. 360-361.

B. Wat moet iedere christen bedenken, als hij bespot of veracht wordt? 1 Petrus 4:5, 13-16; 2 Petrus 2:12.

C. Wat moet onze houding zijn, als onze spotters voorspoedig zijn, en aan de andere kant als er iets ergs met hen gebeurt? Hoe zit het met al diegenen, die ons kwaad aandoen? 1 Petrus 4:17-19; Matthéüs 5:44.

D. Wat moeten we in gedachten houden met betrekking tot die personen, die ons bespotten en verachten, en hoe kunnen we deze gemoedstoestand bereiken? 1 Petrus 4:6; Efeze 2:3-5; 2 Timótheüs 2:24-26.

“Als u mensen ontmoet, die … bevooroordeeld zijn tegen de waarheid, dring niet te sterk aan op uw bijzondere inzichten. Praat eerst met hen over onderwerpen, waarover u het eens bent. Buig met hen in gebed… Zowel u als zij zullen in een nauwere verbinding met de hemel worden gebracht, vooroordelen zullen worden verzwakt en het zal gemakkelijker zijn om het hart te bereiken.” –Evangelism, blz. 446.


DONDERDAG 6 juni

5. Bedenken in alle situaties

A. Wat moeten we altijd bedenken, ongeacht of we voorspoedig, gezond en gelukkig zijn, of ziek, verdrietig of verlies lijden? 1 Petrus 4:7.

“Als we afgaan op onze twijfels en angst, of proberen alles, wat ons niet duidelijk is, op te lossen, komen we niet tot geloof en zullen onze problemen alleen maar toenemen en zwaarder worden. Maar als we tot God komen met een gevoel van hulpeloosheid en afhankelijkheid, en we zijn immers hulpeloos en afhankelijk, en als we in nederig geloofsvertrouwen onze verlangens kenbaar maken aan Hem, wiens kennis oneindig is, die elk schepsel ziet, en die alles door Zijn wil en woord regeert, kán Hij en zál Hij op ons roepen letten, en zal Hij het licht in onze harten laten schijnen. Door middel van ernstig gebed wordt de verbinding met de Oneindige tot stand gebracht. Op het moment zelf is er misschien geen duidelijk bewijs, dat het gezicht van de Zaligmaker in erbarming en liefde over ons heen buigt, maar toch is het zo. We voelen weliswaar geen letterlijke aanraking, maar toch rust Zijn hand op ons in liefde en teder medelijden…

Een voorwaarde om te ontvangen is ook, dat we volharden in het gebed. We moeten voortdurend bidden, als we in geloof en geloofservaring willen toenemen… Petrus vermaant de gelovigen: ‘Komt dus tot bezinning en wordt nuchter’. (1 Petrus 4:7)… Een onophoudelijk gebed betekent een ononderbroken eenheid met God, zodat het leven van God in ons leven binnenstroomt en vanuit ons leven zuiverheid en heiligheid terugvloeien naar God.” –Schreden naar Christus, blz. 116-118.

“De woorden van de apostel werden geschreven tot onderwijzing van de gelovigen uit alle tijden, en ze hebben een bijzondere betekenis voor hen, die leven in het laatste der dagen, wanneer ‘het einde aller dingen nabij is’. Zijn vermaningen en waarschuwingen, en zijn woorden vol geloof en moed, zijn nodig voor iedere ziel.” –Van Jeruzalem tot Rome, blz. 378.


VRIJDAG 7 juni

TERUGBLIK

1. Waar moet ik door geloof ‘heen gaan’, als ik in nood en angstig ben, en waarom?

2. Met welk doel leidt God ons door lijden en ellende?

3. Ben ik nog een slaaf van mijn vroegere, wereldse lusten? Zo ja, hoe lang ben ik van plan mijn volledige overgave uit te stellen?

4. Wat moet mijn houding zijn tegenover degenen, die mij bespotten?

5. Wat kan mij ervan weerhouden een zo intens gebedsleven te leiden, als ik moet hebben?

 <<    >>