Back to top

Sabbath Bible Lessons

Pouke iz knjige proroka Izaije (II)

 <<    >> 
6. lekcija Subota, 5. studenog 2016.

Širenje dobre vijesti bližnjima

„Ne bojte se i ne plašite se; nisam li ti davno kazao i objavio? Vi ste mi svjedoci; ima li Bog osim mene? Da, nema stijene, ne znam ni jedne.” (Izaija 44:8).

„Mi moramo osobno znati, a potom i biti u stanju reći drugima da je svako Božje obećanje istinito. Jedino ako iznosimo direktno svjedočanstvo riječju i djelom možemo biti smatrani istinskim i vjernim Kristovim svjedocima.”— The Review and Herald, .

Pročitajte:   Proroci i carevi, str. 367–378. 

Nedjelja 30. listopada

1. DOSEGNUTI NEDOSEGNUTE

a. Kakav je Božji plan za ovce koje su izvan Njegovog stada? Ezekiel 34:12–14. Što je suvremenom Božjem glasniku bilo naređeno da kaže o ovoj potrebi?

„Dok sam putujući na jedan sabor prolazila područjem Juga, vidjela sam uzastopno nekoliko neobrađenih gradova. U čemu je problem? Propovjednici lebde nad crkvama koje poznaju istinu, dok tisuće propadaju bez Krista. Da je svaki vjernik crkve dobio prave upute i poštovao prave metode, radio bi svoj posao kao jedan od udova tijela. Obavljao bi kršćansko misionarsko djelo. Međutim, crkve su na izdisaju jer nema propovjednika da im propovijeda. Te vjernike treba učiti da vjerno donose Bogu desetke, kako bi ih On mogao jačati i blagoslivljati. Treba ih ozbiljno pripremiti za posao da bi na njih došao dah živoga Boga. Učimo ih, dok ne budu mogli stajati na svojim nogama bez propovjednika, da trebaju biti ponovno obraćeni i ponovno kršteni. Trebaju doživjeti novo rođenje.” - The Ellen G. White 1888 Materials, str. 1750.

„Stanovnici svijeta trebaju biti opomenuti. Propovjednici trebaju djelovati usrdno i požrtvovno, otvarajući nova polja i angažirajući se osobno u radu na spašavanju duša, a ne kao ptica nad svojim gnijezdom stalno lebdjeti nad skupštinama koje već imaju veliku svjetlost i mnoge prednosti.” – Svjedočanstva, sv. 7, str. 255.


Ponedjeljak 31. listopada

2. OSNAŽENI SLUŽBOM

a. Koja spasonosna svjetlost mora doprijeti do svake osobe na zemlji? Izaija 42:6; Marko 16:15. Kako mi kao vjernici i pojedinci često zanemarujemo ovu dužnost – posebno na velikim skupovima?

„Kristov nalog mora se izvršiti. Božji narod mora Njemu posvetiti svoja sredstva i svoje sposobnosti. Vjerni vojnici Kristovog križa trebaju ići naprijed ne razapinjući šatore, već noseći teret prijekora i poniženja i hodeći stazom samoodricanja kojom je koračao Otkupitelj.

Za propovjednike koji lebde nad lokalnim crkvama propovijedajući onima koji već poznaju istinu bi bilo bi bolje da odu u ona mjesta koja su još uvijek u tami. Ukoliko to ne učine, i oni i članstvo u tim crkvama će zakržljati. Naša vjera je postala slaba i bolesna zato što su članovi crkava napustili svoju prvu ljubav. Oni bi mogli postati snažni ljudi i žene u Kristu ukoliko bi poslušali Gospodnje upute. (...)

Svijet propada u grijehu. Koliko dugo ćete dozvoliti sebi da budete odvojeni od velikog vinograda kojem je potrebna vaša pomoć, kada se povijest ovog svijeta približava svom kraju?”— The Review and Herald, .

„Mnogo je članova naših crkava koji ne rade relativno ništa, a koji bi mogli postići dobre rezultate u radu, ukoliko bi se, umjesto da se grupiraju zajedno, raširili po onim mjestima u kojima istina još nije prodrla.”— The Review and Herald, .

b. Što svaki propovjednik i član trebaju imati na umu? Izaija 43:11.

„Božji narod koji ima svjetlost i znanje nije ispunio uzvišene i svete Božje ciljeve. On nije napredovao iz pobjede u pobjedu, osvajajući nova područja, podižući zastavu u gradovima i predgrađima. Veliko duhovno sljepilo obuzelo je one koje je Gospod obasjao tolikom svjetlošću; oni nisu u toj svjetlosti neprestano napredovali. (...)

U svakoj crkvi za nošenje odgovornosti treba birati mlade ljude i žene. Oni moraju ulagati sve svoje napore kako bi se osposobili da pomognu onima koji ne poznaju istinu. Bog traži revne, odane radnike. Oni koji budu krotki i ponizni uvidjet će i iz osobnog iskustva da osim Njega nema Spasitelja.” – Svjedočanstva, sv. 9, str. 139.


Utorak 1. studenog

3. OSVJEŽENJE ŽEDNIMA

a. Što Bog obećaje da će učiniti za one koji nastoje izvršavati Njegovu volju cijelim srcem? Izaija 44:3, 4.

„Riječju Božjom poučeni smo da u ovo vrijeme više nego ikada trebamo tražiti i očekivati svjetlost poslanu s neba. Sada trebamo očekivati osvježenje od prisutnosti Gospodnje. Budno trebamo pratiti kretanje Božjeg proviđenja kao što je izraelska vojska u vrijeme Davidovo pazila „kad zašušti po vrhovima dudova“(2 Samuelova 5:24), što je bio određeni znak da nebo radi za njih.

Božje ime ne može se proslaviti preko pripadnika Njegovog naroda dokle god se oni oslanjaju na čovjeka i ‘uzimaju tijelo sebi za mišicu’. Njihovo sadašnje stanje duhovne slabosti i nemoći nastavit će se sve dok ne budu uzdizali samo Krista i dok u poniznosti srca i s punim poštovanjem ne budu rekli kao Ivan Krstitelj u svoje vrijeme: „On treba rasti, a ja se umanjivati.” Naloženo mi je da Božjem narodu prenesem ove riječi: ‘Uzdižite Njega, Mučenika sa Golgote. Sve ljudsko neka se povuče iza Njega, kako bi svi mogli gledati samo u Onoga u kojem su sve njihove nade u vječni život. (...)

‘Ja ću izliti vodu na žednoga i potoke na sasušenu zemlju.’ Samo onim dušama koje iskreno traže svjetlost i radosna srca prihvaćaju svaku zraku božanskog prosvjetljenja iz Njegove Svete riječi, samo takvima svjetlost će i biti darovana. Preko takvih duša Bog će otkriti onu svjetlost i silu koja će osvijetliti cijelu zemlju Njegovom slavom.” – Svjedočanstva, sv. 5, str. 728, 729.

b. Opišite ludost ovog svijeta koji se pouzdaje u svoje idole. Izaija 44:9, 14–17; 46:5–8. Koju osvježavajuću vijest ovi idolopoklonici trebaju čuti? Izaija 44:22; Psalmi 103:11–13

„Bog želi klonulom čovječanstvu udahnuti dah života. I On neće dozvoliti da ijedna duša koja iskreno teži za nečim uzvišenijim i plemenitijim od onoga što svijet može pružiti, ostane razočarana. Bog neprestano šalje svoje anđele onima koji, iako u vrlo nepovoljnim okolnostima, upućuju molitve vjere težeći da se potčine višoj sili koja će im donijeti spasenje i mir. Bog će im se otkriti na razne načine i svojim proviđenjem ojačati njihovo povjerenje u Onoga koji se žrtvovao kako bi ih otkupio, kako bi svi mogli ‘da u Boga ufanje svoje stave i ne zaborave djela Božjih, već da vrše zapovijedi njegove’ (Psalmi 78:7).” —Proroci i carevi, str. 377, 378.


Srijeda 2. studenog

4. PROŠIRUJUĆI NAŠE GRANICE

a. Što Gospod želi da Njegov prezreni i napušteni ostatak učini? Psalmi 5:11; Izaija 54:1.

„Cijelo pedeset četvrto poglavlje iz knjige proroka Izaije može se primijeniti na Božji narod, i svaka pojedinost ovog proročanstva ispunit će se.” - The SDA Bible Commentary, sv. 4, str. 1148.

b. Kakvo se uvjerenje daje onima koji otvore svoja srca i vrata svojih domova drugima? Izaija 54:2, 3; Hebrejima 13:1, 2.

„Prema poruci koju mi je Bog dao za pripadnike Njegovog naroda, oni se moraju probuditi, razapeti svoje šatore i proširiti svoje granice. Braćo moja i sestre, vi ste otkupljeni uz neizmjernu cijenu, i sve što imate i što jeste trebate upotrijebiti na slavu Božjeg imena i za dobro svojih bližnjih. Krist je umro na križu da spasi svijet koji propada u svojim grijesima. On vas poziva da surađujete s Njim u tom djelu. Vi trebate biti Njegova pomoćna ruka. U radu na spašavanju izgubljenih trebate neumorno ulagati najusrdnije napore. Imajte na umu činjenicu da su žrtvu na križu učinili neophodnom i vaši grijesi. Kada ste primili Krista kao svoga Spasitelja, zavjetovali ste se da ćete se sjediniti s Njim u nošenju križa. Povezujući se s Njim na život i na smrt, vi predstavljate dio velikog plana za otkupljenje.

Preobražavajuća sila Kristove milosti oblikuje karakter onoga koji se posveti Božjoj službi. Prožet Duhom svoga Otkupitelja, on je spreman odreći se sebe, spreman uzeti svoj križ, spreman na svaku žrtvu za svoga Učitelja. On ne može više biti nezainteresiran za duše koje propadaju oko njega. On se uzdiže iznad sebičnog služenja samo osobnim interesima. On postaje novo biće u Kristu Isusu i za služenje samome sebi nema mjesta u njegovom životu.” – Svjedočanstva, sv. 7, str. 9, 10.

c. Koja su čudesna obećanja povezana s ovom vrstom misionarskog rada? Izaija 54:4, 5, 10, 17.

„Svojom sigurnom i svemoćnom rukom Bog prihvaća svaku dušu koja Mu se obrati za pomoć, ma koliko ta duša bila slaba i bespomoćna. Sva blaga i bogatstva ovog svijeta mogu propasti ali duša koja živi za Boga, koja se ne koleba kad je izložena udarcima napada i osude, niti se izopačuje kad je pohvaljena, ostat će zauvijek s Njim.” – Svjedočanstva, sv. 4, str. 328.


Četvrtak 3. studenog

5. OBEĆAVAJUĆI IZGLEDI PRED NAMA

a. Što Bog želi da budemo za one koji se nalaze oko nas i kakva se uvjerenja mogu naći za one koji se prihvate tog djela? 2 Ljetopisa 16:9; Izaija 11:10–13; 57:13, 14.

„Grupe misionara u neznabožačkim zemljama prorok uspoređuje sa zastavom postavljenom kao putokaz onima koji traže svjetlost istine.

Dan oslobođenja je blizu. (...) Među svim plemenima, narodima i jezicima Gospod vidi one koji se mole za svjetlost i znanje. Njihove duše su nezadovoljne jer su se dugo hranile pepelom (Vidi: Izaija 44:20). Neprijatelj pravde ih je odvukao sa strane i oni posrću kao slijepi. Međutim, oni su iskreni u srcu i žele poći boljim putem. Iako se nalaze u dubinama neznaboštva i ne poznaju pisani Božji zakon niti Njegovog Sina Isusa, kod njih se ipak pokazivalo djelovanje Božje sile na um i karakter.

Ponekad su oni koji nisu imali drugog znanja o Bogu osim onog stečenog pod djelovanjem Božje milosti, bili susretljivi prema Njegovim slugama, štiteći ih i po cijenu vlastitog života. Sveti Duh usađuje Kristovu milost u srce mnogih plemenitih istraživača istine, oživljavajući naklonosti suprotne ranijem odgoju i obrazovanju.” - Proroci i carevi, str. 375–377.

„‘Uklonite smetnje s puta naroda mojega’ – Gospodnja je poruka; treba uložiti najusrdnije napore da bi se onemogućio utjecaj koji ometa poruku namijenjenu za ovo vrijeme. Jedan ozbiljan i svečani zadatak treba se izvršiti za kratko vrijeme.” —The SDA Bible Commentary, sv. 4, str. 1148.


petak 4. studenog

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Što ćemo biti spremni raditi u svojim crkvama ako smo zaista obraćeni?

2. Objasnite nedostatak velikih crkava.

3. Kome će jedino biti data svjetlost i što će oni učiniti s tom svjetlošću?

4. U kojem smislu možemo „razapeti svoje šatore” za Gospoda?

5. Koje korake moramo poduzeti kako bismo pomogli onima koji slijepo tragaju za svjetlošću?

 <<    >>