Back to top

Sabbath Bible Lessons

Het Licht der Wereld (IV)

 <<    >> 
Les 1 Sabbat, 4 oktober 2014

‘WIJ HEBBEN DE MESSIAS GEVONDEN’

“Zie het Lam Gods, Dat de zonde der wereld wegneemt” (Johannes 1:29).

“Johannes werd gezonden in de geest en de kracht van Elia om de weg voor Jezus te bereiden. Zij, die het getuigenis van Johannes verwierpen, trokken geen nut uit hetgeen Jezus leerde.” -Eerste Geschriften, blz. 311.

Aanvullende studie:   De Wens der Eeuwen, blz. 101-111. 

ZONDAG 28 september

1. JOHANNES DE DOPER

A. Welke lessen kunnen wij, met het oog op het gesprek van Johannes de Doper met de autoriteiten te Jeruzalem, leren van de manier, waarop de Doper zich vereenzelvigde met zijn werk? Johannes 1:19-28.

“Als (Johannes) de Doper zijn dienstwerk begon, dachten velen, dat hij misschien de profeet Mozes kon zijn, herrezen uit de dood.” -De Wens der Eeuwen, blz. 103.

B. Wat verklaarde Johannes de dag na het gesprek met de priesters en de Levieten? Johannes 1:29-34.

“Met verbazing en verwondering keken de mensen naar Hem, van Wie juist verklaard was, dat Hij de Zoon van God was. Ze waren diep onder de indruk door de woorden van Johannes. Hij had tot hen gesproken in de naam van God. Zij hadden dag in dag uit naar hem geluisterd, wanneer hij hen om hun zonden berispte, en de overtuiging, dat hij door de hemel gezonden was, was dagelijks sterker geworden. Maar wie was de Man, Die groter was dan hij? In Zijn kleding en gedrag was niets, dat sprak van een hoge positie. Hij was kennelijk een eenvoudig mens, evenals zijzelf gekleed in de eenvoudige kledij der armen.” –De Wens der Eeuwen, blz. 105.


MAANDAG 29 september

2. ‘HIJ LEIDDE HEM TOT JEZUS’

A. Wat zei Johannes de Doper de volgende dag? Wie wordt specifiek genoemd, dat hij hem hoorde? Johannes 1:35-36.

B. Welke belangrijke houding van een evangelist hadden deze twee discipelen van Johannes de Doper? Johannes 1:37-39.

“Als Johannes en Andreas de ongelovige geest van de priesters en oudsten bezeten hadden, zouden ze niet als leerlingen aan de voeten van Jezus gevonden zijn. Ze zouden dan tot Hem gekomen zijn als critici, om te oordelen over Zijn woorden. Velen sluiten op die wijze de deur voor de meest kostbare gelegenheden. Maar dat deden deze discipelen niet. Zij hadden gehoor gegeven aan de oproep van de Heilige Geest, die klonk in de prediking van Johannes de Doper. Nu herkenden zij de stem van de hemelse Leraar. Voor hen waren de woorden van Jezus vol frisheid en waarheid en schoonheid. Er werd een goddelijk licht geworpen op datgene, wat de geschriften van het Oude Testament leerden. De veelzijdige onderwerpen der waarheid stonden in een nieuw licht.

Het zijn berouw, geloof en liefde, die de ziel in staat stellen de wijsheid des hemels te ontvangen. Geloof door liefde werkende is de sleutel tot de kennis, en een ieder, die liefheeft, ‘kent God’ (1 Johannes 4:7).” -De Wens der Eeuwen, blz. 107.

C. Wie waren deze eerste twee discipelen? Johannes 1:40. (Let op: Bij het schrijven van het evangelie van Johannes, noemt de auteur zichzelf nooit bij zijn naam). Leg Andreas’ wens uit, nadat hij tijd doorgebracht had met Jezus, om het goede nieuws uit te delen. Vers 41.

“De discipel Johannes was een man met een ernstige en diepe genegenheid, vurig, maar toch beschouwend. Hij was begonnen de heerlijkheid van Christus te zien, geen wereldse praal en pracht, waarop hij volgens zijn leermeesters had moeten hopen, maar de ‘heerlijkheid als van de Eniggeborene des Vaders, vol van genade en waarheid’ (Johannes 1:14). Hij werd geheel in beslag genomen door het overdenken van dat heerlijke onderwerp.

Andreas trachtte de vreugde, die zijn hart vervulde, aan anderen mee te delen. Hij ging zijn broer Simon opzoeken en riep uit: ‘Wij hebben gezonden de Messias’.” -De Wens der Eeuwen, blz. 107.


DINSDAG 30 september

3. PETRUS, FILIPPUS, NATHANAËL

A. Wat zei Jezus tegen Simon Petrus, zodra Hij hem zag? Johannes 1:42.

“Simon wachtte niet op een tweede uitnodiging. Ook hij had de prediking van Johannes de Doper gehoord, en hij haastte zich naar de Heiland. De ogen van Christus rustten op hem, Hij las zijn karakter en zijn levensgeschiedenis. Zijn impulsieve aard, zijn liefhebbende, medelijdende hart, zijn eerzucht en zelfvertrouwen, de geschiedenis van zijn val, zijn berouw, zijn werk en zijn moeiten en harde arbeid en zijn dood als een martelaar, de Heiland las dat alles, en Hij zei: ‘Gij zijt Simon, de zoon van Johannes; gij zult heten Cephas, wat vertaald wordt met Petrus’, een steen.” -De Wens der Eeuwen, blz. 107.

B. Hoe toonde een nieuwe discipel zijn verlangen om het goede nieuws de volgende dag uit te delen? Johannes 1:43-45.

C. Hoe toonde Nathanaël de twijfel in zijn hart over het goede nieuws en hoe probeerde Filippus die twijfel weg te nemen? Johannes 1:46. Wat kunnen wij leren van de methode, die deze eerste christelijke evangelisten gebruikten in hun werk?

“Vertrouwende op de leiding van menselijk gezag zal niemand komen tot een reddende kennis der waarheid. Evenals Nathanaël moeten we zelf Gods woord bestuderen, en bidden om de verlichting door de Heilige Geest. Hij, Die Nathanaël onder de vijgenboom zag, zal ons ook zien in ons afgezonderd bidvertrek. Engelen uit de wereld des lichts zijn dicht bij hen, die in alle nederigheid om goddelijke leiding smeken.

Met de roeping van Johannes en Andreas en Simon, van Filippus en Nathanaël begon de stichting van de christelijke kerk. Johannes wees twee van zijn discipelen op Christus. Toen vond één van hen Andreas, zijn broer, en riep hem tot de Heiland. Daarop werd Filippus geroepen, en hij ging op zoek naar Nathanaël. Deze voorbeelden moeten ons leren, hoe belangrijk het persoonlijk werken is, het doen van een rechtstreeks beroep op onze familie, vrienden en buren. Er zijn mensen, die hun leven lang beleden hebben Christus te kennen, maar die nooit persoonlijk een poging gedaan hebben om zelfs één ziel tot de Heiland te brengen.” -De Wens der Eeuwen, blz. 109.


WOENSDAG 1 oktober

4. ALS U IN MIJ GELOOFT

A. Wat zei Jezus over Nathanaël, ondanks zijn ongeloof? Johannes 1:47. Welke opmerking van Jezus verraste Nathanaël en wat was zijn antwoord? Verzen 48-49.

B. Wat zei Jezus tot Nathanaël, toen Hij met blijdschap uitzag naar de kostbare zegeningen, die Zijn werk voor de mensheid zou brengen? Johannes 1:51. Verklaar dit vers.

“Indien gijlieden in Mij gelooft, ... zal uw geloof versterkt worden. Gij zult de hemelen geopend zien om nooit meer gesloten te worden. Ik heb ze voor u geopend. De engelen van God stijgen op en brengen de gebeden van degenen, die in nood zijn en in droefheid, tot de Vader daarboven, en wanneer ze weer neerdalen, brengen ze zegen, hoop, moed, hulp en leven aan de mensenkinderen...

En door Christus, via het dienstwerk van Zijn hemelse boodschappers, komt iedere zegening van God tot ons. Door de menselijke natuur aan te nemen verenigt de Heiland Zijn belangen met die van de gevallen zonen en dochteren van Adam, terwijl Hij door Zijn goddelijke natuur in verbinding staat met de troon van God. En zo is Christus het verbindingsmiddel van de mens met God en van God met de mens.” -De Wens der Eeuwen, blz. 110-111.

C. Hoe kunnen wij door Christus tot God komen? Johannes 14:6.

“Goed en heilig te willen zijn is uiteraard juist. Maar als u daar ophoudt, is dat van geen echte waarde. Velen zullen verloren gaan, terwijl zij de hoop en het verlangen hebben om christen te worden. Maar zij komen er niet toe om zich aan de wil van God te onderwerpen. Zij komen er niet toe om zonder uitstel te kiezen om christen te worden.

Door het gebruik van de wil ondergaat uw leven misschien een totale verandering. Als u uw wil aan Christus ondergeschikt maakt, sluit u een bondgenootschap met die macht, die boven alle overheden en machten uit gaat; u ontvangt kracht van boven om standvastig te blijven. Door u voortdurend te onderwerpen aan God bent u in staat om het nieuwe leven, dat wil zeggen het leven uit het geloof, te leiden.” –Schreden naar Christus, blz. 58.


DONDERDAG 2 oktober

5. JEZUS’ KARAKTER OPENBAREN

A. Welke zeer doeltreffende methode van evangeliseren moet een ieder van ons gebruiken? 1 Johannes 3:10-11.

“Nu Jezus is opgevaren naar de hemel, zijn Zijn discipelen Zijn vertegenwoordigers onder de mensen, en een van de beste manieren om zielen voor Hem te winnen is Zijn karakter in ons dagelijks leven naar voren te brengen. Onze invloed op anderen hangt niet zozeer af van wat we zeggen, als wel van wat we zijn. De mensen kunnen onze logica bestrijden en ontkennen, ze kunnen weerstand bieden aan het beroep, dat wij op hen doen, maar een leven van belangeloze liefde is een argument, dat niet weerlegd kan worden. Een standvastig leven, dat gekenmerkt wordt door de zachtmoedigheid van Christus, is een kracht in de wereld.

Hetgeen Christus leerde, was een uitdrukking van een innerlijke overtuiging en ervaring, en zij, die van Hem leren, worden leraars naar de goddelijke ordening. Het Woord van God, gesproken door iemand die daardoor zelf geheiligd is, heeft een levengevende kracht, die het aantrekkelijk maakt voor hen, die het horen, en hen ervan overtuigt, dat het levende werkelijkheid is. Wanneer iemand de waarheid heeft aangenomen in de liefde der waarheid, zal hij dit openbaar maken door de overredingskracht van zijn optreden en de klank van zijn stem. Hij maakt bekend, dat wat hij zelf heeft gehoord, gezien en getast van het woord des levens, opdat anderen gemeenschap met hem kunnen hebben door de kennis van Christus. Zijn getuigenis, dat komt van lippen, die zijn aangeraakt met een levende kool van het altaar, is waarheid voor het hart, dat daarvoor open staat en werkt heiligmaking van zijn karakter.” -De Wens der Eeuwen, blz. 109-110.


VRIJDAG 3 oktober

TERUGBLIK

1. Wat zei Johannes de Doper over Jezus Christus, zodra hij Hem herkende?

2. Wat was Andreas’ eerste evangelische ervaring en wat moeten wij ervan leren?

3. Hoe toonde Filippus eenzelfde bezorgdheid als Andreas?

4. Verklaar, hoe wij tot God moeten komen.

5. Vat de meest krachtige manieren van evangeliseren samen.

 <<    >>