Back to top

Sabbath Bible Lessons

Pouke iz knjige proroka Izaije (II)

 <<    >> 
7. lekcija Subota, 12. studenog 2016.

Izazovi s kojima se suočava ostatak

„Poslušajte me koji znate pravdu, narode, kojemu je u srcu zakon moj. Ne bojte se ruženja ljudskoga i od huljenja njihova ne plašite se” (Izaija 51:7).

„Božji zakon će biti potpuno opravdan. Onda će se pokazati da je Bog u svim svojim postupcima s pobunom uvijek imao u vidu vječne interese svoga naroda i dobro svih svjetova koje je On stvorio.” – Patrijarsi i proroci, str. 338, 339.

Pročitajte:   Misli s gore blagoslova, str. 117–119. 
  Odabrane poruke, sv. 1, str. 121–143. 

Nedjelja 6. studenog

1. TEŠKA VREMENA ZA PRAVEDNIKE

a. Kako su se događaji razvijali tijekom vladavine kralja Manašea, a za vrijeme službe proroka Izaije? 2 Kraljevima 21:16; 2 Ljetopisa 33:9–11.

„Kraljevstvo Judino (...) ponovno je nisko palo tijekom bezbožne Manašeove vladavine, kad je bezboštvo ponovno oživjelo a mnogi iz naroda ponovno utonuli u idolopoklonstvo. (...) Veličanstvenu svjetlost ranijih pokoljenja zamijenio je mrak praznovjerja i zablude. Pojavila su se i raširila velika zla: tiranija, ugnjetavanje i mržnja na sve što je dobro. Pravda se izopačila, a nasilje sve više uzimalo maha.

Međutim, i ta zla vremena nisu bila bez svjedoka za Boga i pravdu. Teška iskustva kroz koja je Judino kraljevstvo prošlo u periodu Ezekijine vladavine razvila su u srcima mnogih čvrstoću karaktera koja se sad pokazala kao tvrđava protiv općeg bezakonja. Njihovo svjedočanstvo u korist istine i pravde izazivalo je gnjev kod Manašea i njegovih sljedbenika na vlasti koji su nastojali učvrstiti se u zlu, ušutkavajući svaki glas ukora (2 Kraljevima 21:6).

Među prvima je pao Izaija koji je više od pola stoljeća stajao pred Judom kao izabrani glasnik Gospodnji.” - Proroci i carevi, str. 381, 382.


Ponedjeljak 7. studenog

2. SPAS JE U GOSPODU SVEMOĆNOM

a. Kakvu lekciju svi možemo naučiti iz Manašeovog pokajanja? 2 Ljetopisa 33:12, 13; 2 Petrova 3:9.

„U Manašeovom slučaju Gospod nam daje izrazit primjer o načinu na koji On postupa s ljudima (2 Ljetopisa 33:9-13).

Gospod se preko proroka svom narodu često obraćao riječima opomene i ukora. Otkrivao im se u svojoj milosti, ljubavi i dobroti. Svoj otpadnički narod On nije prepuštao na volju neprijatelju, već ih je dugo i strpljivo podnosio čak i tijekom njihovog okorjelog otpadništva. Ali nakon uzalud upućivanih poziva On je pripremio put za kažnjavanje. Kakvu je samilost i ljubav pokazivao Bog prema svome narodu! One koji su ometali Njegove namjere Gospod je mogao uništiti u njihovim grijesima, ali On nije učinio tako. Njegova je ruka još uvijek ispružena. Mi imamo puno razloga da budemo zahvalni Gospodu što nije povukao svoj Duh od onih koji odbijaju hoditi Njegovim putem.” —The SDA Bible Commentary, sv. 3, str. 1132.

b. Budući da je iskoristio Babilon kako bi kaznio otpadnički Izrael a potom i Medo-Perziju da uništi Babilon, koje je obećanje Bog dao u pogledu oslobođenja svog naroda nakon isteka kaznenog perioda? Izaija 44:24, 28; 45:1–6, 13.

„Više od jednog stoljeća prije Kirovog rođenja, proroštvo ga je spomenulo po imenu i zapisalo djelo koje će izvršiti prilikom iznenadnog zauzimanja grada Babilona i u pripremanju puta za oslobođenje zarobljenih. Preko Izaije su izgovorene riječi: (citat: Izaija 45:1-3).” Proroci i carevi, str. 551.

c. Kako se ovo proročanstvo ispunilo? Ezra 1:1–4; 6:3–5. Na koje nas načelo ova činjenica treba podsjećati? Brojevi 11:23.

„Gospod raspolaže nepresušnim izvorima pomoći i sveg izobilja. Njegova je ruka na kormilu. Kad je došlo vrijeme da se hram u Jeruzalemu obnovi, On je pokrenuo Kira kao svoje oruđe da raspozna proročanstva koja su se odnosila upravo na njega i da hebrejskom narodu objavi slobodu.” —The SDA Bible Commentary, sv. 4, str. 1175.


Utorak 8. studenog

3. ISTINSKA REFORMACIJA KOJA TRAJE

a. Koja je duhovna obnova - prorečena za naše vrijeme - slikovito prikazana obnovom u vrijeme Nehemije? Izaija 61:4; 58:12, 13.

„Duhovna obnova koja je donijela napredak djelu u Nehemijino vrijeme, bila je kao simbol onoga što je kasnije opisao Izaija: (citat: Izaija 61:4; 58:12)

Prorok ovim riječima opisuje narod koji se u vrijeme općeg otpada od istine i pravde trudi obnoviti načela na kojima je osnovano Božje kraljevstvo. Taj narod popravlja razvaline načinjene u Božjem zakonu – zidove koje je On podigao kako bi zaštitio svoje izabrane. Pokornost propisima pravde, istine i čistoće bit će njihova vječna zaštita.

Prorok ovim riječima ukazuje na poseban zadatak ostatka koji podiže razvaline. ‘Ako odvratiš nogu svoju od subote da ne činiš što je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš subotu milinom, sveti dan Gospodnji slavnim, i budeš ga slavio ne idući svojim putovima, i ne čineći što je tebi drago, ni govoreći riječi, tada ćeš se veseliti u Gospodu, i izvest ću te na visine zemaljske, i dat ću ti da jedeš nasljedstvo Jakova oca svojega, jer usta Gospodnja rekoše’ (Izaija 58,13.14).

Pri završetku povijesti svijeta obnovit će se sve božanske institucije. Popravit će se razvaline koje je čovjek načinio prestupivši subotu.” - Proroci i carevi, str. 677, 678.

b. Zašto je toliko važno da se postavi dobar temelj u djelu reforme? Psalmi 11:3. Kako se ovo odnosi na naš rad danas dok se pripremamo za povratak našeg Gospoda? Matej 3:9, 10; 17:11.

„Pripadnici Božjeg naroda koji kao reformator stoji pred svijetom mora pokazati da je Božji zakon osnova svake trajne reforme, a subota iz četvrte zapovijedi mora ostati kao stalni spomen stvaranja i Božje sile. Oni moraju jasnim i razgovijetnim riječima ukazivati na obvezu držanja svih deset zapovijedi. Potaknuti Kristovom ljubavlju oni moraju surađivati s Njim, zidajući razvaline. Oni moraju ‚sazidati razvaline i popraviti putove za naselje‘ (Izaija 58:12).” - Proroci i carevi, str. 678.


Srijeda 9. studenog

4. NAPREDOVANJE

a. Koliko ponizni trebamo biti u radu za druge? Luka 17:10; Galaćanima 6:1; Izaija 51:1.

„Narod moramo voditi strpljivo i postupno, imajući na umu „duboku jamu iz koje smo i sami izvađeni.” – Svjedočanstva, sv. 3, str. 21.

b. Koja se obećanja upućena Abrahamovoj duhovnoj djeci odnose na nas danas? Izaija 51:2, 3; Galaćanima 3:28, 29.

„Božjem narodu predstoji velik i odgovoran zadatak, djelo koje se neprekidno mora razvijati i postajati sve istaknutije. Naši napori na širenju evanđelja moraju biti daleko opsežniji...

Božji vinograd obuhvaća cijeli svijet, i svaki njegov dio treba biti obrađen. Ima područja koja u moralnom smislu sada predstavljaju pravu pustinju, a trebali bi postati kao Gospodnji vrt. Pusta i neobrađena područja treba obraditi kako bi mogla procvjetati kao ruže. Nadahnuti Svetim Duhom, ljudi trebaju obrađivati nova polja. Moraju se osnivati nove crkve, organizirati nove misije. Predstavnika sadašnje istine danas treba biti u svakom gradu i u najudaljenijim krajevima svijeta. Slavom Božje istine treba biti osvijetljena cijela Zemlja. Svjetlost istine treba obasjati sve zemlje i sve narode. A svjetlost drugima mogu prenijeti samo oni koji su je primili. Zvijezda Danica rodila se u našem srcu, i njenom svjetlošću mi trebamo osvijetliti put onima koji se još uvijek nalaze u tami zablude.

Kriza je upravo pred nama. Silom Svetog Duha sada moramo objavljivati velike istine za ove posljednje dane. Svatko će uskoro imati priliku čuti istinu i donijeti svoju odluku. Tada će doći kraj.

Poduzimati prave korake u pravo vrijeme predstavlja bit svake istinske vjere. Bog u tome čini ono što mi ne možemo; On svojim proviđenjem priprema i otvara put za širenje i napredak svoga djela. On stvara mogućnost i otvara putove za rad. Ako pripadnici Njegovog naroda, pazeći budno na znakove Njegovog proviđenja, spremno surađuju s Njim, vidjet će kako On silno radi na ostvarenju svoga djela. (...) Naše djelo nosi obilježje reforme i obnove, i Božja je namjera da to djelo svojim odlikama bude u svakom pogledu očita pouka svima koji nas okružuju.” – Svjedočanstva, sv. 6, str. 23–25.


Četvrtak 10. studenog

5. NE SMIJEMO ZASTRANITI

a. Što se događa kada narod odbaci Božju Riječ kako bi nametnuo svoj plan? Izaija 50:11; Ivan 12:48; 2 Solunjanima 2:11.

„Gospod mi je pokazao da se oni koji su do izvjesne mjere bili zaslijepljeni od neprijatelja i koji se nisu potpuno oslobodili Sotonine zamke, nalaze u velikoj opasnosti, jer ne mogu razlikovati svjetlost koja dolazi s neba i skloni su da prihvatiti laž. To će imati utjecaja na opći pravac njihovih mišljenja, njihovih odluka i svakog njihovog prijedloga i savjeta. Najočitiji dokazi koje je Bog dao za njih nisu dokazi, jer im je tama, koju biraju radije nego svjetlost, zaslijepila oči. Oni će stvarati nešto što prema njihovom mišljenju predstavlja svjetlost, ali to Gospod naziva iskrama koje su sami raspalili’ kako bi se time rukovodili u životu.

Mnogi odbacuju riječi koje sam Gospod upućuje, a ono što govori čovjek prihvaćaju kao svjetlost i istinu. Ljudska će mudrost mnoge navesti na to da odbace samoodricanje i svjetlost i preporučivati izmišljotine koje nemaju nikakve veze s porukama koje Bog šalje. Ne možemo se sa sigurnošću osloniti na ljude koji nisu usko povezani s Bogom.” – The SDA Bible Commentary, sv. 4, str. 1146, 1147.

b. Koju ključnu točku moramo imati na umu u ovom djelu? 1 Korinćanima 14:8.

„Neka se crkva podigne i pokaje zbog svog otpadništva od Boga. Neka se stražari probude i zatrube u trube jasnim glasom.” - Odabrane poruke, sv. 1, str.126.


petak 11. studenog

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Koliko je duboko kralj Manaše potonuo u bezakonja?

2. Spomenite primjere koji najbolje otkrivaju nevjerojatno strpljenje našeg Otkupitelja.

3. Mnogi tvrde da su reformatori – ali na čemu Bog temelji pravu reformaciju?

4. Koji je najvažniji zadatak kojem se moramo danas posvetiti?

5. Spomenite probleme koji navode ljude na to da zastrane od istine.

 <<    >>