Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lutanje kroz pustinju (2)

 <<    >> 

Predgovor

“Bog želi da Njegov narod u ovom vremenu s poniznim srcem i prijemčivim duhom razmišlja o kušnjama kroz koje je prolazio drevni Izrael, kako bi se poučili u pripremi za nebeski Kanaan.”—Patrijarsi i proroci, str. 293.

Dok nastavljamo s drugim dijelom serije „Lutanje kroz pustinju“, proučavat ćemo glavne događaje koji su se dogodili između saveza na Sinaju i Mojsijeve smrti, koristeći zapise iz knjiga Brojevi i Ponovljeni zakon.

“Petu knjigu Mojsijevu trebaju pažljivo proučavati upravo oni koji danas žive na zemlji.” —Biblijski komentari, 1. str. 1117.

„Povijest staroga Izraela zorno prikazuje na najbolji način iskustvo kroz koje su prošli adventisti. Bog je vodio svoj narod u adventnom pokretu, kao što je vodio i Izraelce iz Egipta. U velikom razočaranju kušala se njihova vjera, kao što se kušala vjera Židova kod Crvenog mora. Da su se i nadalje povjerili ruci koja ih je vodila u prošlim događajima koje su proživjeli, vidjeli bi Božje spasenje. Da su svi koji su zajednički radili u pokretu 1844. godine prihvatili poruku trećega anđela i objavili je u sili Svetoga Duha, Gospod bi silno djelovao preko njih i svijet bi bio preplavljen svjetlošću. Stanovnici Zemlje bili bi opomenuti već prije mnogo godina, djelo bi bilo dovršeno i Krist bi već došao izbaviti svoj narod.“-Velika borba, str. 372.

"Nije bila Božja volja da Izraelci četrdeset godina lutaju pustinjom. Želio ih je izravno odvesti u Kanaansku zemlju i tamo ih nastaniti kao svet i sretan narod. No “vidimo da nisu mogli ući zbog svoje nevjere.” (Hebrejima 3:19.) Zbog svoga su otpada izginuli u pustinji, a podignuti su drugi da uđu u Obećanu zemlju. Isto tako nije bila Božja volja da se ponovni Kristov dolazak toliko odugovlači te da Njegov narod toliko godina ostane na ovom svijetu punom grijeha i nevolja. No nevjerstvo ih je rastavilo od Boga." —Velika borba, str. 457. 458.

Neka nam Bog pomogne da se držimo za Isusa kao našeg osobnog Spasitelja i ostavimo teški grijeh nevjere. Vjerujmo ruci koja nas je vodila u prošlosti i krenimo naprijed u širenju treće anđeoske poruke sa silom. Ako iznevjerimo u izvršavanju ovog djela koje nam je Bog povjerio, drugi će biti podignuti kako bi zauzeli naša mjesta.

Generalna Konferencija, Odjel za subotnju školu

 <<    >>