Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lutanje kroz pustinju (2)

 <<    >> 
2. lekcija Subota, 11. travnja 2020.

Savez prekršen

"Na to Gospod prozbori Mojsiju: »Hajde, siđi dolje jer se puk tvoj što si ga izveo iz zemlje egipatske izopačio." -Izlazak 32:7

"Osjećajući se bespomoćni u odsutnosti vođe, oni su pribjegli starim praznovjerjima. Svjetina je bila prva u popuštanju, mrmljanju i nestrpljivosti i oni su postali vođe otpada koji je slijedio."—Patrijarsi i proroci, str. 315.

Predlažemo da pročitate:   Patrijarsi i proroci, str. 315–319. 

Nedjelja 5. travnja

1. NAROD OBEĆAVA POSLUŠNOST

a. Nakon objavljivanja Zakona, tko je bio pozvan na goru, a kome je rečeno da pristupi Gospodu? Izlazak 24:1, 2.

b. Kad je narod čuo sve Gospodnje riječi preko Mojsija, što su jednoglasno odgovorili? Što je Mojsije potom učinio? Izlazak 24:3, 4.

"Umovi naroda, zaslijepljeni i poniženi poganstvom i ropstvom, nisu bili spremni da u cijelosti cijene dalekosežna načela Božjih Deset zapovijedi. Da bi potpunije razumjeli i vršili Deset zapovijedi, dane su dodatne uredbe koje su ilustrirale i primjenjivale načela Deset zapovijedi. Ove su se uredbe zvale Zakoni jer su zasnovani na beskonačnoj mudrosti i jednakosti, a suci su ih koristili da bi na temelju njih izricali presude. Za razliku od Deset zapovijedi. Mojsije ih je osobno primio, a zatim ih je on trebao obznaniti narodu." —Patrijarsi i proroci, str. 310.

"‘Sve riječi što ih Jahve reče, vršit ćemo.’” Mojsije je ovo jamstvo, zajedno s Gospodnjim riječima koje su ih obvezivale da ih poslušaju, zapisao u knjigu."— Patrijarsi i proroci, str. 312.


Ponedjeljak 6. travnja

2. IZRAELCI ULAZE U SAVEZ S BOGOM

a. Kad je Mojsije uzeo knjigu saveza i pročitao je naglas svom narodu, što su oni ponovno obećali? Izlazak 24:7.

"Da su se Izraelci pokorili Božjim zahtjevima, oni bi stvarno bili kršćani. Bili bi zaista sretan narod; jer bi, umjesto da se povode za prirodnim sklonostima neobraćenog srca, išli putovima Gospodnjim. Da oni ne bi pogrešno shvatili riječi Gospodnje i rđavo primijenili Njegove zahtjeve, Mojsije je sve riječi zapisao u knjigu da bi se kasnije moglo pozivati na to. Sve to on je zapisao na gori onako kako mu je sam Krist diktirao.

Izraelci su smjelo izgovorili riječi kojima su se obavezali na poslušnost Gospodu pošto im je pred čitavim zborom pročitan tekst saveza. 'Sve što je Gospod rekao, izvršit ćemo i poslušat ćemo', naglasili su oni. Tada je njihov savez sa Gospodom bio zapečaćen, i prinosili su Mu žrtve zahvalne. Polovinu krvi zaklanih žrtava Mojsije je izlio na oltar, što je značilo da se narod – tijelom, dušom i duhom – posvetio Gospodu. Preostalim dijelom krvi bio je poškropljen sam narod, što je značilo da ih škropljenjem krvlju Kristovom Bog milostivo prima kao svoje naročito blago. Tako su Izraelci svečano stupili u savezni odnos sa Bogom." —Biblijski komentari, 1. str. 1107.

b. Što Izraelci nisu shvatili u svojoj odluci da uđu u savez s Bogom? Rimljanima 7:18; Ivan 15:5.

"Bog… je [Izrael] doveo do Sinaja, pokazao im svoju slavu, dao im svoj Zakon s obećanjem o velikim blagoslovima uz uvjet poslušnosti: “Stoga, budete li mi se vjerno pokoravali i držali moj Savez,… vi ćete mi biti kraljevstvo svećenika, svet narod.” (Izl. 19:5.6) Narod nije shvatio grješnost svojih srca, da je bez Krista nemoguće držati Božji Zakon te su oni spremno sklopili Savez s Bogom. Uvjereni da sami mogu postići pravednost, oni su izjavili: “Sve što je Jahve rekao, izvršit ćemo i poslušat ćemo.” (Izl. 24:7)" —Patrijarsi i proroci, str. 371. 372.

c. Što je Mojsije koristio kako bi potvrdio savez učinjen na Sinaju? Izlazak 24:8.


Utorak 7. travnja

3. MOJSIJE NA GORI

a. S kojom svrhom je Mojsije ponovno pozvan na goru? Izlazak 24:12; 25:8, 9, 40.

"Mojsije je tijekom svog boravka na gori primio upute za izgradnju svetišta u kojem će se posebno prikazati božanska prisutnost. “Neka mi sagrade Svetište da mogu boraviti među njima,” (Izl. 25:8) bila je Božja zapovijed…

Narod je otada trebao biti počašćen stalnom prisutnošću svog Kralja. “Ja ću prebivati među Izraelcima i biti njihov Bog,” “Ja ću posvetiti Šator sastanka… ” (Izl. 29:45.43) bilo je obećanje dano Mojsiju. Kao simbol Božjeg autoriteta i utjelovljenje njegove volje Mojsije je primio primjerak Deset zapovijedi što ih je Božji prst urezao na dvije kamene ploče (Pnz. 9:10; Izl. 32:15.16), da budu čuvane u Svetištu, koje je, kad se načini, trebalo biti vidljivo središte narodnog bogoslužja." —Patrijarsi i proroci, str. 313, 314.

b. Što se moglo vidjeti na gori Sinaj? Izlazak 24:15–17.

c. Koliko dugo je Mojsije bio na gori s Bogom? Izlazak 24:18. Kako je Gospod želio osvijetliti svijet kroz Izrael? Kako se ovo odnosi na nas danas?

"Izrael je od ropskog naroda uzvišen iznad svih ostalih naroda da bude posebno blago Kralja nad kraljevima. Bog ih je odvojio od svijeta da bi im dao sveti zadatak. On ih je učinio čuvarima njegovog Zakona i kroz njih je namjeravao među ljudima sačuvati znanje o Njemu. Tako je svjetlost s Neba trebala blistati u svijetu okruženom tamom, i trebao se čuti glas koji poziva sve narode da ostave idolopoklonstvo i služe živom Bogu. Ako Izraelci opravdaju povjerenje oni će postati svjetska sila. Bog će biti njihova obrana i On će ih uzdići iznad svih naroda. Kroz njih će se otkrivati njegova svjetlost i istina i oni će živjeti pod njegovom svetom i mudrom vladavinom kao primjer nadmoći njegovog bogoslužja nad svim drugim oblicima idolopoklonstva." — Patrijarsi i proroci, str. 314.


Srijeda 8. travnja

4. ZLATNO TELE

a. Kad je narod vidio koliko dugo se Mojsije zadržao na gori, što su rekli dok su se okupljali oko Arona? Izlazak 32:1.

"Razdoblje čekanja je za njih bilo vrijeme razmišljanja o Božjem Zakonu koji su čuli i pripreme srca da prime daljnja otkrivenja koja im je On trebao dati. Nikada nije bilo previše vremena za ovaj posao, i da su tražili jasnije razumijevanje Božjih zahtjeva i ponizili svoja srca pred Njim, oni bi bili zaštićeni od kušnji. Ali oni to nisu učinili te su uskoro postali nepromišljeni, nepažljivi i skloni bezakonju. Ovo se posebno odnosilo na svjetinu… Neki su predložili da se vrate u Egipat, ali bez obzira hoće li poći naprijed u Kanaan ili natrag u Egipat, mnoštvo je odlučilo da više ne čeka Mojsija." —Patrijarsi i proroci, str. 315.

b. Kako je Aron pokazao svoju slabost? Što je narod učinio? Izlazak 32:2–6; Psalam 106:19, 20.

"Prema nekolicini koja se usudila predloženi kip nazvati idolopoklonstvom grubo se postupalo, i oni su u tom metežu i uzbuđenju izgubili svoje živote.

Aron se uplašio za svoj život i umjesto da plemenito ustane u obranu Božje časti, on je popustio zahtjevima mnoštva."— Patrijarsi i proroci, str. 316, 317.

c. Koje upozorenje za nas možemo izvući iz ovog iskustva? 1. Korinćanima 10:7.

"Ako pokazujemo duh popuštanja i pomirljivosti i onda kad pogled treba da bude jasan i da se zlo uoči i otvoreno osudi, mi ponavljamo Aronov grijeh. Ne smijemo trpjeti zlo na bratu ili na bilo kome od onih s kojima smo u životu povezani, čak i ako se ukoravanjem neispravnih stavimo u neugodan položaj, i ako naše pobude budu pogrešno tumačene. Aronov grijeh bio je upravo u tome što se nije odlučno založio za pravdu. Da je on jasno i odlučno iznio istinu, zlatno tele nikad ne bi bilo načinjeno."—Biblijski komentari, 1. str. 1109.


Četvrtak 9. travnja

5. MOJSIJE MOLI ZA NAROD

a. Ispričajte razgovor između Gospoda i Mojsija o otpadništvu u taboru. Izlazak 32:7–14.

"Dok je Mojsije posredovao za Izrael, njegova bojažljivost je ustupila mjesto njegovoj predanosti i ljubavi prema onima koji su, u Božjim rukama, bili oruđe preko kojeg je tako mnogo učinjeno. Gospod je slušao njegove zamolbe i udovoljio njegovoj nesebičnoj molitvi. Bog je kušao svog slugu, On je provjeravao njegovu vjernost i ljubav prema tom grješnom, nezahvalnom narodu i Mojsije je plemenito izdržao kušnju. Sebični motivi nisu bili izvor njegovog zanimanja za Izrael. Njemu je napredak Božjeg izabranog naroda bio draži nego osobna čast, draži nego prednost da postane otac velikog naroda." —Patrijarsi i proroci, str. 319.

b. Što Bog želi da učinimo ako danas susretnemo otpadništvo? 2. Timoteju 4:2.

"Od svih grijeha koje će Bog kazniti nijedan nije teži u njegovim očima od onoga koji ohrabruje druge da čine zlo. Bog je želio da njegove sluge dokažu svoju odanost revnim ukoravanjem grijeha, bez obzira kako to može biti bolno. Oni koji su počašćeni božanskim poslanjem ne smiju biti slabi, popustljivi, ovisno o vremenu u kojem se nalaze. Oni ne trebaju težiti samouzvišenju ili se kloniti spornih dužnosti, već obavljati Božje djelo s nepokolebljivom vjernošću."— Patrijarsi i proroci, str. 323.


Petak 10. travnja

PITANJA ZA OSOBNO RAZMIŠLJANJE

1. Kako su dodatni propisi dani Izraelcima bili povezani s Deset zapovijedi?

2. Kako mogu biti „praktičan kršćanin“? Hoću li zbog toga biti nesretan?

3. Kako ja mogu pomoći u očuvanju spoznaje o Bogu u ovome svijetu?

4. Zašto ponekad podbacimo u zastupanju onoga što je ispravno? Kakve posljedice ovo može imati?

5. Što mogu naučiti od Mojsijevog stava prema onima koji su bili otvoreno neposlušni te onima koji su bili nedosljedni u svojoj vjeri?

 <<    >>