Back to top

Sabbath Bible Lessons

Pouke iz knjige proroka Izaije (II)

 <<    >> 
12. lekcija Subota, 17. prosinca 2016.

Konačna pobjeda

„I apostoli velikom silom davahu svjedočanstvo o uskrsnuću Gospodina Isusa, i velika milost bijaše nad njima svima.” Djela 4:33.

„Njegov Duh i Njegova milost i danas su namijenjeni svima koji se pozivaju na Njegova obećanja.” – Svjedočanstva, sv. 8, str. 20.

Pročitajte:   Djela apostola, str. 47–56; Kristove priče, str. 415–421. 

Nedjelja 11. prosinca

1. SVJEDOČENJE PROTKANO SILOM

a. Opišite iskustvo rane crkve nakon izlijevanja Svetog Duha na dan Pedesetnice. Djela 2:16, 17; 4:33.

„(U vrijeme prvih apostola) stotine su objavljivali vijest: ‘Približi se kraljevstvo Božje’. Oni se nisu dali odvratiti ni uplašiti prijetnjama. Kroz njih je govorio Gospod i kamo god su odlazili, liječili su bolesne i propovijedali evanđelje siromašnima.

„Tako silno Gospod može djelovati kad se ljudi potčine vlasti Njegovog Duha.” – Svjedočanstva, sv. 8, str. 20.

b. Koje će proročanstvo biti još potpunije ispunjeno u posljednjim danima? Izaija 60:3-5.

„Kad se Božji narod potpuno odvoji od zla kako bi ih On mogao obilno obasjati nebeskom svjetlošću koja će kroz njih sjati svijetu, tada će se potpunije nego ikad ispuniti proročanstvo iz Izaije 60:3-5.” – In Heavenly Places, str. 313.

„Kršćani trebaju odbaciti sve razmirice i predati se Bogu zbog spašavanja izgubljenih. Neka se u vjeri mole za obećani blagoslov i on će doći. Izlijevanje Duha u danima apostola bilo je ‘rana kiša’, i rezultat je bio veličanstven. Ali će ‘kasna kiša’ biti još obilnija.” – Svjedočanstva, sv. 8, str. 21.


Ponedjeljak 12. prosinca

2. VRIJEME OSVJEŽENJA

a. Koje ohrabrujuće obećanje o oživljavanju i osvježavanju nam daje Hošea kroz slike rane i kasne kiše? Hošea 6:1-3.

b. Pod kojim su uvjetima obećana „vremena odmaranja” – izlijevanje Svetog Duha u potpunosti u sili kasne kiše? Djela 3:19-21.

„Veliko djelo evanđelja završit će se pokazivanjem Božje sile ne manje od one koja je pratila njegov početak. Proročanstva koja su se ispunila u ranom daždu na početku evanđelja, ponovno će se ispuniti u kasnom daždu, pri njegovom svršetku. To je ’vrijeme odmaranja’ koje je apostol Petar unaprijed najavio (Djela 3:19, 20).” – Velika borba, str. 611, 612.

„U onima što će primiti pečat Boga živoga i u vrijeme nevolje biti zaštićeni mora se potpuno ogledati Isusov lik.

Vidjela sam da mnogi zanemaruju toliko potrebnu pripremu očekujući da će ih ‘osvježenje’ ili ‘kasni dažd’ osposobiti da opstanu na dan Gospodnji i da žive u Njegovoj prisutnosti. O, koliko njih sam vidjela u vrijeme nevolje bez Božje zaštite! Oni zanemaruju neophodnu pripremu, stoga neće moći primiti ‘osvježenje’ koje svi moraju primiti kako bi mogli živjeti u prisutnosti Svetoga Boga.” – Rani spisi, str. 71.

c. Da bismo dobili silu Svetog Duha bez mjere, kakvo djelo mora biti učinjeno za nas i kroz nas? Izaija 43:25; 44:22.

„Mi se možemo pozvati na blažena obećanja: ’Rasut ću kao oblak prijestupe tvoje, i grijehe tvoje kao maglu’ (Izaija 44:22). ’Opraštaju ti se grijesi mnogi’ (Luka 7:47). O, kako je dragocjena, kako osvježavajuća svjetlost Božje ljubavi! Grešnik može promatrati svoj život umrljan grijehom, i reći: ’Tko će osuditi? Krist Isus koji umrije?’ ’Gdje se umnoži grijeh ondje se još većma umnoži blagodat’ (Rimljanima 8:34; 5:20). Krist, Obnovitelj, usađuje nova načela života u dušu, i ta biljka raste i donosi rod. Blagodat Kristova nas čisti dok nam daje oprost, i čini ljude podesnima za svetost neba. Mi trebamo rasti u blagodati i spoznaji našeg Gospoda Isusa Krista dok ne uzrastemo do pune mjere rasta muškaraca i žena u Kristu.” – The Review and Herald, .


Utorak 13. prosinca

3. HALJINE SPASENJA

a. Iako se možemo osjećati nedostojnima, kakvu sigurnost imamo da će nas Gospod prihvatiti kada dođemo k Njemu u pokajanju? Izaija 61:10.

„Ne slušaj došaptavanje neprijatelja koji te nagovara da ne priđeš Kristu sve dok se ne popraviš, dok ne budeš potpuno dobar da bi te Bog mogao primiti. Ako na to budeš čekao, nećeš nikada doći. Kad Sotona ukazuje na tvoje prljave haljine, ponovi Kristovo obećanje: ’Koji dolazi k meni, neću ga istjerati van’ (Ivan 6:37). (...)

U divnom paraboličnom Zaharijinom proročanstvu, Jošua kao prvosveštenik stoji pred Gospodnjim anđelom u prljavim haljinama, predstavljajući grešnika. A Gospod naređuje ’onima koji stajahu pred njim’: ’Skinite s njega te prljave haljine. I reče mu: vidi uzeh s tebe bezakonje tvoje, i obukoh ti nove haljine. (...) I metnuše mu čistu kapu na glavu i obukoše mu glavu’ (Zaharija 3:4, 5). Tako će te Gospod obući u ’haljine spasenja’ i ogrnuti ’plaštom pravde’ (Izaija 61:10).” – Kristove priče, str. 205, 206.

b. Što će se uskoro dogoditi u sili Svetog Duha u „kasnoj kiši“? Izaija 61:11; Joel 2:23, 28-31.

„Ne smijemo čekati samo na kasnu kišu. On će se spustiti na sve one koji prepoznaju i cijene rosu i pljuskove milosti koji već padaju na nas. Kad mi sakupljamo svaki zračak svjetlosti, kad cijenimo zrake milosti Onoga koji želi da imamo povjerenje u Njega, onda će On svako svoje obećanje sigurno ispuniti. (...)

Vrijeme probe upravo je pred nama, jer je glasni poklik trećeg anđela već otpočeo u otkrivenju pravde Krista Isusa, Otkupitelja koji oprašta grijehe. To je početak svjetlosti onog anđela od čije se slave treba zasvijetliti čitava zemlja.” – The SDA Bible Commentary, sv. 7, str. 984.

„Za ljude se mora izvršiti određeno djelo, ili mnogi neće biti spremni primiti svjetlost anđela poslanog s neba da obasja cijelu zemlju svojom slavom. Nemojte misliti da ćete se naći kao časni sudovi u vrijeme kasnoga dažda, da primite slavu Božju, ako svoje duše uzdižete u taštini, ako pričate izopačene stvari, ako u tajnosti gajimo korijene gorčine.” – Manuscript Releases, sv. 1, str. 175.


Srijeda 14. prosinca

4. PRIPREMA ZA KIŠU

a. Kako moramo pripremiti naša srca da bismo sudjelovali u kasnoj kiši? Joel 2:12-14; Hošea 10:12.

„Pripadnike svog naroda Bog vodi korak po korak. On ih dovodi u različite položaje i okolnosti kako bi se pokazalo što im je u srcu. Takvu provjeru i kušanje neki uspješno izdrže u jednom pogledu, ali padaju u drugom. (...) Pojedinci rado prihvaćaju određene zahtjeve iz Božje Riječi, ali kada ih Bog stavi na probu u nečem drugom, oni ustuknu i povlače se natrag, jer to neposredno pogađa nekog njihovog omiljenog idola. Tu im se pruža prilika da uvide što to u njihovom srcu zatvara vrata Isusu. Oni nešto drugo cijene više nego istinu, i nisu spremni primiti Krista u svoje srce. Pojedinci se dugo kušaju i provjeravaju kako bi se vidjelo hoće li žrtvovati svoje idole i poslušati savjet Istinitog Svjedoka. Za one koji se neće poslušnošću prema istini očistiti od grijeha i pobijediti svoju sebičnost, oholost i sve loše sklonosti, anđeli Božji imaju nalog: ’Oni su nerazdvojno srasli sa svojim idolima, ostavite ih’, i oni će nastaviti svoj zadatak, prepuštajući takve - zajedno s njihovim grešnim i nesavladanim sklonostima – kontroli zlih anđela. Oni koji iz svakog provjeravanja izađu kao pobjednici u svemu, bez obzira na cijenu, znači da su poslušali savjet Istinitog Svjedoka, te će primiti kasni dažd i zahvaljujući tome bit će spremni za uznesenje.” – Svjedočanstva, sv. 1, str. 187.

b. Osim dubokog preispitivanja srca i istinskog pokajanja, koje još dužnosti imamo u pogledu kasne kiše? Matej 5:6; Zaharija 10:1.

„Zašto nismo gladni i žedni darova Duha, kad preko Njega primamo silu? Zašto ne govorimo o njima, ne molimo se za njih, ne propovijedamo o njima?” – Svjedočanstva, sv. 8, str. 22.

„Kada se kao narod svim srcem i u potpunosti posvetimo službi Kristovoj, Bog će tu činjenicu priznati izlijevanjem svog Duha bez mjere; ali to neće biti dok većina članova ne bude surađivala s Bogom.” – The Review and Herald, .


Četvrtak 15. prosinca

5. TEŽNJA ZA BOŽJIM PEČATOM ODOBRAVANJA

a. Na što svaki istinski sljedbenik Krista treba biti intenzivno usredotočen, i zašto je ovo toliko potrebno? Otkrivenje 3:5; 7:1-4, 13, 14; 2 Korinćanima 7:1.

„Pečat živoga Boga bit će stavljen na one koji su po svom karakteru slični Kristu.” – The Review and Herald, .

„Kada postanemo djeca Božja, naša imena bivaju zapisana u Janjetovoj knjizi života i tamo ostaju do istražnog suda. Tada će biti prozvano ime svakog pojedinca i njegov zapis ispitat će Onaj koji objavljuje ’Znam tvoja djela’. Ako se u tom danu pokaže da se nismo potpuno pokajali od svih naših zlih djela, naša imena bit će izbrisana iz knjige života, i naši grijesi stajat će nasuprot nama. Ako onaj tko ispovijeda vjeru postane samopouzdan, ako u riječi ili djelu prekrši najmanji propis Božjeg zakona, on pogrešno predstavlja Isusa i na sudu će čuti strašne riječi: ’Izbrišite njegovo ime iz knjige života; on čini bezakonje.’ Ali Otac ispoljavapokazuje sažaljenje prema duši koja se ne oslanja na sebe, koja se boji Boga, iako je možda muče sumnje i iskušenja. Isus se zalaže za njega i priznaje njegovo ime pred Ocem i pred svetim anđelima.” – The Signs of the Times, August 6, 1885.

„Ali oni koji očekuju da vide čudesnu promjenu u svom karakteru bez odlučnog napora sa svoje strane da nadvladaju grijeh, bit će razočarani. Dok gledamo na Isusa nemamo razloga za strah, nemamo razloga za sumnju da je On u stanju spasiti svakoga tko dođe k Njemu; ali uvijek se možemo bojati da naša stara priroda ponovno ne zadobije prevlast, da se neprijatelj ne dosjeti neke zamke pomoću koje bi nas ponovno učinio svojim zarobljenicima. (...) Kao što vosak poprima otisak pečata, tako duša treba poprimiti sliku Božjeg Duha i sačuvati Kristov lik.” – Odabrane poruke, sv. 1, str. 336.


petak 16. prosinca

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kakve rezultate možemo očekivati u sili kasne kiše?

2. Tko će jedino primiti pečat živoga Boga?

3. Što nas sprječava da primimo kasnu kišu?

4. Što trebamo pobijediti kako bismo primili kasnu kišu?

5. Čega se trebamo bojati po pitanju pobjede nad grijehom?

 <<    >>