Back to top

Sabbath Bible Lessons

Параболе највећег Учитеља

 <<    >> 
Лекција 4 Субота, 28. април 2018.

Квасац истине

„Другу причу каза им: Царство је небеско као квасац који узме жена и метне у три копање брашна док све не ускисне.“ – Матеј 13:33.

„Квасац скривен у брашну делује невидљиво док не укисне све. Тако и квасац истине делује тајно, мирно, али стално, док се душа не преобрази.“ – Христове очигледне поуке, 72.

Предлажемо да прочитате:   Христове очигледне поуке, 69-75. 

Недеља 22. април

1. ПОРЕЂЕЊЕ С БОЖЈИМ ЦАРСТВОМ

а. Која су нека од библијских значења квасца? Лука 12:1; I Коринћанима 5:8.

„Јевреји су квасац понекад посматрали као симбол греха. За време Пасхе, верницима је било наређено да из својих кућа одстране сваки траг квасца, као што је требало и да се из срца одбаци сваки грех.“ – Христове очигледне поуке, 69.

б. С друге стране, које је значење квасцу дао Христос у својој причи? Лука 13:20,21.

„Међутим, у овој Спаситељевој причи, симболом квасца приказано је царство небеско. У овом случају он је илустрација животворне и преображавајуће силе Божје милости.

„Нико није толико зао, нико није пао толико дубоко да би био ван домашаја ове силе. У све оне који се покоравају Светом Духу биће усађено ново начело живота; изгубљено Божје обличје, на овај начин, биће поново успостављено у њима.“ – Христове очигледне поуке, 69, 70.


Понедељак 23. април

2. ОДУШЕВЉЕНИ ХРИСТОМ

а. Како Бог жели да промени наш живот и с којим циљем? Римљанима 12:2; Филибљанима 2:5.

„Свака права реформа започиње чишћењем душе. Управо се бањом препорођења и обновљењем ума силом Светога Духа постиже промена у животу...

„Када бисмо свом уму дозволили да се више бави Христом и небеским светом, нашли бисмо снажан подстицај и подршку у вођењу Господњих битака. Охолост и љубав према свету изгубиће своју снагу ако будемо размишљали о слави боље земље која ће ускоро да постане наш дом. Поред Христове лепоте, све привлачности овог света изгледаће безвредне.“ – Синови и кћери Божје, 103.

„Када смо сједињени с Христом, имамо ум Христов. Тада непорочност и љубав прожимају карактер, а кроткост и истина управљају животом. Мења се и сам израз лица.

„Христос који настава у души шири преображавајућу силу а понашање сведочи о миру и радости који влада у срцу.“ – Reflecting Christ, 104.

б. Како Бог жели да промени наше мисли? II Коринћанима 3:18; Филибљанима 2:3,4.

„Гледајући Христа, ми се мењамо. Ако се ум стално бави оним што је пролазно, оно га потпуно обузима и утиче на карактер, а тако се Божја слава губи из вида и заборавља. Прилике које стоје на дохват руке, да се научи ономе што је небеско, човек не запажа. Духовни живот се гаси.“ – Синови и кћери Божје, 103.

„Упознајући се са Христом – Његовим речима, Његовим обичајима, Његовим поукама и саветима – ми прихватамо особине карактера који смо тако детаљно проучавали и бивамо надахнути духом коме смо се толико дивили.“ – Синови и кћери Божје, 233.

„Ако Христа узмемо за свакодневног пратиоца, осетићемо силу једног невидљивог света свуда око нас; ако гледамо на Исуса, преображавамо се у Његово обличје. Посматрањем се мењамо: карактер постаје благ, очишћен и оплемењен за небеско царство.“ – Мисли са Горе блаженства, 61.


Уторак 24. април

3. ПРЕСАЂИВАЊЕ СРЦА

а. Где квасац истине почиње да делује? Јеремија 29:13. Одакле Бог почиње? Јеремија 24:7; Језекиљ 11:19.

„Као што квасац споља стављен – кад се помеша с брашном – делује изнутра, тако и милост Божја у обновљеном срцу делује непрекидно и потпуно преображава живот. Само спољна промена није довољна да нас доведе у склад с Богом. Многи покушавају да се реформишу одбацујући ову или ону рђаву навику и надају се да ће на тај начин постати хришћани. Међутим, они не почињу с правог места. Треба да се почне управо од срца.“ – Христове очигледне поуке, 70.

„Морамо целим срцем да се предамо и Богу, јер иначе никада неће да дође до промене која ће у нама да обнови Његово обличје.“ – Пут Христу, 38.

„Ставите цело своје биће - душу, тело и дух - у Господње руке и одлучите да ћете бити Његово драгоцено оруђе које је покренуто Његовом вољом, управљано Његовим умом и надахнуто Његовим Духом.“ – Синови и кћери Божје, 103.

б. Објасни процес деловања квасца изнутра, из срца. Јован 3:3-5.

„Кад истина постане непоколебљиво животно начело, људи бивају 'прерођени не од семена које труне, него од оног које не труне, речју живог Бога, која остаје довека' (I Петрова 1:23). То новорођење наступа ако се Христос прими као Реч Божја. Кад се божанске истине, посредством Светог Духа, утисну у срце стварају се нова схватања, а до тада успавана енергија буди се на сарадњу с Богом.“ – Дела апостола, 390.

„Кад Исус говори о новом срцу, Он под тим подразумева ум, живот - цело биће. Искусити промену срца значи одрећи се љубави према свету и заволети Христа. Имати ново срце значи имати нов ум, нове тежње, нове побуде. По чему може да се позна ново срце? По промењеном животу. Обраћен човек сваког дана, сваког часа, умире себичности и охолости...

„Онај чије је срце препорођено ослања се само на Христову помоћ, коју чека понизно и захвална срца. У његовом животу се виде плодови правде. Некада је љубио себе и уживао у световним задовољствима, а сада је његов идол збачен с престола и Бог влада на престолу срца као врховни господар. Грехе које је некада волео сада мрзи; корача напред чврсто и одлучно стазом светости.“ – Порука младим хришћанима, 43, 45.


Среда 25. април

4. ОРУЂА ПРОМЕНЕ

а. Које је једно од средстава којим се Бог служи да промени карактер? Римљанима 10:17; Јован 17:17.

„Квасац истине остварује промену у целом човеку. Он грубе и неуљудне чини племенитима и љубазнима, а себичне дарежљивима. Нечисти бивају очишћени, опрани у крви Јагњетовој. Својом животворном силом, он све снаге духа, душе и тела доводи у склад са божанским животом. Човек са својом људском природом постаје учесник у божанској природи. Христос бива слављен лепотом и савршеношћу карактера. Када до овакве промене дође, анђели заносно певају, а Бог и Христос се радују душама уобличеним према Божјем обличју.“ – Христове очигледне поуке, 75.

„Реч Божја, ако се проучава и слуша, може снажно да делује на срце потискујући све несвете особине. Свети Дух долази да нас осведочи о нашој грешности, а вера која се буди у срцу делује кроз Христову љубав и чини нас сличним Њему у телу, души и духу.“ – In Heavenly Places, 21.

б. Како Свети Дух делује у животу и доводи до промене? Јован 3:8. Како се то упоређује с деловањем квасца у брашну?

„Квасац сакривен у брашну делује невидљиво док не ускисне све. Тако и квасац истине делује тајно, мирно, али стално, док се душа не преобрази. Природне склоности се мењају и потискују, а у душу се усађују нове мисли, нова осећања, нове побуде и тежње. Као ново мерило карактера, сада служи Христов живот. Наше мисли и цело биће се мењају а наше деловање је сада усмерено на другу страну. Човеку се у том случају не дају неке нове способности, него се постојеће посвећују и оплемењују. Савест се буди, а карактерне особине тако развијају да човек постаје заиста способан да служи Богу.“ – Христове очигледне поуке, 72.

ц. Шта ће да управља нашим одлукама у промењеном животу? Јован 8:29.

„Суштина сваке праведности је оданост према нашем Избавитељу. То ће увек да нас наводи да поступамо правично зато што је то право – а што је право и Богу је драго.“ – Христове очигледне поуке, 71.


Четвртак 26. април

5. КВАСАЦ НА ДЕЛУ У ЖИВОТУ

а. Која је основна карактеристика Божјег царства? I Јованова 4:10; Јован 3:16.

„Размишљајући о Христу, ми се отискујемо на пучину љубави која је бескрајна попут мора. Желимо силно да говоримо о тој љубави, али нам недостају речи. Размишљајући о Његовом животу на земљи и Његовој жртви за нас, о великом делу које Он обавља на небу као наш Заступник и о дворовима које припрема за оне који Га љубе, можемо само да узвикнемо: ‘О, висино и дубино љубави Христове!’“ – Дела апостола, 247.

б. Како ће ова особина да се испољи у нашем поступању према другима? Јован 13:34; I Јованова 4:11; Колошанима 3:12.

„Ми треба да заборавимо на себе... тражећи прилику да развеселимо друге и да њихове терете, туге и бриге ублажимо нежношћу, љубазношћу и ситним доказима љубави. Тим пажљиво изведеним поступцима учтивости који се, почевши прво у породици, шире и ван породичног круга, можемо употпунити збир појединости које живот чине срећним.“ – Мој живот данас, 211.

„Љубав Божја се изливала кроз Христа у незадрживим токовима за све време Његовог боравка на земљи. Сви они који су испуњени Његовим духом знаће да љубе онако као што је Он љубио. У свим својим међусобним односима руководиће се истим оним начелима којима се Он руководио.“ – Жеља векова, 657, 658.

„Ако Христос живи у нама, ми ћемо Његову несебичну љубав да показујемо према свима с којима долазимо у додир.“ – Здравље и срећа, 138.


Петак 27. април

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Која сила је у Спаситељевој причи представљена квасцем?

2. Ако наше мисли буду испуњене Христом и небом, какав утицај ће ова промена имати на наше духовно искуство?

3. Зашто истинска промена живота делује као квасац, изнутра према споља?

4. Који су неки од начина на које нас квасац истине мења? Шта се догађа с нашим природним склоностима? Шта ова промена значи?

5. Како можемо да испољимо Христову љубав према другима?

 <<    >>