Back to top

Sabbath Bible Lessons

ОПРАВДАЊЕ ВЕРОМ

 <<    >> 
Лекција 12 Субота, 23. децембар 2017

ПОТПУНИ У ХРИСТУ

„И да будете испуњени у Њему који је глава сваком поглаварству и власти.“ – Колошанима 2:10.

„Вером у Христа сваки недостатак карактера може да се уклони, свака мрља да се очисти, свака мана да се поправи, свака врлина да се развије.“ – Васпитање, 230.

Предлажемо да прочитате:   Минд, Цхарацтер анд Персоналитy 1, 27-37. 

Недеља 17. децембар

1. ПОЗВАНИ НА САВРШЕНСТВО

а. Шта смо од Исуса позвани да будемо у овом свету? Матеј 5:48.

„Божји идеал за Његову децу је виши но што и највиша људска мисао може да схвати. 'Будите ви дакле савршени, као што је савршен Отац ваш небески.' Та заповест је и једно обећање. План искупљења садржи наше потпуно избављење од силе сотоне. Христос покајничку душу увек одваја од греха. Он је дошао да уништи дела ђавоља и омогућио је да Свети Дух буде дат свакој покајничкој души да би се сачувала од греха.“ – Жеља векова, 291.

б. Са чијим ликом наш живот треба да буде потпуно усклађен? Римљанима 8:29.

„Идеалан хришћански карактер је сличан Христовом. Као што је Син човечји у свом животу био савршен, тако и Његови следбеници треба да буду савршени у свом животу. Исус је у свему био саздан слично својој браћи. Постао је тело као што смо и ми. Био је гладан, жедан и уморан. Хранио се јелом и крепио се сном. Делио је судбину човека, али је ипак био безгрешни Син Божји. Био је Бог у телу. Његов карактер мора постати наш.“ – Жеља векова, 291.


Понедељак 18. децембар

2. ПОТПУНИ У ХРИСТУ САДА

а. Које охрабрење нам се даје након што искусимо опроштај греха и ново рођење? Колошанима 2:1о.

„Ми никада не можемо достићи савршенство својим добрим делима. Душа која вером гледа у Исуса одбацује своју праведност. Она себе сматра несавршеном, своје покајање недовољним, своју најјачу веру слабом, своју најдрагоценију жртву скромном, и понизно пада на колена у подножју крста. Али, глас јој се обраћа из ризнице Божје Речи. Изненађена, она чује поруку: 'Да будете испуњени у Њему' (Колошанима 2:10). И тако душа налази свој мир. Не мора више да се труди да нађе неку достојност у себи, неко заслужно дело којим би стекла Божју наклоност.“ – Фаитх анд Wоркс, 107, 108.

б. Будући оправдани вером, у ком стању треба да наставимо да ходимо? Колошанима 4:12 (последњи део).

„Господ Исус делује преко Светога Духа, јер је Свети Дух Његов представник. Преко Њега Исус удахњује духовни живот у душу, оживљујући њене снаге на добро, чистећи је од моралне прљавштине, чинећи је прикладном за своје царство. Исус има на располагању велике благослове које жели да излије, богате дарове које жели да раздели људима. Он је дивни Саветник, бескрајан по мудрости и снази; и ако будемо признали силу Његовог Духа, бићемо савршени у Њему. Каква ли је то узвишена мисао! У Христу 'живи свака пунина Божанства телесно. И да будете испуњени у Њему' (Колошанима 2:9,10).“ – Оур Хигх Цаллинг, 152.

ц. Шта Христос, као наш Посредник, никад не престаје да чини за оне који вером пребивају у Њему? Јеврејима 7:25 (последњи део).

„Христос је сада у небеској светињи над светињама и пред Оцем се залаже за нас. Ниједног тренутка Он не престаје да се потпуно поистовећује са својим народом, чије интересе заступа пред Богом. Али иако смо тако заступљени пред Оцем, не смемо се усудити да, превише рачунајући на Његову милост, постанемо безбрижни и равнодушни, попуштајући сопственим жељама и склоностима. Христос није слуга греху. Ми смо потпуни у Њему, примљени у Љубљеноме, само онда ако вером и останемо у Њему.“ – Фаитх анд Wоркс, 107.


Уторак 19. децембар

3. ПРИХВАТЉИВА ПОСЛУШНОСТ ДАНАС

а. Коју суштинску истину о нашим напорима да удовољимо Богу треба да разумемо? Филибљанима 2:12,13.

„Онај ко покушава да досегне небо властитим делима вршећи закон, покушава немогуће. Човек не може бити спасен у непослушности, али његова дела не би требало да буду само његова; Христос треба да ради у њему да хоће и чини оно што Му је угодно. Када би се човек могао спасити властитим делима, могао би у себи наћи некакав разлог за радост. Покушај човека да задобије спасење својом властитом снагом приказан је Каиновом жртвом. Све што је човек у стању да учини без Христа укаљано је себичношћу и грехом; али оно што се чини кроз веру, прихватљиво је Богу. Кад се трудимо да задобијемо небо кроз Христове заслуге, тада душа напредује. Гледајући на Исуса, Зачетника и Свршитеља наше вере, можемо напредовати из снаге у снагу, из победе у победу; јер је Божја милост кроз Христа осигурала наше потпуно спасење.“ – Одабране поруке 1, 349.

б. Чији напори и верске службе нису могле бити од Бога прихваћене и зашто? Лука 18:11,12.

ц. Како су наша добра дела једино прихваћена пред Богом? Јеврејима 7:25.

„Верске службе, молитве, слављење, покајничка признања греха, уздижу се од истинских верника попут тамјана до небеске светиње, но будући да пролазе кроз искварене људске канале, толико су окаљани да пред Богом не могу имати никакву вредност ако не буду очишћени крвљу. Не уздижу се у беспрекорној чистоћи, и ако их Посредник, који се налази с десне стране Богу, не очисти и не изнесе у својој праведности, не могу бити прихватљиви Богу. Сав тамјан из земаљских светиња мора бити обогаћен капима Христове крви која чисти. Он пред Оцем држи кадионицу властитих заслуга у којој нема никакве мрље земаљске покварености. У ту кадионицу Он сакупља молитве, слављење и признања својег народа, те с њима стапа властиту беспрекорну праведност. Тада се тамјан, омирисан заслугама Христове жртве помирења, уздиже пред Богом савршено и у потпуности прихватљив. Тада добијамо натраг милостиве одговоре.“ – Одабране поруке 1, 329.


Среда 20. децембар

4. БИТИ САВРШЕН ДАНАС

а. Боравећи у Христу, са потпуним уверењем да смо прихваћени пред Богом, шта сада треба да радимо? Јеврејима 6:1.

„Нећемо никада моћи да угледамо нашег Господа у миру, ако наше душе нису беспрекорне. Морамо одражавати савршен Христов лик. Као што је велики апостол рекао, морамо доћи 'у меру раста висине Христове.' До таквог стања никад нећемо доћи без усрдних напора. Ако желимо да достигнемо савршенство хришћанског карактера, морамо се свакодневно борити против спољашњег зла и унутрашњег греха.“ – Селецтед Мессагес 3, 148.

б. У нашим најбољим напорима да као верници будемо послушни Богу, где лежи наша способност да то извршимо? ИИ Коринћанима 3:5.

„Христос је наш узор, савршен и свет узор који смо добили да следимо. Никада нећемо бити као узор; али Га можемо опонашати и следити према својим способностима.“ – Yе Схалл Рецеиве Поwер, 369.

„Када се у срцу налази жеља за послушношћу Богу, када се улажу напори у том смеру, Исус прихвата ту намеру и труд као оно најбоље што је човек у стању да понуди, те својом властитом Божанском заслугом надокнађује оно што човеку недостаје.“ – Одабране поруке 1, 367.

„Христос воли своју децу, чак и кад греше... Он их будно посматра, и кад они дају све од себе, обраћајући се Богу за помоћ, будите сигурни да ће таква служба, иако несавршена, бити прихваћена.“ – Селецтед Мессагес 3, 196.

ц. Док напредујемо ка савршенству, шта Свети Дух излива у наше срце? Шта ће нас то навести да чинимо? Римљанима 5:5; И Јованова 3:18.

„Савршенство хришћанског карактера постиже се само непрекидном тежњом хришћанина да помогне другима и да им послужи на благослов.“ – Дела апостола, 415.

„Тамо где има вере, појављују се добра дела. Посећују се болесни, сиромашни су збринути, сирочад и удовице нису занемарени, голи су одевени, гладни су нахрањени. Христос је ходио чинећи добро, и када су људи уједињени с Њиме, они љубе Божју децу, а кротост и истина управљају њиховим корацима.“ – Одабране поруке 1, 381.


Четвртак 21. децембар

5. НАША СИГУРНОСТ СПАСЕЊА

а. Колико је потпун опроштај греха понуђен покајничком грешнику? И Јованова 1:9.

„Кроз жртву принесену у наше име, греси могу бити опроштени у потпуности. Ми не зависимо од онога што човек може учинити; наше је поуздање у ономе што Бог може учинити за човека кроз Христа. Када се у потпуности предамо Богу, и верујемо без задршке, Христова крв чисти нас од свих греха. Савест тада може бити ослобођена од осуде. Кроз веру у Његову крв, сви могу постати савршени у Христу Исусу. Хвала Богу да се ту ради о стварима које су могуће. Ми можемо задобити посвећење. Можемо уживати Божју наклоност. Не треба да се плашимо мислима како Христос и Бог гледају на нас, већ треба да мислимо о томе како Бог гледа на Христа, нашег Заменика... Ономе који се каје и верује Господ показује како Христос прихвата предање његове душе, коју ће обликовати и украсити да буде налик Његовој.“ – Селецтед Мессагес 2, 32, 33.

б. Какву сигурност имамо у Божју способност да нас спаси од греха данас? Јуда 1:24; Филибљанима 1:6.

„Кад Христос влада у нама онда је срце чисто и потпуно слободно од греха. У животу се тада у потпуности открива слава и савршенство онога што Јеванђеље може да учини за човека. Примање Спаситеља доноси савршени мир, савршену љубав и савршену сигурност. Лепота и миомирис карактера Христовог, откривени у животу, представљају потврду да је Бог заиста послао свога Сина у свет да буде његов Спаситељ.“ – Христове очигледне поуке, 383.


Петак 22. децембар

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Објасни како речи „будите дакле савршени“ представљају и заповест и обећање.

2. Зашто је Христово посредовање толико важно за нас данас?

3. Шта је потребно да би сва наша дела данас могла бити прихваћена пред Богом?

4. Шта бити савршен данас практично значи за верника?

5. Како данас можемо имати савршену сигурност спасења?

 <<    >>