Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der Wereld (IV)

 <<    >> 
Les 8 SABBAT, 22 november 2014

HET PERSOONLIJKE GESPREK MET NICODÉMUS

“Tenzij dat iemand wederom geboren wordt, Hij kan het Koninkrijk Gods niet zien” (Johannes 3:3).

“Denk aan het voorval, dat Christus toonde aan Nicodémus door te verwijzen naar de verhoogde slang.” -The Ellen G. White 1888 Materials, blz. 149.

Aanvullende studie:   De Wens der Eeuwen, blz. 132-140. 

ZONDAG 16 november

1. EEN PRIVÉ GESPREK

A. Nicodémus besloot met Jezus te praten, nadat hij Hem gehoord had. Wie was Nicodémus en waarom kwam hij 's nachts? Johannes 3:1-2 (eerste deel).

“Sinds hij Jezus gehoord had, had Nicodémus met groot verlangen de profetieën aangaande de Messias bestudeerd... Hij aanschouwde de wonderbare ontvouwing van goddelijke kracht; hij zag, hoe de Heiland de armen ontving en de zieken genas; hij zag hun vreugdevolle blikken en hoorde hun lofprijzingen; en hij kon er niet meer aan twijfelen, of Jezus van Nazareth wel de van God gezondene was.

Hij verlangde er zeer naar een gesprek met Jezus te hebben, maar schrok ervoor terug Hem openlijk op te zoeken. Het zou al te vernederend zijn voor een overste der Joden om toe te geven, dat hij sympathie had voor een leraar, die nog zo weinig bekend was. En wanneer zijn bezoek het Sanhedrin ter ore zou komen, zou dit hun verachting en veroordeling over hem brengen. Hij besloot tot een heimelijk gesprek, met de verontschuldiging dat, wanneer hij openlijk zou gaan, anderen misschien zijn voorbeeld zouden volgen. Nadat hij door bijzondere informaties te weten was gekomen, waar de Heiland gewoon was Zich terug te trekken op de Olijfberg, wachtte hij tot de stad verstild was in sluimer, en zocht Hem toen op.” -De Wens der Eeuwen, blz. 132-133.

“Nicodémus was getuige van het wonder van Christus en hij kwam tot de Meester des nachts, want hij had niet de morele moed om Hem openlijk te benaderen, omdat dit de kritiek van de priesters en Farizeeën zou opwekken.” -The Ellen G. White 1888 Materials, blz. 1311.


MAANDAG 17 november

2. GEEN THEOLOGISCHE DISCUSSIE, MAAR EEN BEKERING

A. Wat zei Nicodémus tegen Jezus, zodra hij Hem gevonden had op Zijn teruggetrokken plaats? Johannes 3:2 (tweede deel).

“Nicodémus was tot de Heer gekomen met de gedachte met Hem in discussie te kunnen treden, maar Jezus legde de grondslag van de beginselen der waarheid bloot. Hij zei tot Nicodémus: U hebt niet zo zeer theoretische kennis nodig als geestelijke wedergeboorte. U behoeft uw nieuwsgierigheid niet bevredigd te zien, maar u moet een nieuw hart hebben. U moet een nieuw leven ontvangen van Boven, voordat u de hemelse dingen op hun juiste waarde kunt schatten. Totdat die verandering plaats vindt en alle dingen nieuw maakt, zal er voor u geen enkel heilzaam nut voortkomen uit een gesprek met Mij over Mijn gezag en Mijn zending.

Nicodémus had de prediking van Johannes de Doper gehoord over berouw en doop, en hoe deze het volk wees op Hem, Die zou dopen met de Heilige Geest. Hijzelf had gevoeld, dat er in geestelijk opzicht iets ontbrak bij de Joden, dat zij in hoge mate beheerst werden door kwezelarij en wereldse eerzucht. Hij had gehoopt op een betere toestand bij de komst van de Messias. Toch had de hartdoorzoekende boodschap van de Doper in hem geen overtuiging van zonde teweeggebracht. Hij was een strenge Farizeeër en ging prat op zijn goede werken. Hij werd overal geacht om zijn welwillendheid en zijn milddadigheid bij het ondersteunen van de tempeldienst, en hij was ervan overtuigd, dat hij in de gunst stond bij God.” -De Wens der Eeuwen, blz. 133-134.

B. Met welk antwoord liet Jezus Nicodémus schrikken, omdat de Heer besefte, dat Nicodémus geen theologisch gesprek nodig had maar een bekering? Johannes 3:3.

“De beeldspraak van de wedergeboorte, die Jezus hier gebruikte, was niet geheel onbekend voor Nicodémus. Mensen, die van het heidendom juist bekeerd waren tot het geloof van Israël, werden dikwijls vergeleken met pasgeboren kinderen. Daarom moet hij begrepen hebben, dat de woorden van Jezus niet letterlijk opgevat moesten worden. Maar krachtens zijn geboorte als Israëliet meende hij, dat hij zeker kon zijn van een plaats in het koninkrijk Gods. Hij meende, dat hij niet veranderd behoefde te worden. Daarom was hij zo verrast over de woorden van de Heiland.” –De Wens der Eeuwen, blz. 134.


DINSDAG 18 november

3. DE WERKING VAN DE HEILIGE GEEST OP HET HART

A. Met welke ironische vraag probeerde Nicodémus de woorden van Christus af te wijzen? Johannes 3:4.

B. Hoe benadrukte Jezus Zijn punt en negeerde het nutteloze argument van Nicodémus? Johannes 3:5-7.

“Van nature is het hart boos, en ‘komt ooit een reine uit een onreine, niet één’ (Job 14:4). Geen menselijk vernuft kan een geneesmiddel vinden voor de zondigende ziel. ‘Daarom, dat de gezindheid van het vlees vijandschap is tegen God; want het onderwerpt zich niet aan de wet Gods, trouwens, het kan ook niet’ ‘Want uit het hart komen boze overleggingen, moord, echtbreuk, hoererij, diefstal, leugenachtige getuigenissen, godslasteringen’ (Romeinen 8:7; Matthéüs 15:19). De bron des harten moet gezuiverd worden, voordat de stromen rein kunnen zijn. Hij, die tracht de hemel te bereiken door zijn eigen werken, door het houden van de wet, beproeft een onmogelijkheid. Er is geen veiligheid voor hem, die een zuiver wettische godsdienst heeft, een vorm van godzaligheid. Het christelijk leven is geen verandering of verbetering van het oude, maar een verandering van natuur. Het betekent de dood voor het eigen ik en voor de zonde, en een volkomen nieuw leven. Deze verandering kan alleen tot stand gebracht worden door de krachtdadige werking van de Heilige Geest.” -De Wens der Eeuwen, blz. 135.

C. Hoe illustreerde Jezus het werk van de Heilige Geest? Johannes 3:8.

“Wij horen de wind tussen de takken van de bomen, hij doet de bladeren en de bloemen ritselen; maar de wind zelf is onzichtbaar, en niemand weet, vanwaar hij komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met het werk van de Heilige Geest in het hart. Dit kan evenmin verklaard worden als de bewegingen van de wind. Een mens kan misschien niet de precieze tijd of plaats in het proces van zijn bekering opsommen, of al de omstandigheden nagaan, maar dat bewijst niet, dat hij niet bekeerd is. Door een kracht, even onzichtbaar als de wind, werkt Christus voortdurend aan het hart. Gaandeweg, misschien zonder dat de mens het bemerkt, worden er indrukken gemaakt, die erop gericht zijn de ziel tot Christus te trekken. Deze indrukken kunnen verkregen worden door over Hem na te denken, door het lezen van de Schriften, of door het horen van het Woord bij monde van een bezielde prediker.” -De Wens der Eeuwen, blz. 135.


WOENSDAG 19 november

4. ’IK ZAL MIJN GEEST GEVEN IN HET BINNENSTE VAN U’

A. Nicodémus was onder de indruk van de woorden van Jezus, die hij niet volledig begreep. Wat vroeg hij toen? Johannes 3:9. Wat antwoordde Jezus? Verzen 10-13.

“De Joden, die Jezus uit de tempel verdreven had, maakten er aanspraak op kinderen van Abraham te zijn, maar zij vluchtten uit de tegenwoordigheid van de Heiland, omdat zij de heerlijkheid van God, die in Hem geopenbaard was, niet konden verdragen. Zo gaven zij blijk, dat zij niet waardig geacht werden door de genade van God deel te hebben aan de heilige diensten in de tempel. Zij jaagden ernaar een schijn van heiligheid te bewaren, maar ze verwaarloosden de heiligheid des harten. Hoewel zij ijveraars waren naar de letter der wet, deden ze voortdurend de geest van deze zelfde wet geweld aan. Hun grote behoefte was juist die verandering, waarover Christus tot Nicodémus gesproken had, een nieuwe, zedelijke geboorte, een reiniging van zonden en een vernieuwing van kennis en heiligheid.” -De Wens der Eeuwen, blz. 137.

B. Welke schriftgedeelten begon Nicodémus nu te begrijpen? Psalm 51:12; Jesaja 64:6; Ezechiël 36:26-27.

“( Zie Jesaja 64:6; Psalm 51:12; Ezechiël 36:26-27). Nicodémus had deze teksten met een verduisterde geest gelezen; maar nu begon hij de betekenis ervan te vatten. Hij zag, dat zelfs de strengste gehoorzaamheid aan alleen de letter der wet, zoals die werd toegepast op het uiterlijke leven, geen enkel mens het recht zou kunnen geven het koninkrijk der hemelen binnen te gaan. In de ogen der mensen was zijn leven rechtvaardig en eerzaam geweest, maar in de tegenwoordigheid van Christus gevoelde hij, dat zijn hart onrein was en zijn leven onheilig.

Nicodémus werd naar Christus getrokken. Terwijl de Heiland hem de dingen betreffende de wedergeboorte verklaarde, verlangde hij ernaar, dat de verandering ook in hem zou voltrekken.” –De Wens der Eeuwen, blz. 137.

C. Door welk symbool maakte Christus Zijn zending aan Nicodémus duidelijk? Johannes 3:14-16.


DONDERDAG 20 november

5. EEN NIEUW LEVEN

A. Wat zei Jezus, toen Nicodémus wilde weten op welke wijze de wedergeboorte kon worden voltooid? Johannes 3:17-21.

“Het symbool van de verhoogde slang maakte hem (Nicodémus) de zending van de Heiland duidelijk. Toen het volk Israël stierf door de beten van de vurige slangen, gaf God aan Mozes aanwijzingen om een slang van koper te maken en die in de hoogte te plaatsen in het midden der vergadering. Toen klonk de boodschap door het kamp, dat allen, die op de slang zouden zien, in leven zouden blijven. Het volk wist heel goed, dat de slang in zichzelf geen macht had om hen te helpen. Het was een symbool van Christus. Zoals het beeld, dat gemaakt was naar de gelijkenis van de dodelijke slangen, verhoogd werd voor hun genezing, zo zou Iemand ‘in vlees, aan dat der zonde gelijk’ (Romeinen 8:3) hun Verlosser zijn. Velen van de Israëlieten beschouwden de offerdienst als iets, dat op zichzelf in staat was hen te verlossen van zonden. God wilde hun leren, dat deze dienst niet meer waarde had dan de koperen slang. De offerdienst moest hun gedachten naar Jezus leiden. Zowel voor de genezing van hun wonden als voor de vergeving van hun zonden konden ze voor zichzelf niets doen dan hun geloof in de Gave Gods tonen. Zij moesten opzien en leven...

Het licht, dat van het kruis straalt, openbaart de liefde van God. Zijn liefde trekt ons tot Hem. Indien wij hieraan geen tegenstand bieden, zullen wij geleid worden naar de voet van het kruis, in berouw over de zonden, die de Heiland gekruisigd hebben. Dan verwekt de Geest van God door het geloof een nieuw leven in de ziel.” -De Wens der Eeuwen, blz. 137-139.

B. Hoe worden wij gered? Titus 3:4-6.


VRIJDAG 21 november

TERUGBLIK

1. Wat hebben veel mensen nodig, die een verlangen hebben om godsdienst te bespreken?

2. Hoe richtte Jezus zich op de behoefte van Nicodémus in plaats van op zijn woorden?

3. Waarom gebruikte Christus de wind om het werk van de Heilige Geest te illustreren?

4. Welk symbool gebruikte Christus om Zijn zending aan Nicodémus uit te leggen?

5. Hoe verklaarde Jezus aan Nicodémus het mysterie van een wedergeboorte?

 <<    >>