Back to top

Sabbath Bible Lessons

Lutanje kroz pustinju (1)

 <<    >> 
  Subota, 1. veljače 2020.

Dar prve subote za misiju u Tanzaniji

Tanzanija je država u istočnoj Africi poznata po svojim ogromnim područjima divljine. Tu se ubrajaju doline nacionalnog parka Serengeti, raj za safari (nastanjuju ih slonovi, lavovi, leopardi, bivoli i nosorozi) i nacionalni park Kilimanjaro, dom najviše planine Afrike. Nedaleko od obale nalaze se otoci, Zanzibar i Mafia, sa morskim parkovima gdje se mogu pronaći kitovi i koraljni grebeni.

Iako ne postoje statistički podaci o religiji u Tanzaniji, vjerske vođe i sociolozi procjenjuju da su muslimanska i kršćanska zajednica brojčano približno jednake te da obje obuhvaćaju 30 do 40% stanovništva, dok ostatak čine pripadnici drugih svjetskih religija, pripadnici domorodačkih vjera i nereligiozne osobe. Prema podacima iz 2016. godine, Tanzanija ima 55,57 milijuna stanovnika. Službeni jezici u Tanzaniji su svahili i engleski, iako postoji ukupno 126 jezika u upotrebi.

Tanzanija je podijeljena u 30 regija (mkoa), dvadeset i pet u kontinentalnom dijelu zemlje te pet na Zanzibaru.

Vijest probuđenja i reformacije doprla je do Tanzanije zahvaljujući našoj braći iz Kenije. Također su nam pomagala, a pomažu nam i dalje, naša braća iz Njemačke. Generalna Konferencija tiska Biblijske lekcije na jeziku svahili uz pomoć unije u Ruandi, blizu Tanzanije. Svahili je u upotrebi u svim državama istočne Afrike.

Djelo je sada toliko napredovalo da je potrebno izgraditi sjedište. Vjerujemo da će Dar Es Salam biti najbolje mjesto za to. Dar Es Salam, ili jednostavno Dar, ranije poznat kao Mzizima, nekadašnja je prijestolnica i najmnogoljudniji grad Tanzanije, a uz to je i važan regionalni ekonomski centar. Smješten na Svahili obali, to je jedan od najbrže rastućih gradova svijeta. Dar je multikulturološki grad, dom afričkim Tanzanijcima, arapskim i južnoazijskim zajednicama, britanskim i njemačkim iseljenicima, katolicima, luteranima te muslimanima. To je idealno mjesto za naše sjedište jer će olakšati misionarsko djelo po cijeloj zemlji.

Pozivamo sve članove naše subotnje škole širom svijeta da velikodušno prilože svoje darove za potrebe ovog projekta. Unaprijed vam zahvaljujemo za pomoć. Neka Bog obilno nagradi vašu brigu za Njegovo djelo u Africi.

Vaša braća i sestre iz misije u Tanzaniji

 <<    >>