Back to top

Sabbath Bible Lessons

ОПРАВДАЊЕ ВЕРОМ

 <<    >> 
Лекција 9 Субота, 2. децембар 2017

ОД БОГА РОЂЕНИ

„Знамо да ниједан који је рођен од Бога, не греши, него који је рођен од Бога чува се, и нечастиви не дохвата се до њега.“ – И Јованова 5:18.

„Они који не знају шта значи имати искуство у Божјим стварима, који не знају шта значи бити оправдан вером, које Дух није осведочио да их је Исус прихватио, морају бити наново рођени.“ – Тхе Ревиеw анд Хералд, Маy 12, 1896.

Предлажемо да прочитате:   Жеља векова, 147-156. 

Недеља 26. новембар

1. ПОЗИВ

а. Који позив Исус упућује свима? Матеј 11:28-30.

„Погрешно је сматрати да се мораш покајати пре него што дођеш Исусу. Дођи Христу такав какав си и размишљај о његовој љубави док твоје отврднуло срце не буде сломјено.“ – Тхе Ревиеw анд Хералд, Септембер 3, 1901.

б. Шта је Никодим био подстакнут да учини, и зашто? Јован 3:1,2.

„Никодим је чуо проповедање Јована Крститеља о покајању и крштењу и његово указивање на Онога који ће крштавати Светим Духом. И сам је осећао да код Јевреја нема довољно духовности, да су они у великој мери робови лицемерја и светског славољубља. Надао се једном бољем духовном стању приликом доласка Месије. Али продорна вест Крститељева није у њему изазвала сазнање о сопственој грешности. Био је строг фарисеј и хвалио се својим добрим делима. Био је нашироко цењен због своје дарежљивости и слободоумности у одржавању службе у храму и сматрао је да му је милост Божја осигурана.“ – Жеља векова, 149.


Понедељак 27. новембар

2. МОРАШ БИТИ НАНОВО РОЂЕН

а. Према ономе што каже Исус, какав човек мора постати пре него што може видети царство небеско, и зашто? Јован 3:3.

„(Никодим) је био изненађен помишљу на једно царство које је исувише чисто за њега у његовом садашњем стању.“ – Жеља векова, 149.

„Човек сам по себи није у стању да спозна своје заблуде. 'Срце је преварно више свега и опако: ко ће га познати?' (Јеремија 17:9). Устима се може признати сиромаштво духа, а да срце то ипак не призна. Док говоримо Богу о свом духовном сиромаштву, срце може да гори уображеношћу да је због своје понизности и узвишене праведности достојније од других. Међутим, праву представу о сопственом стању можемо стећи само на један начин – ако стално гледамо у Христа. Док размишљамо о Његовој чистоти и узвишености тада тек у правој светлости видимо своје слабости, недостатке и своје сиромаштво. Постајемо свесни да смо изгубљени и безнадни, одевени у одећу самоправедности, као и сви остали грешници. Увиђамо да се сопственом добротом и побожношћу никад не бисмо спасли, већ само неизмерном Божјом милошћу.“ – Христове очигледне поуке, 129.

б. Како је Исус ову истину потпуније објаснио Никодиму и шта је тиме мислио? Јован 3:4-6.

„Христос је затим рекао: 'Шта је рођено од тела, тело је; а шта је рођено од Духа, дух је.' По природи је срце рђаво, а 'ко ће чисто извадити из нечиста? Нико' (Јов 14:4). Никаква људска мудрост не може пронаћи лек за грешну душу. 'Телесно мудровање непријатељство је Богу, јер се не покорава закону Божијем нити може' (Римљанима 8:7). 'Од срца излазе зле мисли, убиства, прељубе, блуд, крађе, лажна сведочанства, хуле на Бога' (Матеј 15:19). Да би вода која извире из срца била чиста, треба да и њен извор буде чист. Ко мисли да својим делима, држањем закона задобије небо – тај узалудно покушава оно што је немогуће. Нема безбедности за онога ко поседује само спољашњу веру, облик побожности. Хришћански живот није само преиначавање или побољшање старог, него преображај природе. Себичност и грех морају умрети, а живот мора постати потпуно нов. Та промена се може постићи само моћним деловањем Светога Духа.“ – Жеља векова, 150.


Уторак 28. новембар

3. ПРОМЕНА

а. Који суштински благослов јеванђеље такође садржи, и зашто? Галатима 3:14; Дела 3:26.

б. Зашто је човеку немогуће да одбаци грешан живот? Римљанима 8:7.

„Из понора греха у који смо пали не можемо се избавити својом снагом. Тежње нашег срца су зле, и сами их не можемо променити. 'Ко ће чисто извадити из нечиста? Нико' (Јов 14:4). 'Телесно мудровање непријатељство је Богу, јер се не покорава закону Божијем нити може' (Римљанима 8:7). Васпитање, култура, вежбање воље, људски напори, – све то има свој одговарајући домен, али је овде сасвим немоћно. Тиме се могу изазвати извесна побољшања у навикама, али се не може променити срце, не могу се очистити извори живота. Да би се човек стварно променио и постао свет, потребно је да на срце делује једна сила изнутра, да дође један нов живот 'одозго'. Та сила је Христос. Само Његова милост може да оживи обамрле способности душе и да их привуче Богу, савршеној светости.

„'Ако се ко наново не роди', каже Спаситељ, 'не може видети царство Божије' (Јован 3:3). Човек мора да се препороди, да добије ново срце, нове жеље, нове намере и тежње.“ – Пут Христу, 15, 16.

ц. Иако сами не можемо променити своје срце, шта можемо учинити? Исус Навин 24:15.

„Потребна вам је истинска снага воље. Она је владајућа сила човекове природе, у њој лежи снага одлуке и моћ избора. Све зависи од исправно усмерене воље.

„Бог је људима дао моћ избора, и на њима је да се одлуче. Не можете сами променити своје срце, не можете сами предати Богу своја осећања, али можете изабрати и одлучити да Му служите. Можете Му предати своју вољу, а Бог ће тада деловати у вама да хоћете и чините што је Њему угодно. На тај ће начин цело ваше биће бити доведено под контролу Христовог Духа. Ваша ће осећања бити усредсређена на Христа, ваше ће мисли бити усклађене с Њим.“ – Пут Христу, 42.


Среда 29. новембар

4. КАКО ЈЕ ТО МОГУЋЕ?

а. Ко мења наше срце, и како? Јован 3:7,8; 12:32.

„Ветар се чује међу грањем дрвећа и како шушти у лишћу и цвећу, а ипак је невидљив и нико не зна откуда долази и куда иде. Тако Свети Дух делује на срце. То Његово деловање не можемо боље објаснити него невидљивим кретањем ветра. Човек можда није у стању да тачно каже време и место или да се сети свих околности у процесу обраћења, али то не значи да се није обратио. Помоћу средства невидљивог као што је ветар, Христос непрекидно утиче на људско срце. Мало по мало, иако тога можда није свестан онај који прима, остају утисци који душу привлаче Христу. То се може постићи ако размишљамо о Њему, ако читамо Свето Писмо или ако слушамо реч живог проповедника. Изненада, кад Дух непосредније апелује, душа се радосно предаје Исусу. Многи то називају изненадним обраћењем, али је то последица дугог деловања Духа Божјег – последица стрпљивог, дугог процеса.“ – Жеља векова, 150, 151.

„Грешник може да се успротиви тој љубави, може одбијати да буде привучен Христу, али ако се не опире, Христос ће га привући к себи. Упознавање са планом спасења довешће га до подножја крста и ту ће се искрено кајати за своје грехе који су проузроковали толике патње драгог Сина Божјег.“ – Пут Христу, 24.

б. Бити 'наново рођен' значи примити ново срце – нове жеље, намере и побуде. Чиме треба да се хранимо како бисмо били наново рођени? И Петрова 1:23; 2:2.

„Кад истина постане непоколебљиво животно начело, људи бивају 'препорођени не од семена које труне, него од онога које је труне, речју живога Бога, која остаје довека.' То ново рођење наступа ако се Христос прими као Реч Божја. Кад се божанске истине посредством Светог Духа утисну у срце, стварају се нова схватања, а енергије дотада успаване буде се на сарадњу с Богом.“ – Дела апостола, 390.

ц. Којом светлошћу Бог мења наше срце? ИИ Коринћанима 4:6.


Четвртак 30. новембар

5. ГЛЕ, ЈАГЊЕ БОЖЈЕ

а. Шта морамо схватити о Исусу, како бисмо били промењени? Јован 3:14,15; 1:29.

„Христос мора да се открије грешнику као Спаситељ који је умро за грехе света; и док посматрамо Јагње Божје – Сина Божјег распетог на крсту на Голготи, тајна искупљења почиње да нам се разјашњава, и доброта Божја почиње да нас води на покајање. Умирући за грешника, Христос је показао своју безграничну и несхватљиву љубав, и кад грешник посматра ту љубав, његово тврдо срце омекша, дух се сркуши и душа бива наведена на истинско покајање.“ – Пут Христу, 26, 27.

б. Шта ће се догодити када се предамо Христу? Језекиљ 36:26,27.

„Ако се грешник, привучен снагом Христовом, приближи уздигнутом крсту и у дубокој скрушености падне пред њим, он ће бити препорођен. Даће му се ново срце, и он ће постати потпуно ново створење у Исусу Христу. Светост ништа више и не тражи. Сам Бог 'правда оног који је од вере Исусове' (Римљанима 3:26). 'А које оправда оне и прослави' (Римљанима 8:30).“ – Христове очигледне поуке, 133.

ц. Као наново рођени, чиме ћемо се једино хвалити? Галатима 6:14.


Петак 1. децембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Које суштински важно искуство ће Христос подарити свима који дођу к Њему?

2. Шта мораш схватити о себи како би могао бити наново рођен?

3. Зашто нам је толико тешко да чинимо оно што је исправно?

4. Чиме се мораш хранити ако желиш да доживиш ново рођење?

5. Шта Бог обећава да ће учинити када све предамо Христу?

 <<    >>