Back to top

Sabbath Bible Lessons

Pouke iz knjige proroka Izaije (II)

 <<    >> 

Predgovor

Subotnjoškolske lekcije za sljedeće tromjesečje završit će s drugim dijelom proučavanja teme: “Pouke iz knjige proroka Izaije”. Kao što smo mogli zapaziti u prethodnom tromjesečju, proroku Izaiji bili su otkriveni prizori koje mi danas zaista trebamo razumjeti. Mnogi od njih se direktno odnose na posljednje dane povijesti našeg planeta - neki od njih se protežu od perioda prije nego što je naš planet bio stvoren pa do trenutka kad će biti obnovljen. Proučavanjem spisa ovog značajnog proroka možemo steći veliku i široku perspektivu!

Na primjer, “od četrdeset prvog do četrdeset petog poglavlja knjige proroka Izaije Bog u potpunosti otkriva svoj cilj za Njegov narod i ove spise treba proučavati s molitvom. Bog u njima ne upućuje svoj narod na to da okrenu leđa Njegovoj mudrosti i traže mudrost kod ograničenih ljudskih bića.”— Svjedočanstvo za propovjednike, str. 480.

“Dobila sam uputu da usmjerim misli našeg naroda na pedeset šesto poglavlje knjige proroka Izaije. Ovo poglavlje sadrži važne pouke za one koji se bore na Gospodnjoj strani u borbi između dobra i zla.”— The Review and Herald, 23. lipnja 1904.

“Stanje svijeta pred prvi Kristov dolazak vjerna je slika stanja u kojem će se svijet nalaziti upravo pred Njegov drugi dolazak. Bezakonje će biti isto kao i onda. Sotona će isto kao i onda pokazivati svoju obmanjivačku moć, djelujući na um i srce ljudi. On u posao uvodi svoje uvježbane agente i pokreće ih na intenzivnu aktivnost. Čitavu vojsku svojih agenata među ljudima on priprema za posljednji sukob s Knezom života, kako bi oborio Božji zakon koji predstavlja temelj Njegovog prijestolja. Sotona će djelovati čudesnim prikazivanjem kako bi uvjerio ljude da je on zaista knez ovoga svijeta, na što uvijek polaže pravo, i da je pobjeda na njegovoj strani. Svoje snage on će usmjeriti protiv onih koji su odani Bogu; ali iako može nanijeti bol, tugu i duševnu patnju, on ne može oskvrnuti dušu. Božjem narodu on može zadati boli kao što je zadavao i Kristu, ali ni jednoga od Njegovih najmanjih ne može upropastiti i uništiti. Božji narod u ovim posljednjim danima mora očekivati najžešći sukob.” - The SDA Bible Commentary, vol. 4, str. 1153.

Izaija je hrabro – čak i po cijenu vlastitog života – obavljao svoju proročku misiju. On se nalazi među onim vjernim reformatorima koji “raspiljeni biše (...) I ovi svi dobivši svjedočanstvo vjerom ne primiše obećanja; jer Bog nešto bolje za nas odredi, da ne prime bez nas savršenstva” (Hebrejima 11:37–40).

“Uzmite, braćo moja, za ugled stradanja proroke koji govoriše u ime Gospoda. Gle, blažene nazivamo one koji pretrpješe” (Jakov 5:10, 11). Uzimajući u obzir velike patnje koje su morale biti pretrpljene kako bi se ova proročanstva sačuvala za naše spasenje u ovom posljednjem vremenu, nastojmo zaista cijeniti njihovu vrijednost i ozbiljno ih primimo k srcu!

Generalna konferencija, Odjel za subotnju školu

 <<    >>