Back to top

Sabbath Bible Lessons

Параболе највећег Учитеља

 <<    >> 

Предговор

„Док је био на овој земљи, Исус је био признат за већег учитеља од најобразованијих учењака свог времена. Ипак, Његове методе поучавања биле су једноставне. Он се обично служио причама како би људима открио велике истине.

„Исус је прилазио људима на њиховом сопственом подручју, пошто је познавао њихове тегобе. Он је излагао истину на најнепосреднији и најједноставнији начин тако да је она привлачила људе. Језик којим је говорио био је чист, оплемењен и јасан као река кад тече... Међутим, иако је Његово учење било једноставно, Он је говорио као онај који има власт. Услед те особине Његово учење се разликовало од учења свих осталих. Рабини су говорили са сумњом и неизвесношћу, као да се смисао Светог Писма може тумачити на два потпуно супротна начина. Они су свакодневно увлачили слушаоце у све већу неизвесност. Исус је тумачио Свето Писмо с неопозивим ауторитетом. Ма о чему говорио, Он је то чинио са силом, као да се Његовим речима уопште не може противречити.“ – Жеља векова, 230.

„Народу који није био спреман да прими, па чак ни да схвати изложене истине, Христос је често понављао своје поуке; и то је био један од разлога што им је говорио у параболама. Повезујући своје поуке с природом, свакодневним доживљајима и призорима из живота – привукао је пажњу слушалаца и тиме деловао на њихова срца. Када су касније посматрали предмете и појаве којима је Христос илустровао своје поуке, сећали су се речи божанског Учитеља, а срца су им била отворена за пријем Светог Духа и значење Спаситељевих речи постајало им је све јасније. Разумели су све оно што им је раније било тајанствено, a све оно што у почетку нису могли да схвате постало је очигледно...

„Христос је у својим параболама често корио лицемерје и безбожност оних који су заузимали високе друштвене и црквене положаје. Износио је истину сликовитим речима које су имале веома оштро дејство. Да је ове истине износио у отвореним оптужбама и жигосању њихових греха они Га не би даље ни слушали и брзо би учинили крај Његовој мисији...

„Он жели да ми у сваком корисном послу и у сваком животном позиву нађемо поуку о божанској истини. Тада нам наши свакодневни послови не би толико обузимали мисли и пажњу да заборавимо на Бога, него би нас, напротив, подсећали на нашег Творца и Искупитеља; помисао на Бога провлачила би се као златна нит кроз све бриге и послове свакодневног живота.“ – Христове очигледне поуке, 12-17.

Нека нам Бог помогне да из наших свакодневних послова и друштвених веза извучемо поуке које ће наше мисли да усмере према Њему. Док будемо проучавали лекције за ово тромесечје, преусмеримо свој живот како бисмо посматрајући Христа и Његову дивну љубав, у обичним стварима свакодневног живота, могли да будемо промењени у Његово обличје.

Одсек Генералне Конференције за Суботну школу

 <<    >>