Back to top

Sabbath Bible Lessons

ОПРАВДАЊЕ ВЕРОМ

 <<    >> 
Лекција 13 Субота, 30. децембар 2017

ВЕСТ ТРЕЋЕГ АНЂЕЛА У СТВАРНОСТИ

„И у њиховим устима не нађе се превара, јер су без мане пред престолом Божјим.“ – Откривење 14:5.

„Неки су ми писали и поставили питање, да ли је вест о оправдању вером вест трећег анђела. Одговорила сам: 'Да, то је неоспорно вест трећег анђела.'“ – Тхе Ревиеw анд Хералд, Април 1, 1890.

Предлажемо да прочитате:   Тхе Фаитх И Ливе Бy, 209-215. 

Недеља 24. децембар

1. ОБНАВЉАЊЕ ОСНОВНИХ ИСТИНА

а. Која је нада јеванђеља и како је она повезана са троструком вешћу из Откривења 14:6-12? Откривење 14:6; Колошанима 1:23,26-28.

„Христос жељно очекује да буде откривен у својој Заједници. Када се Христов карактер буде у потпуности испољио у припадницима Његовог народа, тада ће Он доћи да их призна и затражи као своју својину.“ – Христове очигледне поуке, 48.

б. Која важна доктрина је обновљена током другог адвентног покрета? Шта су ови људи постали? Исаија 56:1,2; 58:12.

„Господ нам је послао поруку за ово време да би се хришћанство учврстило на вечним темељима, и сви који верују у садашњу истину морају стајати, не у сопственој мудрости, већ у Богу, и подизати 'темеље који ће стајати од колена до колена.' Такви ће у небеским књигама бити регистровани као они који су зазиђивали развалине и поправљали путеве за насеље. Ми треба да се држимо истине зато што је истина, упркос и најогорченијем противљењу. Бог ће деловати на људски ум. То дело не може да оствари сам човек. Велика просватна сила долази од Христа; блистави сјај Његовог карактера треба истицати пред народом у свакој проповеди и у свакој расправи.“ – Коментари библијских текстова, 343.


Понедељак 25. децембар

2. ЈЕДИНСТВО ВЕРЕ

а. Који дарови оспособљавају искрене адвентне вернике да размишљају о нарочитим истинама за ово време? И Коринћанима 12:28.

„Бог изводи један народ из света на узвишени степен вечне истине, на пут Божјих заповести и вере Исусове. Он ће га приуготовити и навићи на ред. У њему неће бити неслоге, неће један веровати једно док други има сасвим супротно мишљење, нити ће ико ићи својим путем независно од тела Заједнице. Путем разноликих дарова и вођства које је Бог успоставио у својој цркви сви ће доћи до јединства вере. Ако се неко држи свог мишљења о библијској истини не обазирући се на мишљење своје браће и оправдавајући свој став правом на своје лично гледиште, па га још намеће и другима, како такав може да испуни Исусову молитву за јединство?“ – Сведочанство за проповеднике, 14.

б. Како јединство у цркви утиче на наше сведочење за истину? Јован 13:35.

„Јединство цркве врши утицај на оне који не верују и који живе световно.“ – Тхат И Маy Кноw Хим, 153.

„Наше јединство и љубав према другима су особине којима сведочимо свету да је Бог послао свог Сина да спаси грешнике.“ – Тхис Даy Wитх Год, 120.

ц. Шта би било могуће да су верници у пуној вери прихватили дар Христове праведности? Ефесцима 4:13.

„Управо Свети Дух, Утешитељ, којега је Исус обећао да ће послати на свет, мења наш карактер и усклађује га с Христовим ликом, и када се то догоди, ми одражавамо као у огледалу славу Господњу. То значи да је карактер онога ко се тако угледа на Христа толико сличан Његовом, да људи посматрајући њега виде Христов карактер који се одражава као у огледалу. Неприметно за нас саме ми се мењамо из дана у дан и своје путеве и прохтеве претварамо у Христове путеве и жеље, у љупкост Његовог карактера. Тако растемо у Христу несвесно одражавајући Његов лик.“ – Тхе Ревиеw анд Хералд, Април 28, 1891.


Уторак 26. децембар

3. СУД

а. Који значајан призор је показан пророку Данилу, и када је он почео? Како је Христова служба повезана са тим? Данило 7:9,10,13,14; И Јованова 2:1; Данило 8:14.

„'...И гле, као Син човечији иђаше на облацима небеским, и дође до старца и стаде пред Њим. И даде Му се власт и слава и царство да Му служе сви народи и племена и језици; власт је Његова власт вечна, која неће проћи, и царство се Његово неће расути' (Данило 7:13,14). Долазак Христов који се овде описује није Његов други долазак на земљу. Он долази пред Старца на небу да прими власт, славу и царство које ће Му бити дато на крају Његове посредничке службе. Овај долазак, а не Његов други долазак, представљао је оно што је према пророчанству требало да се догоди по истеку 2300 дана – године 1844. Тада је, у пратњи небеских анђела, наш велики Првосвештеник ушао у светињу над светињама и дошао пред Бога да изврши последње дело у својој служби за људе – да одигра своју улогу у делу истражног суда и изврши помирење за све који се покажу да имају право на то.“ – Велика борба, 422, 423.

б. Ако смо прихватили Христову приписану правду и живели силом Његове додељене правде, како ћемо стајати на овом суду? Проповедник 12:14; Матеј 12:36,37.

„Поред имена оних који су истински окајали своје грехе, позивајући се у вери на Христову крв као жртву помирења, биће у небеским књигама забележено опроштење. Пошто се пронађе да им је карактер усклађен са вољом Божјом и да су постали учесници Христове правде, њихови греси ће бити избрисани, а они сами проглашени достојнима вечнога живота...

„Греси који нису окајани и напуштени, неће бити ни опроштени нити из књига избрисани, него ће на дан Божјега суда стајати као сведочанство против грешника. Учинио он своја зла дела у светлости дана или у тами ноћи, она су гола и откривена пред Оним коме ћемо морати да одговарамо. Божји анђели су видели сваки учињени грех и записали га у непогрешиве књиге. Грех се може сакрити, порећи и затајити пред оцем, мајком, женом, децом и пријатељима. Нико осим починиоца можда нема ни најмање појма о кривици, али је она гола и откривена пред небеским бићима... Људи искварени у души могу да преваре човека, али Бог може да прозре свако претварање и Он чита унутрашњи живот човека.“ – Велика борба, 425, 428.


Среда 27. децембар

4. БРИСАЊЕ ГРЕХА

а. Шта је откривено о карактеру и стању оних који су посвећени у овом времену запечаћења? Откривење 14:1-5.

„Та мучно кушана и проверавана, али верна Божја деца биће обучена у беспрекорно чисте хаљине правде Христове. Припадници презреног остатка биће одевени у прекрасне одежде славе, и никада више неће бити окаљани изопаченошћу овога света. Њихова имена остаће у животној књизи Јагњета, записана међу именима верника из свих времена. Они су одолели намамљивању архиобмањивача, не одступајући од своје оданости и поред свег урлања аждаје. Сада су заувек сигурни да кушач својим лукавствима више не може да им науди.“ – В Сведочанство, 450.

б. Која се предивна размена врши у небеској светињи за време суда умрлим, а затим и живим праведницима? Дела 3:19.

„Видела сам да многи занемарују толико потребну припрему очекујући да ће их 'освежење' или 'позни дажд' оспособити да опстану на дан Господњи и да живе у Његовој присутности. О, колико сам њих видела у време невоље без Божје заштите! Они занемарују неопходну припрему, стога неће моћи да приме 'освежење' које сви морају примити да би могли живети у присутности светога Бога.“ – Рани списи, 75, 76.

ц. У каквом духовном стању морамо бити када Исус дође? Јеврејима 12:14; ИИ Петрова 3:14.

„'Зато, љубазни, чекајући ово старајте се да вас Он нађе чисте и праве у миру' (ИИ Петрова 3:14). То је мерило које треба да достигне сваки хришћанин, не по својој непрепорођеној способности, већ захваљујући милости коју му даје Исус Христос. Боримо се да савладамо сваки грех и будимо у стању да зауставимо сваку нестрпљиву, раздражљиву реч.“ – Оур Хигх Цаллинг, 235.

„Сотона у Сину Божјем није могао наћи ништа што би му омогућило да над Њим извојује победу. Он је одржао заповести свога Оца, и у Њему није било греха који би сотони пружио било какво преимућство. То је стање у којем се морају наћи сви они који желе да се одрже у време невоље и душевне тескобе.“ – Велика борба, 553.


Четвртак 28. децембар

5. ПРАВЕДНИ ПОБЕДНИЦИ

а. Које свечано упозорење је дато како би се Божји народ сачувао од превара последњих дана? Која одговорност почива на онима који су са тим упознати? Откривење 14:9-11; Језекиљ 33:2-4.

„Поруку трећег анђела треба сматрати најзначајнијом. Она представља питање од којег зависи живот или смрт. Утисак који ће порука оставити на слушаоце биће сразмеран усрдности и озбиљности са којом се она објављује.“ – Коментари библијских текстова, 929.

б. Шта је записано о онима који су победници, спремни да дочекају Христа при Његовом другом доласку? Откривење 14:12.

„Припадници Божјег признатог народа – они који још на овој земљи докажу своју оданост Богу. Ко су ти? То су они што држе заповести Божје и имају сведочанство Исуса Христа, који Христа распетог признају за свога јединог Спаситеља.“ – Коментари библијских текстова, 931, 932.

„Није довољно веровати у Христово постојање. Ми морамо веровати у Њега. Једина вера која нам користи јесте вера која Га прима као личног Спаситеља, која присваја Његове заслуге. Многи сматрају да је вера један начин мишљења. Спасоносна вера је савез на основу кога они који примају Христа ступају у заветни однос са Богом. Истинска вера је живот. Жива вера – то је повећање животне снаге, то је поуздање помоћу кога душа постаје победоносна сила.“ – Жеља векова, 330.


Петак 29. децембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. У ком смислу ми треба да 'поправљамо развалине'?

2. Зашто је толико важно да постоји јединство у цркви? Како је то могуће?

3. У каквом стању морамо бити да би нам греси били избрисани?

4. Како можемо достићи стандард карактера који Бог захтева?

5. Зашто није довољно да верујемо у Христово постојање? Шта то значи?

 <<    >>