Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lutanje kroz pustinju (2)

 <<    >> 
10. lekcija Subota, 6. lipnja 2020.

Putovanje oko Edoma

"I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako mora biti podignut Sin Čovječji." -Ivan 3:14

"Brončana zmija je bila podignuta u pustinji da bi svako tko je vjerom pogledao u nju mogao ozdraviti. Na sličan način Bog ljudima i danas šalje jednu poruku da za svoje iscjeljenje i obnavljanje zdravlja ne gledaju u čovjeka i ovozemaljska sredstva, nego da se s povjerenjem oslanjaju na Njega."—Biblijski komentari, 1. str. 1116.

Predlažemo da pročitate:   Patrijarsi i proroci, str. 422–432. 

Nedjelja 31. svibnja

1. PROLAZ KROZ EDOM NIJE ODOBREN

a. Koju poruku je Mosjije poslao kralju Edoma i kakav odgovor je dobio? Brojevi 20:14–18.

"Edomci su bili potomci Abrahama i Izaka i Bog je zbog svojih slugu pokazao naklonost prema Ezavovoj djeci. On im je dao goru Seir u vlasništvo i nije ih se smjelo uznemiravati, osim ako se oni svojim grijesima stave izvan domašaja Njegove milosti." —Patrijarsi i proroci, str. 423.

b. Kako su vođe Izraela ponovile svoju molbu kralju Edoma i koji je bio njegov odgovor? Brojevi 20:19, 20. Koja pogreška naroda je Sotoni dala prednost u ovom negativnom iskustvu?

"Ali Izraelci nisu odmah postupili po Božjoj riječi, i dok su oni prigovarali i mrmljali, zlatna je prilika prošla. Kad su napokon bili spremni uputiti kralju svoj zahtjev, on ga je odbio." — Patrijarsi i proroci, str. 422.


Ponedjeljak 1. lipnja

2. ARONOVA SMRT

a. Umjesto prolaska kroz Edom, kojim putem su Izraelci išli? Brojevi 20:21, 22; 21:4.

b. Kad je Izrael došao do gore Hor, što je Gospod rekao Mojsiju i Aronu? Brojevi 20:23–26.

"Mojsije i Aron su godinama rame uz rame radili i brinuli se. Zajedno su prevladali nebrojene opasnosti i dijelili očite Božje blagoslove, ali približilo se vrijeme kad su se morali razdvojiti. Kretali su se polako jer je svaki trenutak zajedništva bio dragocjen. Uspon je bio strm i naporan, i dok su često zastajali da se odmore, razgovarali su o prošlosti i budućnosti… Buntovni osjećaji nisu našli mjesta u njihovim srcima, mrmljanje nije prešlo preko njihovih usana, a ipak je žalost počivala na njihovom licu kad su se sjetili što im je uskratilo baštinu njihovih očeva." —Patrijarsi i proroci, str. 425.

c. Kako je izvršen prijenos dužnosti velikog svećenika sa Arona na Eleazara te koliko dugo je Izrael oplakivao Arona? Brojevi 20:27–29.

"Mojsije je s velikom žalošću skinuo s Arona svetu odoru i stavio je na Eleazara koji je po božanskoj zapovijedi postao njegov nasljednik. Zbog njegovog grijeha u Kadešu Aronu je oduzeta prednost da služi kao Božji veliki svećenik u Kanaanu, da prinese prvu žrtvu u dobroj zemlji i time posveti Izraelovu baštinu. Mojsije je trebao nastaviti nositi svoj teret vodeći narod do samih granica Kanaana. On je smio doći tako blizu da vidi obećanu zemlju, ali u nju nije trebao ući. Da su Božje sluge, kad su stajali pred stijenom u Kadešu, bez prigovora izdržali kušnju, kako bi njihova budućnost bila različita! Pogrešan čin se nikada ne može ispraviti. Ponekad životno djelo ne može povratiti ono što se izgubi u jednom trenutku kušnje ili nepromišljenosti."— Patrijarsi i proroci, str. 426.


Utorak 2. lipnja

3. PORAZ KRALJA ARADA

a. Tko je napao Izraelce ubrzo nakon Aronove smrti i kakav je bio ishod? Brojevi 21:1–3.

"Ubrzo nakon napuštanja planine Hor Izraelci su doživjeli poraz u sukobu s kraljem Arada, jednim od kanaanskih kraljeva. Međutim, kad su ozbiljno zatražili pomoć od Boga, primili su božansku pomoć i pobijedili svoje neprijatelje. Ova pobjeda, umjesto da ih nadahne zahvalnošću i navede da se osjećaju ovisni o Bogu, stvorila je u njima osjećaj ponosa i samopouzdanja." —Patrijarsi i proroci, str. 427.

b. Umjesto zahvalnosti Gospodu, kojoj navici se narod ponovno vratio? Brojevi 21:4 (zadnji dio), 5.

"Uskoro su ponovno popustili navici mrmljanja. Bili su nezadovoljni jer izraelskoj vojsci nije bilo dopušteno da pođe na Kanaan odmah nakon pobune zbog izvještaja uhoda, prije četrdeset godina. Svoje su dugo putovanje u pustinji proglasili nepotrebnim odlaganjem, smatrajući da su i onda, kao i sada, lako mogli pobijediti svoje neprijatelje.

Kad su nastavili putovati prema jugu, njihov ih je put vodio kroz uzavrelu, pješčanu dolinu, bez sjene ili raslinja. Njihov se put činio dugim i teškim, a mučila ih je iscrpljenost i žeđ. Opet nisu uspjeli izdržati kušnju vjere i strpljenja. Neprekidnim razmišljanjem o mračnoj strani svog iskustva oni su se sve više udaljavali od Boga. Izgubili su iz vida činjenicu kako bi da nisu mrmljali kad je voda prestala teći kod Kadeša bili pošteđeni putovanja oko Edoma. Bog im je namijenio bolje stvari. Njihova su srca trebala biti ispunjena zahvalnošću što ih je tako blago kaznio za njihove grijehe. Ali umjesto toga, oni su sebi laskali da su već mogli osvojiti obećanu zemlju da se Gospod i Mojsije nisu umiješali. Nakon što su na sebe navukli teškoće, čineći svoj život težim no što je Bog namjeravao, oni su Njega optužili za sve svoje nesreće. Gajili su gorčinu zbog njegovog postupanja prema njima da su najposlije sa svime postali nezadovoljni. Egipat je izgledao ljepši i poželjniji od slobode i zemlje u koju ih je Bog vodio." — Patrijarsi i proroci, str. 428.


Srijeda 3. lipnja

4. UGRIZI ZMIJA

a. Kome je Gospod dopustio pristup u izraelski tabor zbog neopravdanog gunđanja naroda? Brojevi 21:6.

"Budući da ih je štitila božanska sila, oni nisu shvatili bezbrojne opasnosti koje su ih neprekidno okruživale. U svojoj nezahvalnosti i nevjerovanju oni su očekivali smrt i Gospod je sada dopustio da ih smrt stigne. Otrovne su zmije kojima je vrvjela pustinja zbog strašnog učinka svog ugriza koji je uzrokovao upale i brzu smrt nazivane vatrenima. Kad je Bog uklonio zaštitničku ruku s Izraela, ova su otrovna stvorenja napala velik broj ljudi.

U taboru je vladala zbunjenost i strah. U gotovo svakom šatoru je bilo mrtvih ili onih koji su umirali. Nitko nije bio siguran. Tišinu noći je često prekidao jauk koji je najavljivao nove žrtve. Svi su bili zaposleni služeći bolesnima ili nastojeći zaštititi one koji još nisu bili napadnuti. S njihovih usana sada se nije čulo mrmljanje. Kad se usporedi s tadašnjim patnjama, činilo se da nije bilo vrijedno razmišljati o prošlim teškoćama i kušnjama." —Patrijarsi i proroci, str. 429.

b. Što je narod učinio kad je shvatio da ih Gospod kažnjava zbog njihovog buntovnog ponašanja i koji lijek je bio osiguran? Brojevi 21:7–9.

"Mojsije je primio božansku zapovijed da načini mjedenu zmiju nalik živoj i uzdigne je usred naroda. Svi ugrizeni su je trebali pogledati i primili bi ozdravljenje…

Narod je dobro znao da sila nije bila u mjedenoj zmiji koja je mogla donijeti takvu promjenu u onima koji su je pogledali. Samo je u Bogu bila sposobnost iscjeljenja. On je u svojoj mudrosti izabrao ovaj način da prikaže svoju silu. Narodu je na jednostavan način rečeno da su svojim grijesima na sebe navukli ove patnje. Njima je također dano obećanje da nemaju razloga za strah sve dok slušaju Boga jer će ih On sačuvati. "— Patrijarsi i proroci, str. 430.


Četvrtak 4. lipnja

5. LIJEK ZA GRIJEH

a. Koga je mjedena zmija simbolizirala? Ivan 3:14, 15; Amos 5:4.

"Izraelci su spasili svoje živote gledajući uzdignutu zmiju. Taj je pogled podrazumijevao vjeru. Oni su živjeli jer su vjerovali Božjoj riječi i imali povjerenja u sredstva ponuđena za njihovo ozdravljenje. Tako grješnik može pogledati na Krista i živjeti. On prima oprost vjerom u žrtvu pomirenja. Za razliku od nepomičnog, beživotnog simbola, Krist u sebi ima moć i krijepost iscijeliti pokajanog grješnika." —Patrijarsi i proroci, str. 431.

b. Kako i kroz koga mi jedino možemo biti izliječeni? Psalam 103:2, 3; 1. Petrova 2:21, 24.

"Kad shvatimo svoju bespomoćnost i stanje bez Krista, mi ne smijemo popustiti obeshrabrenju, već se trebamo osloniti na zasluge raspetog i uskrslog Spasitelja. Gledaj i živi. Isus je dao svoju riječ da će spasiti sve koji dođu k Njemu. Premda će milijuni kojima je potrebno spasenje odbaciti Njegovu ponuđenu milost, nitko tko se uzda u Njegove zasluge neće propasti."— Patrijarsi i proroci, str. 432.

"Premda se grješnik ne može spasiti, ipak postoji nešto što on može učiniti da osigura spasenje. “A tko dođe k meni,” kaže Krist, “sigurno ga neću izbaciti van.” (Iv. 6:37) Ali mi moramo doći k Njemu, i kad se pokajemo za svoje grijehe, moramo vjerovati da nam On oprašta i da nas prihvaća. Vjera je Božji dar, ali je u našoj moći da se njome služimo." — Patrijarsi i proroci, str. 431.


Petak 5. lipnja

PITANJA ZA OSOBNO RAZMIŠLJANJE

1. Zašto Edomci nisu bili uništeni u tom trenutku?

2. Što možemo naučiti iz iskustva Mojsija i Arona o dugoročnim posljedicama samo jednog postupka?

3. Koji misaoni obrazac vodi mrmljanju? Kako ovo možemo izbjeći?

4. Koji jednostavni lijek je pružen za ugrize zmija? U čemu je bila iscjeliteljska snaga mjedene zmije?

5. Gdje moramo gledati kako bismo bili spašeni od grijeha? Što je uključeno u gledanje?

 <<    >>