Back to top

Sabbath Bible Lessons

ОПРАВДАЊЕ ВЕРОМ

 <<    >> 
Лекција 3 Субота, 21. октобар 2017

БОЖЈИ ПЛАН ЗА НАШЕ СПАСЕЊЕ

„И готово све се крвљу чисти по закону, и без проливања крви не бива опроштење.“ – Јеврејима 9:22.

„Кроз Христа човеку је пружена могућност обнове и помирења. Крст Голготе премостио је јаз који је створио грех.“ – Одабране поруке 1, 349.

Предлажемо да прочитате:   Патријарси и пророци, 40-57. 

Недеља 15. октобар

1. ПЛАН ИСКУПЉЕЊА ОТКРИВЕН

а. Које обећање о искупљењу је Бог дао Адаму и Еви? И Мојсијева 3:15; Галатима 3:16.

„(Небески анђели) су уверавали Адама и Еву да, и поред њиховог великог греха, неће бити потпуно препуштени сотониној власти. Син Божји се понудио да их својом смрћу искупи од казне коју су заслужили својим прекршајем. Биће им дато извесно време кушања и пробе, па ће покајањем и вером у Христа моћи поново да постану деца Божја.“ – Патријарси и пророци, 44.

б. Која преображујућа благодат је садржана у обећању о искупљењу, и зашто је то неопходно? Галатима 3:14; Јован 3:5.

„Само милост коју Христос усађује у душу рађа у човеку непријатељство према сотони. Без ове благодати која препорађа и обнавља душу, човек би остао сотонин роб – слуга увек спреман да ради оно што му он нареди. Али кад једна душа прихвати нова начела живота онда настаје борба тамо где је до тада владао мир. Снага коју само Христос даје човеку оспособљава га да се одупре насилнику и узурпатору. Свака душа која према греху, уместо љубави испољава гнушање и одвратност, свака душа која страстима које теже да загосподаре њоме пружа отпор и побеђује их, показује тиме да у њој делује оно начело које долази одозго с неба.“ – Велика борба, 446.


Понедељак 16. октобар

2. ОДОБРЕН САМО ЈЕДАН ПЛАН

а. Који је суштински елемент у плану спасења и шта он означава? Јеврејима 9:22; ИИИ Мојсијева 17:11.

„Христос је Јагње које је заклано од постанка света. Многима је било тајна зашто се у старом завету захтевало тако много жртава, зашто је тако много крвавих жртава било положено на жртвеник. Међутим, велика истина која је морала бити уздигнута пред очима људи, уписана у њихов ум и у њихово срце била је да 'без проливања крви не бива опроштење' (Јеврејима 9:22). Свака крвава жртва приказивала је 'Јагње Божје које узе на се грехе света' (Јован 1:29).“ – Оур Хигх Цаллинг, 47.

б. Шта показује да Каин није целим срцем прихватио божански план? И Мојсијева 4:3-5.

„(Каин и Авељ) су знали да приношење жртава у ствари изражава веру у Спаситеља који је самим жртвама сликовито приказан, и признање да за опроштај греха у потпуности зависе од Њега; а знали су исто тако да прилагођавањем том божанском плану предвиђеном за њихово искупљење пружају доказ о свом покоравању Божјој вољи. Без проливања крви није било опроштаја греха; и они су жртвовањем прве младунчади из својих стада имали да покажу своју веру у Христову крв као обећану жртву испаштања и помирења. Осим тога, имали су да приносе Господу и прве плодове земље као жртву захвалности.“ – Патријарси и пророци, 49.

ц. Шта је Бог рекао Каину у погледу божанског плана, и шта је Каин својим одговором открио о себи? И Мојсијева 4:6-8.

„(Каин) је сматрао да су његови лични планови бољи и да ће се Господ сложити са његовим закључцима. Својим приносима није признавао зависност од Христа. Сматрао је да је Бог неправедно и грубо поступио према његовом оцу Адаму када га је истерао из Едема. Сама помисао да преко жртава треба да му стално пред очима лебди грех и да приносећи крв закланог јагњета треба да изрази или призна своју зависност од силе која је изван њега, била је мучење за поносити Каинов дух.“ – Сведочанство за проповеднике, 57.


Уторак 17. октобар

3. САМОПРАВЕДНОСТ ОСУЈЕЋУЈЕ БОЖЈИ ПЛАН

а. Која Исусова парабола илуструје заблуду поуздања у себе ради оправдања? Лука 18:9-14.

„Фарисеј је пошао у храм да се помоли, али не зато што је осећао да је грешник коме је потребан опроштај, већ само зато да би разметљиво истакао своје заслуге и добио похвалу. Он је своју молитву сматрао актом који ће га препоручити Богу.“ – Христове очигледне поуке, 121.

б. Како овај став обезвређује Божју благодат и зашто? Галатима 2:21.

„Фарисеј и цариник представљају две велике групације људи у које се деле сви они који у молитви излазе пред Бога. Њихови први представници била су два прва детета рођена на овом свету. Каин се осећао праведним, и пред Бога изашао само са жртвом захвалницом. Он није признавао ни грех ни потребу за милошћу. Међутим, Авељ је дошао с крвљу која је упућивала на Јагње Божје. Дошао је као грешник, признајући да је изгубљен и да му је једина нада у незаслуженој љубави Божјој. Бог је са одобравањем погледао на његову жртву, а на Каинову није. Осећање да нам је Бог потребан и признавање сопственог сиромаштва и греха први су услов да будемо примљени код Бога.“ – Христове очигледне поуке, 123.

ц. На који начин је овај уобичајени став испољен у скоро свакој лажној религији? Римљанима 10:2,3.

„Највећи део света припада оној групацији поклоника који се поводе за Каиновим примером; јер се скоро све лажне религије заснивају на истом принципу – да човек може обезбедити спасење личним напорима. Многи тврде да људском роду није потребно спасење, него развој – да би се сам могао оплеменити, уздићи и препородити. Као што је Каин мислио да може обезбедити божанско одобравање и приносом који је представљао жртву без крви, тако се и ови надају да ће уздићи човечанство до Божјег узора без жртве испаштања и помирења. Каинов случај показује шта је последица таквог схватања, шта човек неминовно постаје ако се одвоји од Христа. У човеку нема снаге којом би могао сам да се обнови и препороди, јер човечанство не тежи горе ка оном што је божанско, већ доле ка оном што је сотонско.“ – Патријарси и пророци, 51, 52.


Среда 18. октобар

4. БОЖАНСКО ПОРЕКЛО ПЛАНА

а. Шта показује да план искупљења потиче од Бога, а не од човека? И Јованова 4:19.

б. Којим једноставним језиком апостол Павле описује дар искупљења? Ефесцима 2:8.

„Господ је видео наше пало стање; видео је нашу потребу за милошћу и, будући да је љубио наше душе, дао нам је милост и мир. Милост значи наклоност према ономе који је не заслужује, ономе који је изгубљен. Чињеница да смо грешници не одваја нас од Божје милости и љубави, али чини апсолутно нужним испољавање Његове љубави према нама како бисмо могли бити спасени.“ – Одабране поруке 1, 332.

ц. У погледу обећања о искупљењу, чему нас уче хаљине од коже којима је Бог снабдео наше прародитеље? И Мојсијева 3:21; Исаија 61:10.

„За Бога је то част што прима у загрљај љубави грешна људска бића која се кају, чисти их од греха, превија њихове ране и облачи их у хаљине спасења.“ – Пророци и цареви, 455.

„Никакво овоземаљско одело, никакво покривало од смоквина лишћа неће имати на себи они који седају са Христом и анђелима за вечеру свадбе Јагњетове.

„Само плашт правде који је сам Христос обезбедио за нас може нас учинити прикладним да се појавимо у присутности Божјој. Овим плаштом – одећом своје правде – огрнуће Христос сваку верну и истински покајану душу.“ – Христове очигледне поуке, 278.

„Обесхрабрена и духом клонула душо, охрабри се, чак и ако си живела у греху. Немој мислити да ти Бог можда неће опростити преступе и дозволити да Му се приближиш. Бог је у Христу већ учинио први корак. Док си ти још била у побуни против Њега, Он је пошао да те тражи. Срца пуног пастирске нежности и љубави Он је оставио деведесет и девет и пошао у пустињу да тражи ону што се изгубила. Душу, изударану и рањену, душу која је већ на рубу пропасти, Он узима у своје наручје и с божанском љубављу и радошћу носи је у сигуран тор.“ – Христове очигледне поуке, 156.


Четвртак 19. октобар

5. МЕРА БОЖЈЕ ЉУБАВИ

а. Докле досеже помирење које је Бог обећао кроз Христа? Јован 3:16; ИИ Коринћанима 5:19.

„Правилну представу о Божјем карактеру можемо стећи једино дубоким размишљањем о великом плану искупљења. И дело стварања било је испољавање Његове љубави; али бескрајна дубина божанске доброте и саосећања откривају се једино у даровању Христа за спасење палог и изгубљеног људског рода. 'Јер Богу тако омиле свет да је и Сина својега јединородног дао, да ниједан који Га верује не погине, него да има живот вечни.' Тек када је Христос одржао Божји закон и потврдио његову праведност, грешнику је омогућен опроштај. Дарован је најскупоценији дар који је небо могло дати да Бог остане 'праведан и да правда оног који је од вере Исусове.' Захваљујући управо том дару људи су из унижености изазване грехом и понора пропасти уздигнути, да поново постану Божја деца. Тако, каже апостол: 'примисте Духа посиначкога, којим вичемо: Ава, Оче!'“ – В Сведочанство, 692,693.

б. Како је Исус величанствено приказао Божју бригу и љубав за сваког човека? Матеј 18:11-14.

„Исус нас појединачно познаје и дирнут је осећањем наше слабости. Он нас све по имену познаје. Он зна кућу у којој живимо, имена свих који се у њој налазе. Он у одређеним тренуцима даје упутства својим слугама да иду у одређену улицу у одређеном граду, у ту и ту кућу, и нађу једну од Његових оваца.

„Исус тако потпуно познаје сваку душу као да је то једна једина душа ради које је Он умро. Невоља сваке душе погађа Његово срце.“ – Жеља векова, 467.


Петак 20. октобар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Шта би се догодило да нема обећања о искупљењу?

2. Како је план искупљења приказан кроз приношење жртава?

3. Како самоправедност осујећује план искупљења?

4. Како Бог чини први корак у обнављању човека?

5. Колико блиско Бог познаје свакога од нас?

 <<    >>