Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lutanje kroz pustinju (2)

 <<    >> 
11. lekcija Subota, 13. lipnja 2020.

Pobjeda nad Sihonom i Ogom

"Povjeri Gospodu put svoj i uzdaj se u njega, i on će učiniti!" -Psalam 37:5.

"Smirena vjera njihovog vođe nadahnula je narod sigurnošću u Boga. Oni su sve predali u Njegove svemoćne ruke, i On ih nije iznevjerio. Ni moćni divovi ni utvrđeni gradovi, naoružane vojske ni stjenovite utvrde nisu mogle opstati pred Vojskovođom vojske Gospodnje." —Patrijarsi i proroci, str. 436.

Predlažemo da pročitate:   Patrijarsi i proroci, str. 433–437. 

Nedjelja 7. lipnja

1. IZRAEL POD PRIJETNJOM UNIŠTENJA

a. Koje upute su Izraelci dobili u pogledu Moabaca i Amonaca? Ponovljeni zakon 2:9, 19.

b. Kad je Izrael stigao do zemlje Amorejaca, koju poruku je Mojsije poslao Sihonu, njihovom kralju, i koji je bio njegov odgovor? Ponovljeni zakon 2:26–30; Brojevi 21:21–23.

"Odgovor je bio odlučno odbijanje te je okupljena sva amorejska vojska da se suprotstave napretku osvajača. Izraelci su se uplašili ove moćne vojske, jer su bili loše pripremljeni za borbu s dobro naoružanim i discipliniranim neprijateljima. Kad je bila u pitanju vještina ratovanja, njihovi su neprijatelji bili u prednosti. Prema svim ljudskim procjenama Izraelu je ubrzo trebao doći kraj.

Ali Mojsije je usmjerio svoj pogled na stup od oblaka i ohrabrio narod mišlju da je s njima znak Božje prisutnosti. On im je istodobno naredio da učine sve što je u njihovoj moći da se pripreme za rat. Njihovi su neprijatelji željno očekivali bitku, sigurni da će nepripremljene Izraelce izbrisati s lica zemlje." —Patrijarsi i proroci, str. 433,434.


Ponedjeljak 8. lipnja

2. AMOREJCI POKORENI

a. Koju uputu je vođa Izraela primio od Vlasnika svih zemalja? Ponovljeni zakon 2:31.

b. Što je u Abrahamovo vrijeme bilo prorokovano o Amorejcima? Postanak 15:16.

"Premda su Amorejci bili idolopoklonici, koji su svojim bezbožnim životom zaslužili opravdanu kaznu, Bog ih je štedio četiri stotine godina da bi im pružio nepogrešive dokaze da je On jedini istiniti Bog, Tvorac neba i zemlje. Oni su znali za sva njegova čuda za izraelskog izlaska iz Egipta. Dobili su dovoljno dokaza, mogli su saznati istinu, da su bili voljni ostaviti svoje idolopoklonstvo i razvrat. Međutim, oni su odbacili vidjelo i držali se svojih kipova.

Kad je Bog po drugi put doveo svoj narod do granica Kanaana, ovi neznabožački narodi su dobili dodatne dokaze o njegovoj sili. Oni su vidjeli da je Bog bio s Izraelom u pobjedi nad kraljem Aradom i Kanaancima, i u čudu što ga je učinio da spasi one koji su umirali od ujeda zmija… Ipak tijekom svih svojih putovanja i taborovanja, pored Edomske, Moapske i Amorejske zemlje, oni nisu pokazivali neprijateljstvo i nisu nanosili štetu ljudima ili posjedima. Pri dolasku na amorejske granice Izrael je zatražio dopuštenje samo da proputuje izravno kroz zemlju, dajući obećanje da će poštovati ista pravila kojih se pridržavao u odnosu s drugim narodima. Kad je amorejski kralj odbio ovu ljubaznu molbu i prkosno okupio svoju vojsku za bitku, čaša se njihova bezakonja napunila i Bog je tada odlučio upotrijebiti svoju silu da ih uništi." —Patrijarsi i proroci, str. 434, 435.

c. Kakav je bio ishod bitke? Ponovljeni zakon 2:32–35; Brojevi 21:24.

"Izraelci su prešli preko rijeke Arnon i pošli na neprijatelje. Zapodjenula se bitka u kojoj je pobijedila izraelska vojska, i koristeći se ostvarenom pobjedom uskoro zaposjela amorejsku zemlju. Zapovjednik je vojske Gospodnje bio taj koji je porazio neprijatelje Njegova naroda i On bi to isto učinio prije trideset osam godina da su Izraelci vjerovali u Njega." — Patrijarsi i proroci, str. 435.


Utorak 9. lipnja

3. POVJERENJE U BOGA

a. Kako David prikladno opisuje stav koji je Mojsije imao kad je slušao o velikim kanaanskim vojskama? Psalam 112:7, 8.

"A Onaj čija je riječ istina, obećao je pomoć i milost za svaku priliku. Njegove vječne ruke okružuju dušu koja Mu se obraća za pomoć. Možemo sigurno počivati u Njegovoj skrbi govoreći: “Kad me strah spopadne, u te ću se uzdati.” (Ps. 56:4) I svima koji se pouzdaju u Njega, Bog će ispuniti svoje obećanje." —Djela apostola, str. 467.

b. Što je Mojsije s pouzdanjem mogao reći nakon pobjede nad Sihonom, hešbonskim kraljem? Ponovljeni zakon 2:36. Kako je narod bio nadahnut?

"Izraelci su se sjetili kako je nekada ranije, kad su tisuće pobijene, njihova vojska pošla u bitku i doživjela poraz. Ali oni su išli protiv izravne Božje zapovijedi. Oni su išli bez Mojsija, vođe kojeg je Bog imenovao i bez Kovčega. Ali Mojsije je sada bio s njima, hrabreći njihova srca riječima nade i vjere. Sin Božji, okružen stupom od oblaka, vodio ih je na njihovom putu, a sveti Kovčeg je pratio vojsku." —Patrijarsi i proroci, str. 437.

c. U što se mi možemo pouzdati dok putujemo kroz život na ovoj zemlji? Filipljanima 1:6.

"Ovo obećanje nije bilo dano samo Izraelu, već i svima koji su poslušni Božjoj riječi. Oni koji žive usred opasnosti posljednjih dana trebaju shvatiti da će upravo onako kao što ih je u početku njihovog iskustva istina sjedinila sa Spasiteljem, začetnik i završitelj njihove vjere dovršiti svoje djelo koje je počeo u njima. Bog je vjeran, Onaj isti Bog koji nas je pozvao na zajedništvo sa svojim Sinom. Kada muškarci i žene surađuju s Bogom obavljajući djelo koje im je On povjerio, oni idu naprijed iz snage u još veću snagu. Dok pokazuju jednostavnu vjeru, vjerujući iz dana u dan da će ih Bog utvrditi u Kristu, On im govori kao što je nekada govorio starom Izraelu: “Ta ti si narod posvećen Jahvi, Bogu svome; tebe je Jahve, Bog tvoj, izabrao da među svim narodima koji su na zemlji budeš Njegov predragi vlastiti narod.” (Pnz. 7:6)" —Naše visoko zvanje, str. 24.


Srijeda 10. lipnja

4. POKOREN OG, KRALJ BAŠANSKI

a. Nakon pobjede nad Sihonom, što je bio sljedeći cilj Izraelaca? Ponovljeni zakon 3:1. Opišite bašansku zemlju i narod.

"Ispunjena nadom i hrabrošću izraelska je vojska revno nastavila napredovati, putujući prema sjeveru i uskoro došla do zemlje koja je mogla provjeriti njihovu hrabrost i vjeru u Boga. Pred njima se pružala moćna i napučena Bašanska zemlja, prepuna velikih kamenih gradova koji do današnjeg dana pobuđuju čuđenje svijeta, “šezdeset gradova… utvrđeni visokim zidinama, vratima i prijevornicama”. Ovi su gradovi bili sazidani od velikih kamenih blokova." —Patrijarsi i proroci, str. 435.

b. Koju poruku je Gospod poslao Mojsiju o Ogu i njegovoj vojsci te kakav je bio ishod bitke? Brojevi 21:34, 35; Ponovljeni zakon 3:2–7.

"Ni moćni divovi ni utvrđeni gradovi, naoružane vojske ni stjenovite utvrde nisu mogle opstati pred Vojskovođom vojske Gospodnje. Gospod je predvodio vojsku, Gospod je razbio neprijatelja, Gospod je osvojio zemlju za Izrael. Divovski kralj i njegova vojska bili su uništeni, a Izraelci su uskoro zaposjeli cijelu zemlju. Tako je s lica zemlje izbrisan čudan narod koji se predao bezboštvu i gadostima idolopoklonstva." — Patrijarsi i proroci, str. 436.

c. Kako je Gospod pomogao svom narodu u borbi protiv dva amorejska kralja, Sihona i Oga? Jošua 24:12. Kako je nova generacija Izraelaca uvidjela pogrešku njihovih otaca?

"Za osvajanja Gileada i Bašana mnogi su se prisjetili događaja koji su prije gotovo četrdeset godina u Kadešu osudili Izrael na dugo lutanje u pustinji. Uvidjeli su da je izvještaj uhoda u mnogim vidovima bio točan. Gradovi su bili veliki i ograđeni zidovima, u njima su živjeli divovi, a Izraelci su u usporedbi s njima bili puki patuljci. Ali sada su mogli vidjeti da je pogubna greška njihovih otaca bila nevjera u Božju silu. Samo ih je to spriječilo da odmah uđu u dobru zemlju." — Patrijarsi i proroci, str. 436.


Četvrtak 11. lipnja

5. POUKE ZA NAS

a. Koju pouku možemo naučiti gledajući kako su Izraelci, makar iz ljudske perspektive brojčano slabiji, pobijedili svoje neprijatelje? Zaharija 4:6.

"U usporedbi s milijunima ljudi u svijetu, Božji će narod biti, kao što je uvijek bio, malo stado; ali ako bude čvrsto stajao za istinu kako je objavljena u Njegovoj Riječi, Bog će biti njegov zaklon. On će stajati pod širokim zaklonom Svemogućega. Bog je uvijek u većini." —Djela apostola, str. 590.

„Nije li Bog u većini? Ako smo na strani Boga koji je stvorio nebo i zemlju, nismo li na strani većine? Imamo snažne anđele koji se bore na našoj strani.”—Temperance, str. 258.

b. Što nas ovaj događaj poučava? Psalam 37:1–3, 5.

"Ovo iskustvo sadrži pouku i za nas. Moćni Izraelov Bog je naš Bog. Mi možemo vjerovati u Njega i ako poslušamo Njegove zahtjeve, On će raditi za nas na isti očevidan način kao što je radio za svoj drevni narod. Sve koji nastoje slijediti put dužnosti ponekad će mučiti sumnje i nevjera. Na putu će se nekada ispriječiti naizgled nepremostive prepreke, da obeshrabre one koji popuštaju obeshrabrenju, ali takvima Bog poručuje: Pođite naprijed. Obavite svoju dužnost po svaku cijenu. Kad krenete naprijed putem poslušnosti, ponizno vjerujući u Boga, nestat će teškoće koje se čine nepremostive, koje tvoju dušu ispunjavaju strahom." —Patrijarsi i proroci, str. 437.


Petak 12. lipnja

PITANJA ZA OSOBNO RAZMIŠLJANJE

1. U pripremi za borbu protiv Amorejaca, kako je Izrael pokazao vjeru koja djeluje?

2. Zašto je Bog poštedio zle stanovnike ovog svijeta danas?

3. Kao što je Bog želio postaviti Izrael u Kanaan, gdje On nas želi postaviti danas? Što ovo znači?

4. Što je nova generacija Izraelaca shvatila o fokusu svojih očeva?

5. Što će se dogoditi ako izvršavamo svoju dužnost bez obzira na prepreke?

 <<    >>