Back to top

Sabbath Bible Lessons

Pouke iz knjige proroka Izaije (II)

 <<    >> 
1. lekcija Subota, 1. listopada 2016.

Kriza na nebu

„Kaznit ću svijet za zloću, bezbožnike za bezakonje, dokrajčit ću ponos oholih, poniziti nadutost silnika..” (Izaija 13:11).

„Bedemi koje Sotona postavlja nikada neće trijumfirati. Pobjeda će pratiti rad treće anđeoske poruke. Kao što je Zapovjednik Gospodnje vojske srušio jerihonske zidove, tako će narod Gospodnji koji drži Njegove zapovijedi trijumfirati a neprijatelji će biti poraženi.”— Svjedočanstva za propovjednike, str. 410.

Pročitajte:   Patrijarsi i proroci, str. 33–43. 

Nedjelja 25. rujna

1. TKO JE ZAPRAVO ISUS?

a. Što moramo znati o ulozi Isusa Krista prilikom stvaranja svemira i njegovih stanovnika? Ivan 1:1–3; Kološanima 1:16; Hebrejima 1:1, 2.

„Otac je djelovao preko Krista i kad je stvarao nebeska bića.” – Patrijarsi i proroci, str. 34.

b. Kakva razlika postoji između stvorenih bića i Krista koji je odlučio postati naš Spasitelj? Hebrejima 1:6–8, 13, 14; Luka 1:30–35.

„Naš život potječe od Krista. U Njemu se nalazi život koji je iskonski – neposuđen, izvoran. U Njemu se nalazi izvor života.”— The Review and Herald, .

„Govoreći o svom prapostojanju, Krist naš um vraća kroz beskrajne vjekove u prošlost. On nas uvjerava da nije bilo trenutka kada On nije bio u bliskom odnosu s vječnim Bogom.”— The Signs of the Times, August 29, 1900.


Ponedjeljak 26. rujna

2. NEBESKA VLADAVINA

a. Koja su neka od obilježja vladavine kojom je Stvoritelj oduvijek upravljao svemirom? Psalmi 89:14; Rimljanima 7:12.

„Božji je zakon postojao prije nego što je čovjek stvoren. On je bio prilagođen stanju u kojem su se nalazila sveta bića; čak su mu se i anđeli pokoravali.”— The Signs of the Times, April 15, 1886.

„Budući da je zakon ljubavi osnova Božje vladavine, sreća svih razumom obdarenih bića ovisi o njihovoj potpunoj suglasnosti s Njegovim velikim načelima pravde. Bog želi da Mu sva Njegova stvorenja služe iz ljubavi – da njihova služba proistječe iz poštovanja prema Njegovom karakteru. Njemu nije po volji prisilna poslušnost, stoga svima daje slobodu volje kako bi Mu mogli služiti dragovoljno.

Dok su sva stvorena bića priznavala savez ljubavi, vladala je savršena suglasnost u Božjem svemiru. Nebeske vojske nalazile su radost u tome što su mogle ispunjavati namjere svoga Stvoritelja. Bile su sretne i ushićene što predstavljaju odsjaj Njegove slave i odaju slavu i hvalu Njemu. I dok im je ljubav prema Bogu bila najsvetiji osjećaj, međusobna ljubav bila je bez pretvaranja i nesebična. Nikakav nesklad nije remetio nebesku harmoniju.” – Patrijarsi i proroci, str. 34, 35.

b. Kakav je oduvijek bio stav nepalih, svetih anđela prema Kristu? Otkrivenje 5:11, 12. Što je Otac kao Kralj svemira također izjavio o Kristu? Hebrejima 1:3–6.

„Božji Sin dijelio je Očevo prijestolje, a slava Vječnoga, Samopostojećega, okruživala je i Njega. (...) Pred okupljenim stanovnicima neba Kralj je izjavio da nitko, osim Krista, Njegovog jedinorođenog Sina, ne može potpuno prodrijeti u Njegove namjere i da je samo Njemu dodijeljeno da izvršava silne savjete Očeve volje. Božji Sin izvršavao je Očevu volju prilikom stvaranja svih nebeskih vojski i jedino Njemu, pored Boga, pripada vjernost i podanička odanost svih. Svoju božansku moć Krist je pokazao i prilikom stvaranja ove zemlje i njenih stanovnika. Ali u svemu tome On nije težio za vlašću niti se suprotstavljao Božjim planovima uzdižući sebe, već je uzdizao Očevu slavu izvršavajući Njegove namjere dobročinstva i ljubavi.” – Patrijarsi i proroci, str. 36.


Utorak 27. rujna

3. IZBOR I ODLUKA POMAZANOG KERUBINA

a. Što možemo, na osnovu zapisa o figuri tirskog cara naučiti o Luciferu, pomazanom kerubinu, koji je kasnije postao Sotona, neprijatelj? Ezekiel 28:11–15.

„Sotona je nekada bio visokocijenjeni anđeo na nebu, odmah do Isusa Krista. Njegov izraz lica bio je blag i odražavao je sreću, kao i kod drugih anđela. Njegovo je čelo bilo visoko i široko i na njemu se očitavala izuzetna inteligencija. Njegova pojava bila je savršena. Imao je plemenito i veličanstveno držanje.”— Spiritual Gifts, vol. 1, str. 17.

„Sotona je predvodio anđeoski zbor. On bi otpočeo s prvom notom, a onda bi se anđeoske čete ujedinile sa njim i veličanstveni zvuci glazbe odjekivali bi nebom u čast Boga i Njegovog dragog Sina.”—The Spirit of Prophecy, vol. 1, str. 28.

b. Što je dovelo do Luciferovog pada? Ezekiel 28:17 (prvi dio).

„Malo po malo, Lucifer je počeo naginjati samouzvišenju. (...) Iako je sva slava ovog moćnog anđela bila Božji dar, on ju je ipak počeo smatrati svojim vlasništvom. Budući da nije bio zadovoljan svojim položajem, iako je bio cijenjen više nego bilo koji pripadnik nebeskih vojski, usudio se žudjeti za obožavanjem koje pripada jedino Stvoritelju. Umjesto da se trudi da sva stvorena bića najviši ideal privrženosti i vjernosti gledaju u Bogu, on je nastojao njihovu službu i odanost osigurati za sebe. Žudeći pohlepno za slavom kojom je Vječni Otac okružio svoga Sina, ovaj anđeoski knez težio je i za vlašću koja je bila prvenstveno Kristovo pravo.” – Patrijarsi i proroci, str. 35.

c. Koliko smo u stanju kontrolirati duh zavisti i ljubomore? Izreke 27:4; 6:34. Što se dogodilo kada su Otac, Sin i anđeli pokušali urazumiti Lucifera?

„Luciferova sklonost da umjesto Bogu služi sebi, probudila je osjećaj straha kod onih koji su slavljenje Boga smatrali najvišom dužnošću. (...) Ali opomena, upućena jedino iz neizmjerne ljubavi i milosrđa, samo je još više izazvala duh protivljenja. Lucifer je dopustio da ljubomora i zavist prema Kristu potpuno ovladaju njime, i postajao je sve uporniji.” —Patrijarsi i proroci, str. 35, 36.


Srijeda 28. rujna

4. LUKAVA OBMANA

A. Što je bilo pokazano proroku izaiji o čudnom stavu koji je Lucifer usvojio? Izaija 14:12–14.

„Anđeli su s radošću priznali Kristovu vrhovnu vlast, te su klanjajući se do zemlje pred Njim, pokazivali svoju ljubav i divljenje. Lucifer se poklonio s njima, ali u njegovom srcu odigravao se čudesan, žestok sukob. Istina, pravda i odanost borile su se protiv zavisti i ljubomore. (...) Visoke počasti koje su Luciferu bile ukazivane on nije cijenio kao Božji dar i one u njemu nisu probudile zahvalnost prema Stvoritelju. On se hvalisao svojom slavom i visokim položajem, i težio je izjednačenju s Bogom.” —Patrijarsi i proroci, str. 36, 37.

b. Kako je Luciferov stav prouzrokovao pometnju na nebu? Jakov 3:16.

„Uzdizanje Božjeg Sina da po časti bude jednak s Ocem prikazano je kao nepravda prema Luciferu, koji je isto tako polagao pravo na počasti i obožavanje. Ako bi ovaj knez anđela zadobio svoj pravi, visoki položaj to bi – govorio je on – donijelo veliku sreću svim vojskama anđela, jer bi on svim svojim podanicima dao potpunu slobodu. Međutim, ovako će izgubiti čak i onu slobodu koju su do sada uživali, jer je nad njima postavljen jedan apsolutni Gospodar i svi će kao zakleti podanici morati poštovati Njegov autoritet. Tako su vješto i lukavo bile smišljene obmane koje je podli Lucifer brzo širio u nebeskim dvorovima.

Nije bilo nikakve izmjene što se tiče Kristovog položaja ili Njegovog autoriteta. (...) Međutim, mnogi su anđeli bili zaslijepljeni Sotoninim obmanama.

Koristeći se ljubavlju, odanošću i povjerenjem koje su u njega imala sveta bića dok su se nalazila pod njegovim rukovodstvom, on je vješto usađivao u njihove misli svoje nezadovoljstvo koje oni nisu razaznavali. Lucifer je Božje namjere prikazivao u lažnoj svjetlosti – konstruirajući ih i iskrivljujući tako da izazovu revolt i nezadovoljstvo. Vješto je navodio svoje slušatelje na to da izraze svoje osjećaje; zatim bi takve izraze, gdje god bi to moglo poslužiti njegovom cilju, ponavljao kao dokaz da anđeli nisu potpuno suglasni s Božjom vladavinom. (...) Dok je tajno poticao neslogu i pobunu, vrlo je lukavo nastojao da izvana izgleda tako kao da mu je jedini cilj da se sačuva odanost Bogu, sklad i mir.

Duh nezadovoljstva potican na ovakav način.” —Patrijarsi i proroci, str. 37, 38.


Četvrtak 29. rujna

5. ISHOD POBUNE

a. Kada je arhiobmanjivač konačno započeo otvorenu pobunu na nebu, kakav je bio njen ishod? Otkrivenje 12:7–9. Kako će on završiti? Izaija 14:15–17.

b. Što je zapravo bio pravi cilj rata na nebu? Psalmi 119:126.

„Počeo je nagoviještati sumnju u pogledu zakona koji vladaju nebeskim bićima. Tvrdio je da su zakoni možda potrebni stanovnicima svjetova, ali anđelima, kao višim bićima, takva ograničenja nisu potrebna jer im je (prema njegovom mišljenju) njihova mudrost dovoljan vodič.” - Patrijarsi i proroci, str. 37.

c. Što otkriva Božju savršenu mudrost u rukovanju ovom krizom? Juda 6; 1 Korinćanima 6:3 (prvi dio); Filipljanima 2:10, 11.

„Da je Sotona bio odmah zbrisan, mnogi bi služili Bogu više iz straha nego iz ljubavi. Utjecaj obmanjivača ne bi bio uništen niti bi duh pobune bio potpuno iskorijenjen. Za dobro čitavog svemira kroz beskrajna vremena bilo je potrebno da on potpunije razvije svoja načela, kako bi se optužbe protiv Božje vladavine mogle sagledati u svojoj pravoj svjetlosti i kako bi pravda i Božja milost kao i nepromjenjivost Njegovog zakona zauvijek ostale izvan svake sumnje.” – Patrijarsi i proroci, str. 42.


Petak 30. rujna

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kakav odgovor možemo dati na neka od uobičajenih pogrešnih shvaćanja o tome tko je Krist?

2. Zašto možemo reći da je Božja vladavina uravnotežena i pravedna?

3. Što je predstavljalo korijen Luciferovog problema?

4. Spomenite sve korake koje je on poduzeo a koji su uništili pravi sklad na nebu.

5. Zašto Bog nije jednostavno odmah uništio Sotonu?

 <<    >>