Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lutanje kroz pustinju (2)

 <<    >> 
9. lekcija Subota, 30. svibnja 2020.

Udarena stijena

"Tada Gospod reče Mojsiju i Aronu: „Budući da niste meni vjerovali te me svetim očitovali u očima sinova Izraelovih, nećete uvesti ovaj zbor u zemlju koju im dajem". -Brojevi 20:12.

"Da bi Izraelcima zauvijek istjerao iz glave ideju da ih je vodio jedan čovjek, Bog je našao za nužno dopustiti da njihov vođa umre prije no što su ušli u obećanu zemlju." —Biblijski komentari, 1. str. 1116.

Predlažemo da pročitate:   Patrijarsi i proroci, str. 411–421. 

Nedjelja 24. svibnja

1. BOG ZADOVOLJAVA SVE POTREBE

a. Kako su Izraelci bili opskrbljeni vodom tijekom lutanja pustinjom? Psalam 105:41; Izaija 48:21.

"Iz stijene koju je Mojsije udario prvi put potekla je živa voda koja je osvježila Izraelce u pustinji. Tijekom svih lutanja, kad god je bilo potrebno, čudo Božje milosti opskrbljivalo ih je vodom. Međutim, voda nije nastavila teći s Horeba. Kad god su tijekom svog putovanja trebali vodu ona je potekla iz stijene u blizini tabora." —Patrijarsi i proroci, str. 411.

b. Tko je bio izvor svih njihovih ovozemaljskih, kao i duhovnih blagoslova? 1. Korinćanima 10:4.

"Krist je izvor svake moći, Onaj koji daje sve ovozemaljske i duhovne blagoslove. On upotrebljava ljudska bića kao suradnike, dajući im zadatak koji trebaju izvršiti s Njim i Njegovom rukom koja pomaže. Mi trebamo primati od Njega, ne kako bismo samozadovoljno nagomilavali, nego kako bismo to što primimo pružali drugima. ”—The Review and Herald, 4. travnja 1907.


Ponedjeljak 25. svibnja

2. ISPIT VJERE NARODA

a. Koji ispit vjere je Božji narod imao kad je ponovno došao do Kadeša te kakva je bila njihova reakcija? Brojevi 20:1–5.

"Neposredno prije nego što su Izraelci došli do Kadeša, živa voda koja je toliko godina tekla pored njihovog tabora prestala je izvirati. Gospodnja namjera je bila da ponovno iskuša svoj narod. Želio je provjeriti hoće li vjerovati Njegovoj providnosti ili oponašati nevjerstvo svojih očeva." — Patrijarsi i proroci, str. 413.

"Prije no što im je Bog dopustio da uđu u Kanaan morali su pokazati da vjeruju u njegovo obećanje. Voda je prestala teći prije no što su dospjeli u Edom. Imali su priliku da zakratko hodaju vjerom umjesto gledanjem. Ali prva je kušnja stvorila isti nemirni, nezahvalni duh koji su pokazali njihovi očevi. Čim se u taboru začuo povik za vodom, oni su zaboravili ruku koja je tolike godine zadovoljavala njihove potrebe, i umjesto da se okrenu Bogu za pomoć, oni su mrmljali protiv Njega." — Patrijarsi i proroci, str. 414.

b. Što su Mojsije i Aron učinili kad su čuli prigovore naroda? Brojevi 20:6.

c. Što su Mojsije i Aron bili upućeni učiniti kako bi zadovoljili potrebe naroda? Brojevi 20:7, 8. Koju je pogrešnu ideju, još prisutnu u narodu, Gospod pokušavao ispraviti?

„Sinovi Izraelovi su u svojim dugim lutanjima dolazili u iskušenje da silna čuda koja je Bog učinio oslobađajući ih iz zemlje njihovog robovanja pripišu Mojsiju. Oni su pripisivali Mojsiju da ih je izveo iz zemlje egipatske. Istina je da se Bog na čudesan način javio Mojsiju. On je imao naročitu prednost da bude u prisutnosti Božjoj. Njemu je Bog kao nikome od smrtnika otkrio svoju slavu. Na gori je on bio u svetoj blizini Svemogućega i razgovarao s Njim kao što čovjek razgovara sa svojim prijateljem. Ali Gospod je pružio mnoge očevidne dokaze da je oslobođenje Izraela izvršio On sam, a ne Mojsije." —Biblijski komentari, 1. str. 1115. 1116.


Utorak 26. svibnja

3. MOJSIJE I ARON GRIJEŠE

a. Kako je Mojsije obeščastio Boga kad se obratio narodu? Brojevi 20:9–11.

"Mojsije je svojim prenagljenim činom oduzeo silu pouke kojom je Bog namjeravao poučiti narod. Stijena, simbol Krista, udarena je jednom, kao što je Krist jednom prinesen. Drugi put je trebalo samo progovoriti stijeni, kao što mi samo trebamo zatražiti blagoslov u Isusovo ime. Udaranjem stijene po drugi put uništen je značaj ove prekrasne predodžbe Krista.

Štoviše, Mojsije i Aron su prisvojili silu koja pripada samo Bogu. Nužnost božanskog posredovanja učinila je ovaj događaj posebno svečanim, a izraelske su vođe trebale postupiti tako da narodu usade poštovanje prema Bogu i osnaže njihovu vjeru u Njegovu silu i dobrotu. Kad su ljutito povikali: “Hoćemo li vam iz ove stijene izvesti vodu?” oni su se stavili na mjesto Boga, kao da je sila bila u njima, ljudima koji su imali ljudske slabosti i strasti."—Patrijarsi i proroci, str. 418.

b. Koju kaznu su Mojsije i Aron navukli na sebe? Zašto? Brojevi 20:12; Ponovljeni zakon 3:23–27.

"Bog tom prilikom nije izrekao presudu nad onima čije je nepromišljeno ponašanje izazvalo Mojsija i Arona. Sav je ukor bio upućen vođama… Mojsije i Aron su se osjećali uvrijeđenima gubeći iz vida da je narod mrmljao protiv Boga, a ne protiv njih. Oni su pogriješili osvrćući se na sebe, na svoje vlastite osjećaje i tako propustili prikazati narodu veličinu njihovog grijeha pred Bogom.

Kazna koju je Bog odmah izrekao bila je gorka i duboko ponižavajuća… Morali su umrijeti s buntovnim Izraelom prije no što prijeđu Jordan."— Patrijarsi i proroci, str. 418. 419.

"Cijela je zajednica znala za prijestup i da se preko njega olako prešlo, ostao bi dojam da se nevjerstvo i nestrpljenje u teškim okolnostima može opravdati kod onih koji su na odgovornim položajima. Ali kad je obznanjeno da zbog jednog grijeha Mojsije i Aron neće ući u Kanaan, narod je znao da Bog ne gleda tko je tko te da će zasigurno kazniti prijestupnika." — Patrijarsi i proroci, str. 420.


Srijeda 27. svibnja

4. UDARENA STIJENA, SIMBOL

a. Koga je udarena stijena simbolizirala i zašto je bilo pogrešno ponovno udariti stijenu? Izaija 53:3–5.

"Udarena je stijena bila slika Krista, a pomoću tog simbola podučavane su najdragocjenije duhovne istine. Kao što je životodavna voda tekla iz stijene, tako iz Krista koga “Bog bije”, kojeg “za naše grijehe probodoše” (Iz. 53:4. 5.), teče rijeka spasenja izgubljenom ljudskom rodu. Kao što je stijena bila jednom udarena, tako je i Krist “prinesen samo jedanput da uzme grijehe svih” (Heb. 9:28). Naš Spasitelj nije trebao biti žrtvovan po drugi put, stoga oni koji traže blagoslove Njegove milosti trebaju ih tražiti u Njegovo ime, izlijevajući želju svog srca u pokajničkoj molitvi. Takva će molitva Gospoda nad vojskama podsjetiti na Isusove rane i tada će poteći svježa životodavna krv, simbol žive vode koja je tekla za Izrael." —Patrijarsi i proroci, str. 411.

b. Kada i na koji način su Židovi u Kristovo vrijeme proslavljali tečenje vode iz stijene? Ivan 7:37–39.

"Izraelci su, nakon naseljavanja Kanaana, s velikom demonstracijom radosti proslavljali tečenje vode iz stijene u pustinji. Ovaj blagdan je u Kristovo vrijeme bio jedna od najupečatljivijih ceremonija. Ona se održavala na Blagdan sjenica, kad se narod iz cijele zemlje okupljao u Jeruzalemu. Svakog dana tijekom sedam blagdanskih dana svećenici su izlazili s glazbom, a zbor Levita je grabio vodu sa zlatnom posudom iz Siloamskog izvora. Slijedilo ih je mnoštvo molitelja, a svi koji su mogli prići pili su iz njega, dok su radosni glasovi odjekivali: “I s radošću ćete crpsti vodu s izvora spasenja.” (Iz 12:3) Tada se voda koju su svećenici zagrabili nosila u hram uz zvuk truba i svečano pjevanje: “Eto, noge nam već stoje na vratima tvojim, Jeruzaleme.” (Ps. 122:2) Voda se izlijevala na žrtvenik za žrtve paljenice, dok su odjekivale pjesme hvale, a mnoštvo se udružilo u pobjedničkom zboru uz glazbene instrumente i snažne zvuke truba."— Patrijarsi i proroci, str. 412.


Četvrtak 28. svibnja

5. POUKA ZA NAS

a. Koju pouku trebamo naučiti iz Mojsijeve pogreške? Psalam 106:33.

„Mojsije nije počinio velik zločin u ljudskim očima; njegov grijeh je bio uobičajen slučaj.“

"Psalmist kaže da “nesmotrenu riječ izusti.“ (Ps. 106:33) Prema ljudskoj prosudbi to se može činiti neznatnim, ali ako je Bog tako oštro postupio prema grijehu svog najvjernijeg i najpoštovanijeg sluge, On ga neće opravdati ni u drugima… Što je nečiji položaj važniji, a utjecaj veći, veća je potreba da on gaji strpljenje i poniznost." —Patrijarsi i proroci, str. 420.

b. Koja upozorenja su nam dana kako bi nas sačuvala od samouzvišenja? Jakov 4:6, 7; 1. Korinćanima 10:12.

"Stoga bez obzira na veličinu duhovne svjetlosti, bez obzira kolika je božanska naklonost koju uživamo, mi uvijek trebamo ponizno hodati pred Bogom, moleći u vjeri da Bog usmjeri svaku misao i nadzire sve naše porive…

Bez obzira kako je velik pritisak iskušenja na dušu, prijestup je uvijek naš vlastiti čin. Ni zemlja ni pakao nemaju vlast prisiliti nikoga da čini zlo. Sotona napada naše slabe točke, ali mi ne moramo biti pobijeđeni. Bez obzira na to kako su oštri ili neočekivani napadi, Bog je osigurao pomoć i Njegovom silom mi možemo pobijediti. "— Patrijarsi i proroci, str. 421.


Petak 29. svibnja

PITANJA ZA OSOBNO RAZMIŠLJANJE

1. Kako je Bog opskrbljivao Izraelce vodom dok su putovali? Kako se On brine za naše potrebe danas?

2. Kako je narod reagirao kad je Bog ispitao njihovu vjeru? Kako ja reagiram?

3. Na što su Mojsije i Aron bili fokusirani kad su pogriješili? Gdje je moj fokus i kakav će biti rezultat?

4. Kako je Mojsije uništio divnu pouku o udarenoj Stijeni ?

5. Kako mogu biti sačuvan od samouzvišenja?

 <<    >>