Back to top

Sabbath Bible Lessons

Pouke iz knjige proroka Izaije (II)

 <<    >> 
5. lekcija Subota, 29. listopada 2016.

Promatrati Janje Božje

„Ali on bi ranjen za naše prijestupe, izbijen za naša bezakonja; kar bješe na njemu našega mira radi, i ranom njegovom mi se iscijelismo.” (Izaija 53:5)

„Promatrajte, o promatrajte križ na Golgoti; promatrajte kraljevsku žrtvu kako pati zbog vas.” —That I May Know Him, str. 65.

Pročitajte:   Svjedočanstva, sv. 2, str. 200–215. 

Nedjelja 23.listopada

1. GOVOR UČITELJA

a. Kako mi možemo govoriti drugima kao što je to činio Isus? Izaija 50:4, 5.

„Mi smo po svojoj prirodi samoživi i samovoljni. Ali ako prihvatimo pouke koje nam je Krist ostavio, postat ćemo dionici Njegove prirode i živjet ćemo Njegovim životom. Čudesni primjer Kristove neizrecive nježnosti kojom je osvajao osjećaje drugih, plačući s tužnima i radujući se s radosnima, treba ostaviti duboki utjecaj na karakter svih onih koji Ga slijede s iskrenošću. (...)

Ožalošćenih i nevoljnih ima kamo god se okrenemo i na svakom koraku ih možemo susresti. Stoga potražimo ove patnike i progovorimo im riječ u pravo vrijeme, kako bismo utješili njihova srca. Budimo kanali kroz koje stalno teče živa voda suosjećanja i sažaljenja.

Dolazeći u dodir s ljudima uvijek moramo imati na umu da u iskustvima i doživljajima drugih ima trenutaka koji su zapečaćeno poglavlje za oči smrtnika. Na stranicama njihovih uspomena nalaze se žalosni događaji koji se skrivaju pred radoznalim pogledima. Tu su zapisane duge i teške borbe s mučnim okolnostima, možda poteškoćama u obitelji koje iz dana u dan potkopavaju i slabe volju, pouzdanje i vjeru. Duše koje na svom životnom putu moraju voditi tešku i mučnu borbu mogu biti ojačane i ohrabrene malim pažnjama koje bi nas stajale samo nešto napora u ljubavi prema bližnjima. Za takve ponekad možda samo iskreni i ohrabrujući stisak ruke vrijedi više nego zlato ili srebro. Tada su ljubazne riječi tako dobrodošle kao anđeoski osmijeh.” – Zdravlje i sreća, str. 157, 158.


Ponedjeljak 24. listopada

2. PRIZOR KOJI POTIČE NA RAZMIŠLJANJE

a. Spomenite kako je Krist morao patiti zbog nas. Zašto je On to činio? Izaija 50:6; 52:13–15.

„Tu je Sin Božji (...) morao trpjeti uvrede, zlostavljanja, sram i porugu sve dok ‘tako mu je lice bilo neljudski iznakaženo te obličjem više nije naličio na čovjeka’ (Izaija 52:14).

Tko može shvatiti svu ljubav koja se ovdje pokazala? Vojska anđela je s čuđenjem i boli gledala kako Onaj koji je bio Veličanstvo neba i nosio krunu slave sada nosi trnovu krunu, kao krvava žrtva pomahnitale rulje koju je Sotonin gnjev razjario do ludila. Gledajte strpljivog Patnika! Na Njegovoj glavi je kruna od trnja. Iz svih rana teče Mu krv. I sve to zbog grijeha! Samo vječna ljubav koja će uvijek ostati tajna, mogla je navesti Krista na to da napusti nebesku slavu i počasti i da dođe u ovaj grešni svijet, gdje je bio prezren i odbačen od strane onih koje je došao spasiti.” – Svjedočanstva, sv. 2, str. 207.

„Oholost i samoljublje ne mogu se održati u duši koja stalno osvježava uspomenu na prizor sa Golgote.” - Želja vjekova, str. 661.

b. Kako je prorok Izaija prorekao Isusov izgled? Izaija 53:2. Zašto su mnogi bili odbijeni Njegovim jednostavnim izgledom?

„Svjetovno društvo privlači i omamljuje osjetila tako da pobožnost, Božji strah i vjernost gube svoju silu i čovjek se ne može održati. Kristov ponizan i skroman život potpuno je neprivlačan. Za mnoge koji tvrde da su Božji sinovi i kćeri, Isus, Veličanstvo Neba, je ‘kao korijen iz suhe zemlje; ne bi obličja ni ljepote u njega’.” – The Adventist Home, str. 461.

„U proročanstvu je najavljeno da će se Krist pojaviti kao izdanak iz suhe zemlje. (Citat: Izaija 53:2,3) Ovo poglavlje treba pažljivo proučavati. Tu je Krist prikazan kao janje Božje. Oni koji se uzdižu u svojoj oholosti i čija su srca puna taštine, trebaju pogledati u ovu sliku svoga Otkupitelja, i poniziti se u prahu i pepelu. Cijelo ovo poglavlje treba naučiti napamet. Pod utjecajem ovih riječi, skrušit će se i poniziti duša oskvrnjena grijehom samopouzdanja.” - The Youth‘s Instructor, December 20, 1900.


Utorak 25. listopada

3. PREZREN I ODBAČEN

a. Koliko je njih odgovorilo pozitivno na Isusovu ljubav? Izaija 53:3. Što je On podnosio zbog nas? Stihovi 4, 5.

„Kroz beskrajnu žrtvu i neizrecivu patnju naš je Otkupitelj stavio otkupljenje nadomak naše ruke. Boravio je na ovom svijetu nepoštovan i nepoznat, kako bi kroz svoju divnu milost i poniženje mogao uzdići čovjeka da primi vječne počasti i besmrtnu radost u nebeskim dvorovima. Tijekom trideset godina života na Zemlji, Njegovo je srce pritiskala nezamisliva muka. Put od jasala do Golgote bio je u sjenci patnje i žalosti. On je bio čovjek žalosti i upoznat s jadom, a Njegovo srce trpjelo je takvu bol kakvu nikakve ljudske riječi nisu u stanju opisati. Uistinu je mogao reći: ‘Pogledajte i vidite, ima li bola kakav je moj, koji je meni dopao’ (Tužaljke 1:12). Mrzio je grijeh potpunom mržnjom, a ipak je na svojoj duši ponio grijehe cijelog svijeta. Bio je bez krivnje ali ponio je kaznu za krivce. Bio je nedužan a ipak se ponudio kao zamjena za prijestupnika. Krivnja svakog grijeha spustila se svom svojom težinom na božansku dušu Otkupitelja svijeta. Zle misli, zle riječi i zla djela svakog Adamovog sina i kćeri navukle su na Njega odmazdu jer On je postao čovjekov zamjenik. Iako krivnja za grijehe nije pripadala Njemu, Njegov duh bio je rastrgan i izranjavan prijestupima ljudi, i Onaj u kome nije bilo grijeha, za nas je postao grijehom kako bismo mi mogli dobiti Božju pravednost u Njemu.” – Odabrane poruke, sv. 1, str. 322.

„Kako je malo onih koji imaju predodžbu o agoniji koja je razdirala srce Božjeg Sina tijekom trideset godina života na zemlji.”— That I May Know Him, str. 66.

„Sin Božji bio je odbačen i prezren zbog nas. Možete li se, gledajući na križ, upirući pogled vjere na Kristove patnje - žaliti na svoje patnje i iskušenja? Možete li gajiti duh osvete prema svojim neprijateljima, dok do vašeg uha s Kristovih blijedih i drhtavih usana dopiru riječi molitve za Njegove mučitelje i ubojice: ‘Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine’(Luka 23:34)? (...)

Mi ne smijemo ustuknuti pred dubinom poniženja kojem je Božji Sin bio izložen kako bi nas uzdigao iz uniženosti i ropstva grijehu i postavio s desne strane sebi. (...) Krajnje je vrijeme da posvetimo ovih nekoliko preostalih trenutaka našeg vremena probe kako bismo oprali haljine svog karaktera i ubijelili ih u Janjetovoj krvi kako bismo bili u društvu onih koji će stajati odjeveni u bele haljine pred velikim bijelim prijestoljem.”—That I May Know Him, str. 65.


Srijeda 26. listopada

4. ŽRTVA KOJA SE NE ŽALI

a. Čemu se možemo poučiti iz načina na koji je Krist odgovorio na zlostavljanja koja su se nagomilavala protiv Njega tijekom raspeća? Izaija 53:6–9; 1 Petrova 2:19–24.

„U poniznosti i kajanju mi trebamo zauzeti mjesto koje nam dolikuje u podnožju križa. Dok idući uz Golgotu i gledajući na križ gledamo Spasitelja u Njegovim samrtnim mukama, Božjeg Sina kako umire, Pravednik za nepravednike, najbolje možemo naučiti lekciju o krotkosti i istinskoj dobroti. Promatrajmo Onoga koji je jednom riječju mogao sazvati legije anđela da Mu pomognu, kako podnosi ismijavanje, uvrede, ruganje i mržnju. Pristao je na to da bude žrtva za grijehe svijeta. Kad su Ga ružili i vrijeđali, nije prijetio. Kad je bio lažno optuživan, ne otvori usta svojih. Na križu se molio za svoje ubojice i umro je i za njih. Platio je neizmjernu cijenu za svako ljudsko biće. On želi da se ne izgubi niti jedna od duša za koje je platio tako visoku cijenu. Bez ijedne riječi protivljenja trpio je udarce i ranjavanja. Takva žrtva koja se ne žali bio je Božji Sin. Njegovo je prijestolje od iskona, i Njegovom carstvu neće biti kraja. (...)” - That I May Know Him, str. 65.

„U svojoj ljudskoj prirodi Krist je bio kušan puno jačim iskušenjima, s mnogo više ustrajnih napora i energije od strane Sotone, s obzirom na to da je Njegova priroda bila uzvišenija od čovjekove. Ovo je duboko tajanstvena istina, da je Krist vezan za čovječanstvo najnježnijim suosjećanjem. Zla djela, zle misli, zle riječi izgovorene od strane svakog sina i kćeri Adamove, pritišću Njegovu božansku dušu. Zbog grijeha ljudi, Njega je očekivala odmazda, jer je On postao čovjekova zamjena i uzeo na sebe grijehe svijeta.”—That I May Know Him, str. 66.

b. Kakav je cilj nebo htjelo postići Kristovim utjelovljenjem? Izaija 53:10.

„Kao Veličanstvo neba On nikad i ni u čemu nije ugađao sebi. Sve što je činio bilo je u interesu spašavanja čovjeka. Sebičnost u svim svojim oblicima bila je posramljena u Njegovoj prisutnosti. On je uzeo našu prirodu kako bi stradao i patio zbog nas, i život svoj je dao na žrtvu za grijeh. Bio je ranjavan i mučen kako bi čovjeka spasio od nesreće koju je zaslužio prestupivši Božji zakon. Svjetlošću koja blista s križa Krist želi privući k sebi svako ljudsko biće. Njegovo plemenito srce čezne za svakim pripadnikom ljudskog roda. Njegove su ruke uvijek raširene kako bi primile svakoga, i On sve poziva da dođu k Njemu. Njegov život na zemlji bio je život neprekidnog samoodricanja i blagonaklonosti.” – Svjedočanstva, sv. 4, str. 418.


Četvrtak 27. listopada

5. DUHOVNA HRANA ZA UM

a. Što je motiviralo Krista da umre tako sramnom smrću? Izaija 53:11, 12.

„Ljubljeni i obožavanja dostojan Otkupitelj. (...) U očima svijeta On nije umro kao heroj obasut počastima koje se ukazuju palima u ratu. Završio je kao osuđeni kriminalac, obješen između neba i zemlje - umirući dugo sramnom smrću, izložen zajedljivom ruženju zločinački bezočnog mnoštva. (...)

Sva ova poniženja Veličanstvo neba podnijelo je zbog krivnje osuđenog čovjeka. U svom poniženju On je išao sve dublje i dublje dok se nije spustio do najvećih dubina do kojih je uopće mogao doprijeti, kako bi uzdigao palog čovjeka iz njegove moralne uniženosti. Sve ovo dogodilo se za vas.” - That I May Know Him, str. 68.

b. Na koje nas razmatranje ova nevjerojatna i zadivljujuća poniznost može navesti? Hebrejima 2:3, 14, 15.

„Ma kako grešni i krivi bili, vi ste pozvani, vi ste izabrani. ‘Približite se Bogu, i On će se približiti vama’ (Jakov 4:8). Nitko neće biti primoran doći Isusu Kristu protiv svoje volje. Veličanstvo neba, jedinorođeni Sin istinitog i pravog Boga otvorio vam je put da dođete k Njemu, dajući svoj život kao žrtvu na križu Golgote. Ali iako je On propatio sve ovo za vas, On je previše čist i pravedan da bi promatrao grijeh. Pa ipak ni to vas ne treba razdvojiti od Njega, jer On kaže: ‘Ja nisam došao da dozovem pravednike nego grešnike na pokajanje’ (Marko 2:17).”— Fundamentals of Christian Odgoj, str. 251, 252.


petak 28. listopada

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Što je potrebno naučiti kako bismo predstavljali veći blagoslov za druge?

2. Kakav će utjecaj na nas imati učenje 53. poglavlja knjige proroka Izaije napamet?

3. Što nećemo moći činiti ukoliko promatramo Isusove patnje na križu?

4. Zašto je Isus – izuzev kad se molio za svoje neprijatelje – šutio dok je visio na križu?

5. Kako možemo pokazati zahvalnost prema Isusu za ono što je učinio za nas?

 <<    >>