Back to top

Sabbath Bible Lessons

Pouke iz knjige proroka Izaije (II)

 <<    >> 
13. lekcija Subota, 24. prosinca 2016.

Posljednji dani planeta Zemlje

„Nego će po pravdi suditi siromasima i po pravici karati krotke u zemlji, i udarit će zemlju prutom usta svojih, i duhom usana svojih ubit će bezbožnika.” Izaija 11:4.

„Mi živimo u previše važnom periodu svjetske povijesti da bismo bili bezbrižni i nemarni.” – Sons and Daughters of God, str. 118.

Pročitajte:   Velika borba, str. 603-614, 622-626, 635-644. 

Nedjelja 18. prosinca

1. ČUDESNO BUĐENJE

a. Zašto će kasna kiša biti toliko radostan događaj? Hošea 6:1-3.

„Božji sluge, lica ozarena nebeskim posvećenjem, žurit će od mjesta do mjesta da objave poruku neba. Tisuće glasova širom zemlje objavljivat će opomenu. Bolesni će biti iscjeljivani natprirodnom silom a znaci i čudesa pratit će vjernike. I Sotona će činiti lažna čudesa, učinit će čak ’da i oganj silazi s neba na zemlju pred ljudima’ (Otkrivenje 13:13). Na ovaj će način stanovnici zemlje biti navedeni da se konačno opredijele: za jednu ili za drugu stranu.

Poruka će osvajati srca ne toliko dokazivanjem koliko dubokim osvjedočenjem Božjega Duha. Dokazi su već bili iznešeni. Sjeme je posijano, a sada će niknuti i donijeti rod. Publikacije koje su raznosili misionarski radnici izvršile su svoj utjecaj, ali su mnogi na koje je istina izložena u tim spisima ostavila dubok utisak bili spriječeni da je potpuno razumiju ili poslušaju. Sada zrake svjetlosti posvuda prodiru, istina se vidi u svoj svojoj jasnoći, a iskrena Božja djeca raskidaju veze koje su ih do sada zadržavale. Obiteljske i crkvene veze ne mogu ih više zadržati. Istina im je dragocjenija od svega drugog. Usprkos silama udruženim protiv istine, znatan je broj onih koji će stati na Gospodnju stranu.” – Velika borba, str. 612.


Ponedjeljak 19. prosinca

2. VELIKA BORBA OTKRIVENA

a. Koja će biti još jedna od posljedica uspješnog propovijedanja evanđelja u sili kasnog dažda? Propovjednik 11:1, 2; 2 Korinćanima 2:14-17.

„Sveta revnost će ljude vjere i molitve jednostavno natjerati na to da propovijedaju riječi koje će sam Bog staviti u njihova usta. Grijesi Babilona bit će razotkriveni. Strašne posljedice prinuđenog nametanja crkvenih običaja posredstvom građanske vlasti, prodiranje spiritizma, vješto prikriven ali brz razvoj papske moći – sve će to biti razotkriveno. Ove svečane opomene pokrenut će narod. Tisuće i tisuće slušat će riječi kakve još nikada nisu čuli. Kao zapanjeni slušat će svjedočanstvo da je Babilon crkva pala zbog svojih zabluda i grijeha i zbog toga što je odbacila istinu poslanu s neba. Kada se narod željan da sazna istinu obrati svojim prijašnjim učiteljima s pitanjem: Zar je to zaista tako? Propovjednici će iznositi priče govoreći im ’mile stvari’ kako bi stišali njihova strahovanja i umirili njihovu probuđenu savjEstera Međutim, budući da će mnogi odbiti zadovoljiti se samo autoritetom čovjeka tražeći ono jasno ’Ovako govori Gospod’, popularni propovjednici će slično farizejima u staro doba puni gnjeva što je njihov autoritet doveden u pitanje, izjavljivati da je poruka od Sotone i poticat će grijehu naklonjene mase da ruže i progone one koji je objavljuju.

Čim se borba proširuje na nova područja i pažnja naroda obraća na pogaženi Božji zakon, ni Sotona ne miruje. Sila koja prati objavljivanje poruke samo će još više razbjesnjeti one koji joj se protive. Propovjednici će ulagati gotovo nadljudske napore da svjetlost ne dopre do njihovog stada. Svim sredstvima koja im stoje na raspolaganju nastojat će spriječiti svako raspravljanje o ovim tako bitnim pitanjima. Crkva će pozvati u pomoć snažnu ruku građanske vlasti i u tome će papisti i protestanti biti jedinstveni. Kad pokret za obvezno svetkovanje nedjelje bude još smjeliji i odlučniji, onda će i zakon biti pozvan u pomoć protiv onih koji drže Božje zapovijedi. Prijetit će im novčanim kaznama i zatvorom, a nekima će ponuditi visoka zvanja i položaje kao i druge nagrade i povlastice kako bi ih naveli na to da se odreknu svoje vjere. Ali njihov nepokolebljiv odgovor bit će: ’Dokažite nam Božjom Riječju da smo u zabludi’ – isto ono što je i Luther tražio kad se našao u sličnim okolnostima. Oni koji budu izvedeni pred sudove branit će istinu snažno i uvjerljivo, a neki od njih koji ih budu saslušavali bit će navedeni na to da prihvate sve Božje zapovijedi. Na ovaj način će svjetlost doći do tisuća onih koji inače nikada ne bi doznali nešto o ovim istinama.” – Velika borba, str. 606, 607.


Utorak 20. prosinca

3. ZAŠTITA SAMO OD BOGA

a. Kad se crkva i država udruže u prkosnoj pobuni protiv Božjeg moralnog zakona – Deset zapovijedi, što će se dogoditi vjernom ostatku koji će težiti da se pridržava njegovih svetih načela? 2 Timoteju 3:12; Otkrivenje 13:11-17.

„Budući da je subota u cijelom kršćanstvu postala poseban predmet spora i budući da su se i crkvene i svjetovne vlasti udružile da silom nametnu svetkovanje nedjelje, uporno odbijanje neznatne manjine vjernih da se pokore ovom masovnom zahtjevu učinit će ih predmetom sveopće mržnje. Isticat će se tvrdnja da tu neznatnu manjinu koja se suprotstavlja općeprihvaćenoj instituciji crkve i zakonu države ne treba trpjeti; da je bolje da oni sami ispaštaju nego da se čitave nacije prepuste zabuni, ruglu i nezakonitosti. (...) Ovakvo argumentiranje izgledat će uvjerljivo; i konačno će protiv onih koji po četvrtoj zapovijedi svetkuju subotu biti izdan dekret kojim se oni proglašavaju krivcima koji zaslužuju najteže kazne, a masama daje sloboda da ih poslije određenog vremena pobiju. Katolicizam u takozvanom Starom svijetu i otpali protestantizam u Novom, postupit će potpuno slično protiv onih koji poštuju sve božanske propise.

Tada će narod Božji biti izložen onim patnjama i duševnoj tjeskobi koje prorok opisuje kao vrijeme muke Jakovljeve.” – Velika borba, str. 615, 616.

b. U vrijeme kada se prekinu redovni trgovinski putovi i građanska vlast povuče svoju zaštitu, kako će Božji vjerni ostatak preživjeti? Izaija 43:18-21; 41:17-20; 33:16.

„Gospod mi je u više navrata pokazao da je stvaranje zaliha za podmirivanje naših zemaljskih potreba u vrijeme nevolje suprotno učenju Biblije. Upravo da sveti i sačuvaju nešto od namirnica u svojoj kući ili u polju, vidjela sam da bi u vrijeme nevolje, kad na zemlju naiđu mač, glad i pomor, nasilničke ruke sve to otele, a tuđini bi žnjeli njihova polja. To će biti trenutak da se potpuno pouzdamo u Gospoda i On će nas prehraniti. Vidjela sam da će nam u to vrijeme biti osigurani kruh i voda, da nećemo trpjeti ni oskudicu ni glad, jer je Bog u stanju i u pustinji postaviti nam trpezu. Kad bi bilo neophodno On bi poslao gavranove da nas hrane, kao što je to učinio za Iliju, ili bi nam, kao Izraelcima, pustio manu s neba.” – Rani spisi, str. 59.


Srijeda 21. prosinca

4. ČVRSTA SIGURNOST

a. Što Božji narod treba raditi u iščekivanju vremena nevolje, i kako će oni tada biti zaštićeni? Izaija 26:20, 21; 49:15, 16.

„Kuće i zemlja neće svetima biti ni od kakve koristi u vrijeme nevolje, budući da će morati bježati od razbjesnjele rulje; osim toga, njihova imovina neće se tada moći upotrijebiti za unapređenje djela sadašnje istine. Pokazano mi je da je Božja volja da se sveti, prije no što dođe vrijeme nevolje, oslobode svega suvišnog, i da s Gospodom učine ’zavjet na žrtvi’. Ako sve što imaju polože na oltar i ozbiljno budu pitali Gospoda što im je dužnost, On će ih poučiti kad se trebaju osloboditi svoje imovine. Tako će u vrijeme nevolje biti slobodni, bez ičega što bi ih sputavalo i ometalo.

Vidjela sam da onima koji se čvrsto drže svoje imovine i ne pitaju Gospoda što trebaju činiti, On neće ni ukazati na dužnost. Njima će biti dozvoljeno da zadrže ono što imaju, ali će se u vrijeme nevolje to ispriječiti na njihovom putu i kao planina zaprijetiti da ih satre; oni će onda pokušati rasprodati svoja imanja, ali više neće biti u stanju to učiniti.” – Rani spisi, str. 59, 60.

„U danima žestokih iskušenja (Krist) će reći: ’Hajde narode moj, uđi u klijeti svoje, i zaključaj vrata svoja za sobom, prikrij se začas, dokle prođe gnjev’ (Izaija 26:20). Što su klijeti u koje se oni trebaju skloniti? To je zaštita Krista i svetih anđela. (...)

Vidjela sam svete kako napuštaju gradove i sela i zajedno udruženi žive u najusamljenijim mjestima. Anđeli su im osiguravali hranu i vodu, dok su zli patili od gladi i žeđi.

Tijekom noći vrlo upečatljiva scena odigrala se pred mojim očima. Djelovalo je kao da je došlo do velike zabune i sukoba vojski. Gospodnji glasnik stao je pred mene i rekao: ’Pozovi svoje ukućane. Ja ću vas voditi; slijedite me.’ On me je odveo mračnim prolazom, kroz šumu, zatim preko planinskih tjesnaca, i rekao mi je: ’Ovdje si sigurna.’ Bilo je tu i drugih koji su bili dovedeni u ovo sklonište. Nebeski glasnik je rekao: ’Vrijeme nevolje stiglo je kao lupež u noći, kao što vas je Gospod upozorio.’

U vrijeme nevolje, neposredno pred Kristov dolazak, pravedne će sačuvati nebeski anđeli; ali za prestupnike Božjeg zakona neće biti sigurnosti. Anđeli tada neće moći sačuvati nikoga tko zanemaruje i samo jedan od Božjih propisa.” – Maranatha, str. 270.


Četvrtak 22. prosinca

5. IZBAVLJENJE!

a. Tko će biti siguran u trenutku Božjeg gnjeva? Izaija 33:13-16; 52:9, 10.

b. Koji veličanstveni događaj će okrenuti svijet naopako – možda zato da bi ga svako oko vidjelo u približno isto vrijeme? Izaija 11:4; 24:1-6, 19-22; Otkrivenje 1:7. Što će sveti tada objaviti? Izaija 25:9.

„Upravo je ponoć kada Bog odlučuje osloboditi svoj narod. (...) Tamni, teški oblaci gomilaju se i sudaraju međusobno. Međutim, na jednom mjestu se zapaža sjaj neopisive slave odakle dopire Božji glas sličan hujanju mnogih voda, koji potresa i nebo i zemlju. Nastaje strašan zemljotres. Grobovi se otvaraju i oni što su umrli vjerujući u vijest Trećeg anđela i svetkujući subotu, ustaju proslavljeni iz svojih grobova i praha koji im je bio postelja, da čuju zavjet mira koji će Bog učiniti s onima što su održali Njegov zakon.” – Rani spisi, str. 307.

„Uskoro se na istoku pojavljuje mali oblak, veličine pola čovječjeg dlana. To je oblak koji okružuje Spasitelja i koji izdaleka izgleda kao da je obavijen mrakom. Pripadnici Božjeg naroda znaju da je to znak Sina čovječjega, i u svečanoj tišini oni netremice promatraju kako se oblak približava zemlji i postaje sve jasniji i sve veličanstveniji, dok se ne ukaže kao veliki bijeli oblak čija se donja strana blista kao proždirući oganj a iznad njega je duga zavjeta. Na čelu je Isus kao moćni pobjednik.” – Velika borba, str. 640, 641.

„Prilikom Kristovog dolaska nepokajani će biti zbrisani s lica zemlje – pobijeni duhom usta Njegovih i ’iskorijenjeni svjetlošću dolaska Njegova’. Krist će svoj narod povesti u Božji grad i zemlja će, lišena svojih stanovnika, ostati prazna i pusta. (Izaija 24:1, 3, 5, 6).” – Velika borba, str. 657.


Petak 23. prosinca

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Zašto svi oni koji danas siju sjeme istine mogu to činiti s radošću i pouzdanjem?

2. Kakav će biti rezultat kada netko bude pozvan da svjedoči za svoju vjeru?

3. Kako se sada možemo pripremiti za stvarnu krizu u vremenu nevolje?

4. Što će se dogoditi s našim imanjem kad se pojavi prava kriza?

5. Zašto možemo biti zahvalni što nam Bog otkriva toliko detalja o budućnosti?

 <<    >>