Back to top

Sabbath Bible Lessons

Павловото евангелие до Галатите

 <<    >> 
  Сабота, 2. октомври 2021.

Дар во првата сабота за црквата во Одеса, Украина

Одеса, четвртиот по големина град во Украина, е населен со 1.017.699 луѓе (2020 година). Сместен на северозападниот брег на Црното Море, на крстопатот на Европа, Блискиот Исток и Азија, овој мултикултурен транспортен центар е познат по своите одморалишта, плажи и центри за рекреација. Одеса привлекува голем број туристи, особено во лето. Ова пристаниште е исто така важен научен и образовен центар на државата, привлечен за студентите од Украина и од странство.

Низ историјата, доминантната религија во Одеса одамна е православието, но и другите христијански деноминации, како и јудаизмот, се широко застапени. Очигледно е дека овој град нуди многу можности за проповедање на Евангелието. Доброто време за тоа е при крај, и треба да се направи многу повеќе за да се спасат душите!

Веста за реформација напредува во Одеса, а бројот на заинтересираните расте; членовите на црквата и народот ја бараат вистината, и во есента 2018. година, еден проповедник и неговото семејство се преселија во Одеса за да ја продолжат својата мисионерска работа таму. Сепак, за жал, ние таму сè уште немаме постојано место за богослужение.

Драги браќа и сестри, љубезно ве замолуваме да го поддржите објавувањето на вечното Евангелие во овој град со вашите молитви (Лука 10:2). Слугинката Господова ни испраќа и соодветни пораки што можат особено да се применат во Одеса: „Треба да се изврши посебно дело на места каде што луѓето постојано доаѓаат и си одат. Христос работел во Капернаум голем дел од своето време, бидејќи тоа било место низ кое патниците постојано поминувале и каде што честопати престојувале“. – Evangelism, p. 585.

„Светлината доаѓа: ‘Одете напред, влезете во нови области и пред вас ќе одат ангели испратени на службата... Издигнете споменици во скромни молитвени домови, обезбедете место за Господовиот мал остаток кој ќе биде исфрлен од официјалните цркви’“ - Letters and Manuscripts, vol. 14, Letter 260, 1899.

Ние веруваме дека Бог сака да подигне светилник во Одеса за спасение на многу души; затоа ве замолуваме за дарежлив придонес за изградба на молитвен дом во нашиот град. Ние сме однапред благодарни на вас и на Господ, и се молиме Тој да ве благослови сите во изобилие.

Вашите браќа и сестри од Одеса

 <<    >>