Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lutanje kroz pustinju (2)

 <<    >> 
13. lekcija Subota, 27. lipnja 2020.

Mojsijeva smrt

"I Mojsije, istina, bijaše vjeran u svoj kući njegovoj kao sluga, za svjedočanstvo onome što se imalo govoriti, ali je Krist, kao Sin, nad kućom njegovom. Njegova smo kuća mi ako smjelost i ponos nade do kraja čvrsto zadržimo." -Hebrejima 3:5.6.

„Kao pastir ovcama, Mojsije je naučio brinuti za unesrećene, njegovati bolesne i strpljivo tragati za onima koji lutaju. Dugo trpjeti neposlušne, pružiti brigu punu ljubavi željama mladih janjaca te potrebama starih i slabih.”—Fundamentals of Christian Education, str. 343.

Predlažemo da pročitate:   Patrijarsi i proroci, str. 469–480. 

Nedjelja 21. lipnja

1. MOJSIJE OHRABRUJE NAROD

a. Kad se Mojsijev kraj približio, kojim ohrabrujućim riječima se prvo obratio narodu, a potom Jošui? Ponovljeni zakon 31:1–8.

"Dok je narod gledao na ostarjela čovjeka koji je uskoro trebao biti uzet od njih, oni su se prisjetili s novom i dubljom zahvalnošću njegove roditeljske nježnosti, njegovih mudrih savjeta i neumorna rada. Kako su često, kad su njihovi grijesi navukli na njih pravednu Božju kaznu, Mojsijeve molitve učinile da ih On poštedi! Grižnja savjesti je povećala njihovu žalost. Oni su se s gorčinom sjećali da je njihova vlastita pokvarenost izazvala Mojsija na grijeh zbog kojeg mora umrijeti.

Odlazak njihovog ljubljenog vođe bio je daleko snažniji ukor Izraelu od bilo kojeg drugog koji su mogli primiti da je njegov život i zadaća nastavljena. Bog je htio da shvate kako život sljedećeg vođe ne smiju učiniti tako teškim kao što su otežali Mojsijev. Bog govori svom narodu kroz blagoslove koje im daje, a kad ih oni ne cijene, On im govori tako što uklanja te blagoslove da bi ih naveo da uvide svoje grijehe i vrate mu se s cijelim srcem." —Patrijarsi i proroci, str. 470.


Ponedjeljak 22. lipnja

2. ČITANJE KNJIGE ZAKONA

a. Koliko često je narod trebao slušati čitanje Zakona i koji ljudi su trebali čitati Zakon? Zašto? Ponovljeni zakon 31:9–13.

"Bog s druge pak strane zahtijeva od roditelja da od¬gajaju svoju djecu i neumornom ih marljivošću upućuju na poštovanje zahtjeva Njegovog Zakona i poučavaju u spoznaji i strahu Božjem. Ove upute koje je Bog s toliko ozbiljnosti dao Židovima, jednako su važne za kršćanske roditelje." —3. Svjedočanstvo, str. 294.

b. Što je bio Božji plan za Izrael? Pod kojim uvjetima se ovo obećanje moglo ispuniti? Ponovljeni zakon 28:12–14.

„Ova obećanja dana Izraelu vrijede i za Božji narod danas”—6. Svjedočanstvo, str. 351.

c. Što je dano Izraelcima kao neprekidan podsjetnik njihovog poziva da budu Božji poseban narod? Brojevi 15:38, 39. Na što nas treba podsjećati svaki dio odjeće koji danas odijevamo?

„Nakon izlaska iz Egipta, djeci Izraelovoj je naređeno da nose jednostavne vrpce na rubovima svojih haljina, kako bi se razlikovali od okolnih naroda te pokazali da su Božji izabrani narod. Božji narod danas ne treba nositi poseban znak na svojoj odjeći. Ali u Novom zavjetu se stari Izrael često koristi kao primjer. Ako je Bog u povijesti dao tako precizne upute svom narodu o njihovoj odjeći, neće li i odjeću Njegovog naroda u ovom vremenu On također prosuditi. Zar se ne bi i svojom odjećom trebali razlikovati od svijeta? Zar se Božji narod, koji je Njegovo posebno blago, ne bi trebao i odijevati na slavu Bogu. I zar oni ne bi trebali biti primjeri u pogledu odijevanja te svojim jednostavnim stilom ukoravati ponos, taštinu i rasipništvo svjetskih učitelja koji vole užitke. Bog traži ovo od svog naroda. Ponos je ukoren u Njegovoj riječi.”—The Review and Herald, 23. siječnja 1900.


Utorak 23. lipnja

3. PISANJE NOVE PJESME

a. Koje osobine Božjeg karaktera su izrečene u pjesmi koju je Mojsije napisao za narod? Ponovljeni zakon 32:3, 4, 6.

b. Kako je Božja briga za Njegov narod pokazana u ovoj pjesmi? Ponovljeni zakon 32:9–12.

"Bog je Izraelu pružio sve mogućnosti, dao mu sve prednosti da bi mogao biti na čast Božjem imenu i na blagoslov susjednim narodima. Ako budu hodili putem poslušnosti, obećao im je da će ih „podignuti nad sve narode koje je stvorio hvalom, imenom i slavom". ,,l vidjet će svi narodi na Zemlji", rekao je Bog, ,,da se ime Gospodnje priziva na tebe, i bojat će se tebe."—Odgoj, str. 40.

"On ih je izbavio iz njihovoga ropskog položaja da bi ih mogao odvesti u dobru zemlju, zemlju koju im je u svojoj providnosti pripravio kao utočište od neprijatelja. On ih je želio dovesti k sebi i zagrliti svojim vječnim rukama; i u znak zahvalnosti za Njegovu dobrotu i milost, oni su trebali uzdignuti Njegovo ime i učiniti Ga slavnim na Zemlji." —Proroci i kraljevi, str. 16.

c. Na koji način je ova pjesma trebala pomoći narodu? Ponovljeni zakon 31:19–22. Što možemo naučiti iz ovoga?

"Da bi što dublje utisnuo ove istine u svaki um, veliki vođa ih je izrazio svetim stihovima. Ova pjesma nije bila samo povijesne već i proročke naravi. Ponavljajući Božje postupanje s Njegovim narodom u prošlosti, ona je također nagovijestila velike događaje u budućnosti, konačnu pobjedu vjernih kad Krist dođe po drugi put u sili i slavi. Narodu je naređeno da zapamti ovu pjesničku povijest i pouči svoju djecu i djecu svoje djece. Zajednica ju je trebala ponavljati kad su se sastajali na bogoslužju, a narod ju je trebao ponavljati dok su obavljali svakodnevne poslove. Dužnost je roditelja bila ove riječi utisnuti u prijemčive umove svoje djece da ih ona nikada ne zaborave."—Patrijarsi i proroci, str. 467. 468.


Srijeda 24. lipnja

4. NAGOVIJEŠTEN KRISTOV DOLAZAK

a. Što je Mojsije rekao o prvom Kristovom dolasku? Ponovljeni zakon 18:15, 18.

b. Koji ukor je Isus uputio Židovima u pogledu ovog proročanstva? Ivan 5:45–47.

"Ima onih koji tvrde da vjeruju i propovijedaju istine Starog zavjeta, istodobno odbacujući istine Novoga. Ali odbijajući prihvatiti Kristov nauk, pokazuju da ne vjeruju onome što su govorili patrijarsi i proroci. Sam Krist je rekao: “Jer, kad biste vjerovali Mojsiju, vjerovali biste i meni. On je, naime, o meni pisao.”(Iv. 5:46) Zato nema stvarne snage u njihovom objavljivanju čak i samog Starog zavjeta.

Mnogi koji tvrde da vjeruju u Evanđelje i koji ga propovijedaju čine sličnu pogrešku. Oni odbacuju starozavjetne spise o kojima je Krist rekao: “Vi istražujete Pisma u kojima mislite da ima život vječni. I upravo ona svjedoče za me.” (Iv. 5:39.) Odbacujući Stari, zapravo odbacuju Novi, jer su oba dijelovi nerazdvojive cjeline. Nitko ne može pravilno prikazati Božji zakon bez Evanđelja, ili Evanđelje bez Zakona. Zakon je utjelovljeno Evanđelje, a Evanđelje je objašnjenje Zakona. Zakon je korijen, a Evanđelje je mirisni cvijet i plod koji on zatim donosi. "— Kristove priče, str. 128.

c. Na koji način je Mojsije simbolizirao Krista? Hebrejima 3:5, 6.

"Mojsije je bio predslika Krista. On je sam objavio Izraelu: “Proroka, kao što sam ja, iz tvoje sredine, od tvoje braće, podignut će ti Jahve, Bog tvoj: njega slušajte!” (Pnz. 18:15) Bog je smatrao prikladnim da poduči Mojsija u školi patnje i siromaštva prije nego što bude spreman da izraelski narod povede u zemaljski Kanaan. Božji Izrael, na putu u nebeski Kanaan, ima zapovjednika kojemu ne treba ljudska poduka da bi ga pripremila za njegovu zadaću božanskog vođe. Ipak, On je usavršen kroz patnje, “da patnjama učini savršenim vođu njihova spasenja”. (Heb. 2:10.18) Naš Otkupitelj nije pokazao ljudske slabosti ili nesavršenstvo, a On je ipak umro da bi za nas pribavio ulazak u Obećanu zemlju." —Patrijarsi i proroci, str. 480.


Četvrtak 25. lipnja

5. MOJSIJEVA SMRT I USKRSNUĆE

a. Koju uputu i obećanje je Mojsije primio od Gospoda kad je završio svoju misiju? Ponovljeni zakon 32:49, 50, 52.

"Mojsije se u samoći osvrnuo na život nestalnosti i teškoća otkad je napustio kraljevske časti i izglede na egipatskom dvoru da bi svoju sudbinu vezao s Božjim izabranim narodom…

Ipak, on nije žalio zbog tereta koji je nosio. Znao je da je sam Bog vodio njegovu zadaću i djelo." —Patrijarsi i proroci, str. 471, 472.

b. Kako je Bog vratio Mojsija u život te koje skupine svetih su Mojsije i Ilija predstavljali na Gori preobraženja? Juda 9; Matej 17:1–5.

"Mojsije na Gori preobraženja bio je svjedok Kristove pobjede nad grijehom i smrću. On je predstavljao one koji će ustati iz groba prilikom uskrsnuća pravednih. Ilija, koji je bio uzet na Nebo ne vidjevši smrti, predstavlja one koji će živjeti na Zemlji prilikom Kristovog drugog dolaska i koji će “se preobraziti, u jedan hip, u tren oka, na glas posljednje trube” kad se “ovo raspadljivo tijelo obuče neraspadljivošću i da se ovo smrtno tijelo obuče besmrtnošću”. (1. Kor. 15:51-53)."— Želja vjekova, str. 421. 422.


Petak 26. lipnja

PITANJA ZA OSOBNO RAZMIŠLJANJE

1. Kad se Mojsije približio svojoj smrti, kako je narod gledao na njega? Zašto?

2. Kako naš poziv kao djece Kralja, Božjeg posebnog blaga, treba utjecati na način na koji odijevamo sebe i svoju djecu?

3. Na koji način roditelji mogu duboko utisnuti istinu u umove svoje djece? Kako Sotona zlobno pokušava koristiti isto sredstvo u suprotnom smjeru?

4. Kako odbacujemo Krista ako zanemarujemo Stari zavjet?

5. Dok je Mojsije razmišljao o bogatstvu i slavi koju je ostavio u zamjenu za život muke i teškoća, zašto nije požalio zbog donesene odluke?

 <<    >>